Je 14.000 Kč moc za bydleni u mámy a jejího přítele?
Od:rikkaodpovědí:48změna:
Dobry den chtel bych se zeptat jestli je normalni platit 14000 kc za bydleni u me mami a jejiho pritele
Vydělávam 28000-30000kc Doma jsem celkem dost casu na pocitaci jidlo dostavam,vypráno mam,a muzu se mít jenom 3x za tejden Jsem s nima jenom protoze jsem nemel nikam jit kdyz jsem tu byl prvni mesic tak jsem platil 6000kc a po roce je to ted 14000kc porad rikaj jak bych mel jeste pridat ale mama nepracuje je zdrava a rekl bych ze je hodne pracovita ale nema praci.dost casto mi lžou a zda se mi ze me využívají Uz planuju odejit ale zajimame jestli je to tohle normalni platit
Až se osamostatníte, budete minimálně tuhle částku platit za holý nájem (záleží na lokalitě) - bez energií a ostatních poplatků. O jídle a ostatních službách, které teď doma máte, ani nemluvě.
Takže ano, normální to je. I když já bych to po svém dítěti asi nevyžadoval.
doplněno 27.12.23 15:47:
Neznám Vaše rodinné vztahy, ale je možné, že se Vás tím matka snaží z nějakých důvodů přimět k odstěhování.
Nemyslím, že živí. Máma pere, žehlí, platí energie, vodu a odpady. Od toaletního papíru až po prací prášky a jary na nádobí. Mama hotel za ty peníze?! To je akorát.
14 tisíc bude platit na okraji prahy. Někde v okresním městě to bude o dost méně.
rikka
To je úplně na opak oni nechcou abych odešel jim se ty peníze hodí ale ja chci odejit určitě to uz mam daný. nic jim rikat nebudu ze jsi šetřím a ze odejdu protoze uz slysim jak mi to vymlouvaji,a nevim jestli zivim jenom mamu spis oba jeji pritel je celkem zmetek.
Neznáme podrobnosti, nicméně za to, že vás máma nechá u sebe bydlet se mi 14 000 zdá docela dost. Topit, vařit a prát musí tak jako tak, čili na tom se jen podílíte, a nezdá se mi, že by ty náklady byly v součtu 42 000 měsíčně.
Pokud je v tom zahrnuto i veškeré jídlo, jak píšete, tak je to určitě hezká cena. Dáte 14 tisíc za bydlení a jídlo a každý měsíc vám zbyde nějakých 14 až 16 tisíc na utrácení a zábavu. Nicméně bych určitě řešil to mytí. Mýt byste se měl každý den, v létě, když je vedro, klidně i dvakrát denně. Hygiena je prostě základ. Stejně tak bych si do budoucna našel něco svého, abyste se trochu osamostatnil. Ono pro holky není moc atraktivní, když chlap žije v mama hotelu, kde nic nemusí prakticky dělat. Osamostatněním můžete získat určité návyky, díky kterým se můžete stát kvalitnějším partnerem, až si někoho nejdete.
rikka
Ano to miti mě štve upřímně ale oni mě nenechají proto uz šetřím penize abych se odtud dostal
Takze doted platis za mamahotel 6000 A od ledna 14000? Takze ti stale zbyde z vyplaty 15.000 na cokoliv… Chapu to spravne? Tak hlasuj nohama a odejdi, ale za 14.000 byt se stravou a energiema neporidis, to prece vis.
otec
Nevím kolik ti je, ale zkus se zachovat jako chlap: * Řekni mámě, že 1) od ledna si stravu a praní budeš zajišťovat sám (tím si ostatně vyzkoušíš a naučíš návyky, na to, až budeš bydlet sám) 2) Že ti buď dá řádnou podnájemní smlouvu, anebo že budeš spravedlivě přispívat 1/3 (jste v bytě 3) na prokázané náklady na bydlení (což bude rozhodně daleko méně, než 6000) anebo že se odstěhuješ. Ubytovnu seženeš okolo 8000 Kč včetně všeho (mimo stravy). Tak - co na to máma?
rikka
Ano to vim a psal jsem ze planuju odejit a ted uz jsi nejakou tu dobu šetřím ,a az budu mit dost tak jse odstehuju a mam v planu bydlet se svoji přítelkyni takze budeme platit ten najem spolu.a neboj te ja si tyhle veci delal sam pred tim nejsem sem přišel takze vim co to obnáší,no mel jsem dluhy not takže jsem musel nekam jit nez splatim coz uz mám, a tady me nenechaj si ani uvařit ,a ani se tu necitim jako syn takze asi tak
Zkuste mámě říct, že šetříte na vlastní bydlení a potřebujete každou korunu, takže odteď ji budete platit 10000. To by mělo vaše náklady pokrýt. Pokud bude máma tvrdit, že je to málo, tak po ní požadujte, ať vám sdělí celkové náklady domácnosti, měl byste platit třetinu.
Ja by som mame tolko určite nedával.Ona by si to odo mňa ani nepítala.Nepoviem keby bola chorá a nemala prácu tak jej bych to dal ale inak si mozete najít sam podnájom a sprchovať sa kedi chcete a nie len 3 krat do týždna.
Těžko někde podobný servis pořídíte levněji. Že to není úplně obvyklé, je věc druhá, ale my neznáme poměry ve vaší rodině a také jste neuvedl, komu dům patří. Pokud vaše máma nemůže sehnat práci, tak to současně můžete chápat jako plnění vaší vyživovací povinnosti k rodičům. A nebo se můžete osamostatnit.
Za ty prachy bys měl u nas bez problemu pronajem ve 2-1 a ještě by ti 3ka zbyla na jídlo Upřímně je to palba ja bych svému synkovi ci dceři dal max púlku
Ber to tak že si rodič a rodič má vychovávat né vykořistovat
rikka
No to jsem platil pulku kdyz jsem se k nim nastěhoval, ale pak kazdej 2-3 mesic to navisovali.A i lidi kolem me mi rikaj ze to je moc ,ale ja uz jsi neco nasetril a nebude trvat dlouho a pudu odtud pryč.
Hele mladej. Jestli oninplati brutalni najem ,pochopil bych to. Jestli jsou ve svym, ty nejsi nejakej hajzl, nebo nejakej jinej problem z tvy strany, tak ani nechtej vedet, vytrel bych s nima doslova podlahu. Radsi vic psat nebudu,nechci poruwovat pravidla.
rikka
Ano jsou ve svým a určitě jen tak neležím delam tu spoustu veci, nikdy mi pride ze az moc ale to tolik neřeším aspon neco dělám, a ano rikal jsem si ze az odejdu ze bych tu podlahu snima výstřel ale nebudu jako oni.@boban
14 tis. je dost. A je i možné, že celých těch 14 tisic ani nejde na domácnost. Až odejdete, budou tam doma mit dost problém.
rikka
To může byt pravda ,ale ja chci do vlastního a vubec se tu necitim dobre urcite ne jako syn spíš jako cizí najemnik
ltz
Možná máma by ani nelpěla až na této částce, ale je pod vlivem toho svého přítele, který se jeví spíše jako hajzlik. Klidně vám to od letošního roku může zvednout až na 20 tisíc. Děláte dobře, že chcete pryč. Myslím, že vás hodně ubiji to, že se tam necitite jako doma.
S tím, co jste popsal je to tak optimální. Vyjma mytí 3x týdně, to je humáč slušně řečeno, i za tu cenu, že budete platit více dodržujte proboha základní hygienu a myjte se denně, když nic neděláte a nezpotíte se, alespoň ob den. Určitě bych si našel něco jiného, tohle musí hrozně skřípat...
Obecne finančně je to asi v pořádku. Ale jinak mi to moc normální nepřijde. Částka by měla být dohodou obou stran. Což tady asi úplně není. Navíc nějaké omezování, kolikrát se můžu umýt je taky na palici. Cítím v tom vychcanost matky, ždíme syna aby nemusela makat...
Jak se to vezme, kdybych měla já někomu pronajímat část svojí nemovitosti tak bych chtěla minimálně část nájmu a pak podle ceníku domova důchodců, přinesení pití za 500 a už by to litalo až by děcko vyletělo. Kdybych tohle měla platit našim tak bych šla bydlet třeba i do noční čekárny na vlak. Tam je teplo a na záchod za 10 Kč, v keři zdarma
otec
Než to dáte vlastním, tak to radši dáte cizím (nájem)? Chápu. Ale my nevíme o co tam jde, třeba je matka rozumná, a chce ho vypudit z domu, aby se osamostatnil, a neseděl pořádku počítače a ona mu nemusela prát navíc, jak už tu napsal tom, pokud matka nemá práci (ne z vlastní viny a vyčůranosti), lze to brát jako vyživovací povinnost syna k matce… Jaké jsou vztahy k rodině nemůžeme odhadovat, asi žádné mu rodiči se není nelíbí, když jeho potomek umí jenom sedět u her… Sousedovic Toníček, to byl podobný případ, až na to, že nic neplatil, tak na něj děda zavolal policajty a Tonda mazal na ubytovnu, kterou mu pak platila babička s maminkou. no a platí do dneška… taky akorát sedí u kompu a mastí hry, nic jinýho nedokáže, když nedokázal ani vychodit učňák. občas si střihne nějakou brigádu ale fyzicky na to nemá
jaj*
Tak tam záleží na více věcech, radši bych to dala cizím, protože majitel bytu by po mě určitě nechtěl hlídat sourozence a různě jim sloužit, nechtěl by po mě práci na zahradě zdarma. Prostě jen zhodnotit jestli ta rodina k něčemu je nebo to jsou jen příživníci. Něco jiného by bylo, kdyby to byli hodní rodiče a třeba by na tom byli zle, to bych u nich bydela, přispívala bych bez keců a ještě bych jim pomáhala bez keců. Prostě je lepší platit nájem cizím, než nějaké líné matce
Záleží na úhlu pohledu. Z mého úhlu pohledu je to dost. Uvedu příklad. Nechal jsem bydlet přítele mé dcery v mém bytě v jejím pokojíčku. Přítel spotřebovával energie, sprchoval se denně, někdy i 2x denně. Využíval 1 dětský pokojíček napůl s dcerou a k tomu společně kuchyň, kde využíval ledničku,mohl vařit. N ábytek žádný nepotřeboval. Nechal jsem ho bydlet symbolicky za 3000 Kč. Je to tak 3 roky zpátky, kdy takto platil a to v Praze.
Naproti tomu pronájem zařízené garsoniéry v Praze9 stojí i se zálohami na energie 20 000. Takže vy jste někde lehce nad průměrem těchto částek. Takže je rozhodnutí na vás, co je pro vás optimální, jestli zůstat nebo se přestěhovat do svého.Nájmy v menších městech nebo vesnicích budou nižší, takže ten přechod do nového nemusí být tak bolestný.
Jen tak na uváženou, 1+1, okresní město (jinak řečeno prdelákov) nájem + vodné, stočné TUV..a energie za společné prostroy... vše v jednom=9000kč + ele, plyn a další (tlf, internet, svoz odpadu...přes 2500kč). Jsme na 11 500kč měsíčně. K tomu ještě jídlo nemluvě o dalších potřebách (mycí a čisticí prostředky-mýdlo, "jar", prášek na praní...-panapr...)
rikka
Ano ano vim ja planuju bydlet s přítelkyni takze pudem do neceho většího
Když bydlíte u mámy a jejího přítele tak vlastně jste na dvou místech zároveň (u mámy a u jejího přítele) proto platíte dvounásob. Je to jako byste bydlel ve dvou bytech. Za 14000 si snad můžete najít vlastní bydlení.
Jak už tu rádci psali tak ano je to moc. Já dávám našim 4500 a začátkem roku se stěhuji do pronájmu kde budu platit mnohem méně než vy platíte teď i se službami.
otec
Ale on to má se služkou kuchařkou a jídlem navíc do pronájmu si musíš většinou pořídit pračku, myčku, nábytek…
rikka
Samozřejmě s tim počítám,ten goal je osamostatnit se ne , nebo snad ne? Bude to tezky ano ale az se tim probojuju tak se budu citim mnohem lip nez tady @otec
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.