Zdravím, chci se zeptat, zda-li někdo již řešil problém s vodou. Mam starší dům, kde se po celou dobu využívala studna. Několikrát ročně jsem čistil sítkové filtry u baterií z důvodu zanášení pískem a drobnými nečistotami ze studniční vody, což bylo pravděpodobné, prostě voda ze studny. Cca 2 měsíce zpět jsem se připojil na vodovodní řád a teď po dvou měsících se mi ucpaly sítka pískem. Chci se zeptat, je možné že se po dvou měsících užívání vody z řádu ještě uvolňují nečistoty z trubek v domácnosti, které se tam někde "schovaly" ještě při užívání studniční vody? Nechci zbytečně hlásit poruchu na vodárny. Všechny sítka jsem vyčistil ale pořád semtam když naleju vodu do čisté sklenice objeví se zrnko písku. Nesetkal se někdo s něčím podobným? Díky
U starších rozvodů je to běžné, rez a úsady z trubek, popř. bojleru. Po přepojení na jiný zdroj se to nutně dočasně zhorší. Ale po tomto vyčisťění už by se to tak moc zanášet nemělo.
honza1
Ano taky mě napadlo že v bojleru bude určitě nějaký Písek, ale problém je v tom, ze se to zanáší čistě na větvi studené vody. No budu to tak týden sledovat a pokud se to nezlepší asi budu muset hlásit na Vak. Díky
A to si ještě představte, že vodovodní řady můžou být tak staré, že někde prasknou a pak se musí vykopat jáma a potrubí opravit. Při té opravě se do potrubí může dostat nějaký písek z výkopu. Po opravě a natlakování se roznese až k vám.
Rovněž můžete mít někde na přípojce slepou větev, kterou nepoužíváte ( třeba zahradní zavlažování) a která je zanešena právě zrnkami písku. Ty se proudem vody strhávají a pak se to nahromadí na těch sítkách. Takže tak. Až si budete stoprocentně jistý, že to není u vás, pak se obracejte na VaK
honza1
Děkuji za reakci, kdyby to bylo někde prasklé v hlavním řadu měli by to i ostatní což jsem zjišťoval a jsou v pohodě. Tudíž to přisuzuji zaneseným potrubím u mě v domě, ikdyž je vše v plastu, asi se to bude ještě sbírat odněkud. Právě mě překvapilo to, že se to objevilo až teď po dvou měsících užívání. Každopádně budu ještě týden nebo dva hlídat a uvidím.
Dobrý den, setkal jsem se s tím, že nečistoty/rez se šíří i ve vodovodním řadu od VaK. Pokud to není vyloženě velkého rozsahu a stálé, tak to lze považovat za normální (je to záležitost mechanická a naštěstí nikoliv nejaká nákaza či bakterie). A ta sítka tam plní tu funkci filtru, i když nezachytí vše. Zdravím!
doplněno 27.12.23 16:01:
V tom potrubí je takový tlak, že se do něj nemůže z nějaké netěsnosti písek z vnějšku dostat. Netěsnost byste poznal tak, že by voda stříkala nebo vytékala. Holt, máte staré rozvody ve starém domě. Normálka.
doplněno 27.12.23 16:32:
Nemáte zač.
honza1
Já doufám že to tak bude. Teď je všude tak mokro že ani nejde poznat že by někde kolem místa přípojky bylo mokro. Ale díky za postřehy
No právě jsem se ptal souseda, který je připojený o 1 metr vedle mé přípojky ale je připojený uz několik let, tak jsem ho prosil zda-li by nekouknul na sítka a má je úplně čisté. Tudíž soudím že se mi buďto tyto zbytkové nečistoty vyplachují z potrubí v domě kde by mohl být písek z minulého používání studny a nebo ten horší případ, vznikla někde netěsnost na přípojce u hlavního řádu a přibírá se někde Písek kterým bylo potrubí obsypáno. Právě jsem se chtěl zeptat na vaše zkušenosti, zda li s tím neměl někdo obdobný problém.
V té rouře je docela slušný přetlak. Kdyby tam byla tak velká díra, že by prošel písek, měl byste asi před barákem působivou fontánu. A i kdyby tam byla jen drobná netěsnost, rozhodně by se takovou netěsností ani bez přetlaku do potrubí písek dostat nemohl.
honza1
Asi to tak bude, jen mě zaskočilo že se tento problém začal projevovat až po dvou měsících užívání. Proto jsem se radši chtěl zeptat. Díky za ochotu a postřehy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.