Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oběhové čerpadlo kotle kotle Baxi běží non-stop a hlučí

Od: mirekpavlik odpovědí: 17 změna:

Dobrý den mém bytě je slyšet sousedův kond.kotel Baxi (zřejmě oběhové čerpadlo) ,které běží 24h denně.Se sousedem jsem již v konfliktu protože revizní prohlídku má s léta a tvrdí ,že je to normální. V domě je více kotlů a takto se neprojevují. Jsem rozhodnut i na vlastní náklady zajistit opravu a vše co je potřeba abychom měli v bytě klid a pohodu ,kterou nyní nemáme.

Prosím o radu. proč čerpadlo běží neustále ,a zda se dá nastavit aby vypínalo a zapínalo tak jak můj kotel ,přece už by nebylo ten zvuk slyšet celých 24h ,ale jen několikrát za den ,ale bylo by to přijatelnější. Vím ,že musím zavolat servisáka .ale než k tomu dojde ,rád bych věděl jaké jsou možnosti a co mám od něj chtít.

děkuji za rady a názory M.Pavlík

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Síce nemám kotol Baxi len obyčajný plynový so samostatným čerpadlom,no čerpadlo počujem len keď ku nemu priložím ucho alebo cítim vibrácie ak na neho dám ruku a viem,že sa točí.

doplněno 25.12.23 22:58:

No je na škodu,že ste si z mojej odpovedi nič nevzali. Skúste sa zamyslieť,že či je to čerpadlom alebo rezonáciou potrubia pri obehu vody.

mirekpavlik
hodnocení

Vaše odpověď nebyla přínosná.Na mém kotli též jede řerpadlo skoro bezhlučně a jen krátce,ale sousedovo 24h denně a přitom je slyšet i ve sklepě ,chodbě a v bytě ,což jistě není zcela normální

Odpověď nebyla přínosná,ale reálná.Víte jistě že je to zrovna od konkrétního souseda a zrovna čerpadlo?

hodnocení

0x

Nevím jak si můžete být jistý. Zkoušel jste se se sousedem domluvit aby úplně vypl kotel? Pár kotlů jsem viděl, ale že by bylo hlučné čerpadlo - to tak 2 týdny před smrtí.Spíše rachotí ventilátor,případně cívky ventilu, ale ty nejedou v kuse .Hlučné čerpadlo bývá při zavzdušněném systému - menší oběh a bublající vzduch

hodnocení

0x
Soused má (zvláště v těchto dnech při teplotách +8stC i více) puštěný kotel, potažmo oběhové čerpadlo 24h denně? A proč to dělá?
kenav

Třeba proto že má nastavenou nízkou teplotu TV a pak kotel běží pořád. Se sousedem není domluva aby to na chvíli vypnul?

miroslavpavlik

Pokud vypneme kotel se zasuvky tak je klid.V okamziku kdy zapneme tak to zacne.Byl jsem u kotle a prilozil ruku na kryt a citil takove brnení stejne jako u obehoveho čerpadla.Byt je to maly 40 m2.Vedlejsi soused ma ten samy kotel a cerpadlo jede taktez 24h ,ale jen potichu vrčí a nedela zadny zvuk.Jen pro zajimavost ted v ve 23,15 je zcelaklid ,ale to tak asi po 1-2 mesicich poprve ,tak jse s toho jelen p.prosim o nazory a rady Diky

kenav

Kotel hučí jen když topí nebo už při pouhém zapnutí?

miroslavpavlik

Huči v okamziku kdy je zapnuty v zasuvce

kenav

A jak se projeví když začne topit?Nebo zkuste vypínat pomocí termostatu.

miroslavpavlik
hodnocení

0x

V okamziku zapnuti napr. jsem to zkousel pres pojistky a ihned po uvolneni zvuk prestal a po aktivaci pojistky opet bezprostředně začal

doplněno 25.12.23 23:55:

ale zrovna v tuto chvili snad po 2 měsicich neni slyset Teplota venku 12 stupnu

vlastovicka
hodnocení

0x

Mám podobný problém s hučením kotle BAXI který jsem řešil nedávno zde. Mne to ale nehučí pořád, ale pouze občas a pak to zase přestane. Přímo u kotle to hučení neslyším, ale ve vedlejších místnostech a v mistnostech nad tím kotlem to je slyšet docela dost. Byl u mne začátkem prosince servisák, provedl revizi kotle a závadu žádnou nenašel. Ono se taková závada asi těžko hledá když se to hučení v době kdy servisák byl u mne zrovna neprojevi. Tvrdil mi, že podle něho to čerpadlem asi nebude a že by to možná mohl dělat ventilátor když se přepne do vyšších otáček.

To co tu píše a tvrdí tazatel, že čerpadlo běží neustále celých 24 hodin denně mi připadá být nějaký nesmysl. To by asi ten kotel musel topit po celý den bez přestávky. Ono když se byt (pokoj) vytopí na požadovanou a nastavenou teplotu tak pokojový termostat kotel vypne a tím by se i čerpadlo mělo také vypnout a zapne se to až když teplota klesne. Zajímalo by mne jak tazatel zjistil, že to hučení určitě způsobuje čerpadlo a ne něco jiného.

hodnocení

0x

Selským rozumem odvodíte, že čerpadlo které honí vodu v potrubí rozvibruje potrubí a z potrubí se hluk přenáší do stavebních konstrukcí, kudy prochází. Je to něco podobného, jako když se v paneláku zaklepe na potrubí - je to slyšet výrazně v celém domě. Hlučnější to bude logicky v době, kdy je venku nižší teplota, protože čerpadlo bude pracovat na vyšší výkon. Naproti tomu, když je venkovní teplota např.12 st.C, nebude skoro nic slyšet.

Domnívám se, že by jste musel odhlučnit všechny povrchy, kudy čerpadlo prochází. Mám také jednoho zákazníka, který tento problém řešil. Moc nadějí jsem mu nedával na dodatečné odhlučnění. Nechal si provést izolační předstěnu ze sádrokartonu směrem do ložnice, kde spí a tvrdil, že je to po úpravách lepší. Podle mě to závisí na venkovní teplotě a momentálním výkonu čerpadla.V té době bylo kolem nuly a topí do radiátorů i do podlahy. Hluk bylo ale slyšet i ze stěn, které nebyly dodatečně odhlučněny i nadále.

Lze také začít od hlukových parametrů čerpadla a pořídit jiný typ - méně hlučný ale tady si myslím, že to tím být nebude a nemusí. Pokud je zjištěno, že závada není v systému topení bude v systému vedení potrubí,jak jsem popsal výše.

miroslavpavlik

Dekuji za názor je znát , že tomu rozumíte,ale doplnim jeste muj problém 1 čerpadlo již na dotek docela vibruje s porovnání s jinými kotli stejně jako kryt ,když priložim ruku tak je též citit ta vibrace 2 přimo u kotle je větši hluk než u ostatnich kotlu 3 Taková varianta která se mi nabízí je zda by šlo seřidit kotel tak aby čerpadlo netočilo 24h ale tak jako muj kotel jen obcas dalo ny se to lip tolerovat.Budu rad pokud mi k tomu řeknete svuj nazor.Dekuji

vlastovicka

ingjirimares: V mým případě mi to čerpadlem příliš nepřipadá být. Jedině, že by bylo nějak vadné. Když mi to nehučelo minulou a předminulou topnou sezonu tak by to snad mělo nehučet i nyní. Jiní lidi se stejným kotlem BAXI se na hlučnost neztěžují. Domnívám se, že v tom kotli bude asi něco vadného co způsobuje ten občasný hluk. Otázkou je co a jak to opravit. Venkovní teplotou to asi také nebude, protože já u toho kotle venkovní teplotní čídlo nemám a hučí mi to nezávisle na teplotě venku.

miroslavpavlik: Pokud v tvým případě to čerpadlo je v provozu neustále celých 24 hodin denně tak můj názor je, že asi něco nebude v pořádku, že to čerpadlo je v provozu i když kotel zrovna netopi. A nebo ten kotel topí také neustále těch 24 hodin denně, což by bylo důvodem, že i čerpadlo je v provozu? Zaměřil bych se spíše na to proč to čerpadlo nevypíná v době kdy je v bytě natopené na požadovanou teplotu a pokojový termostat je ve stavu vypnutým. Ono ten 24 hodinový provoz čerpadla musí být i nežádoucí z důvodu zbytečné spotřeby elektřiny a tím neustálým provozem se asi více opotřebovává a může tak tím dříve dosloužít. Je to můj názor na to, ale jinak se v tom příliš nevyznám.

vlastovicka
hodnocení

0x

mirekpavlik: Vyřešil se ten problém s hučením kotle BAXI? Pokud ano tak v čem to bylo?

mirekpavlik
hodnocení

Zatím problém zůstává nevyřešen.Chci upozornit že byt a problémový kotel se nachází v Rakousku ve Vídni.Napřed jsem to řešil s místními odborníky ! instalaiéry a výsledek nula ,Toho posledního jsem chtěl poslad zpět do země jeho předků Turecka.Obrátil jsem se na české zastoupení Baxi a setkal se s ochotou řešit problém .Myslím ,že nejen s ochotou ,ale i skutečnými odborníky.Takže řešíme a výsledek zveřejním.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]