Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Omítky na zdi

Od: zed1 odpovědí: 18 změna:
Dobrý den, opravují starý dům a jsou tam staré omítky a chtěl bych to natáhnout lepidlem a síťkou. Myslite, že to takto mohu udělat? Nebo okopat omítky?
Omítky na zdi

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Okopat a znovu nahodit.

hodnocení

3x

Je vhodnejšie to osekať a nanovo nahodiť.

hodnocení

2x
Co nedrží to oklepat. Lepidlo a perlinka je zbytečnost, tam kde to praská tak to bude praskat dále.

hodnocení

2x

Osobně bych si perlinka a lepidlo na obyčejné zdivo nedával ani za nic (pouze a výhradně na nové stěny z pórobetonu). Nesoudržné, dutě znějící okopat nově ohodit, na tom co drží oškrábat výmalbu, "napenetrovat" vodu a celé nově naštukovat, případně sdk stěrka či jiná...

Clovek musi vedet, co a jak, pokud chce dosahnout dobreho vysledku. Znam pripad, kde se stary barak znova nahruboval, nastukoval a vysledek byl velke zklamani.. same vlasove praskliny a to delali zkuseni harcovnici. Proto to ted vsichni placaji perlinou, protoze je to rychle a vysledek je ok. Ja jsem nedal zachod do perlinky a dopadl jsem stejne. Rekl bych, ze jednou veci, kterou je treba neuspechat je dobre namichat jadrovku, pokud neni v pytlich a pak ji dat dostatečně dlouho pokoj, at vyschne a vypraska. Ale osobne si myslim, ze se takove neduhy resily napatlamim vapna jako prvni vrstvy. Staci navlhcit starou zed a krasne se ty praskliny vyrysuji.
krtek6

však to má vypraskat...to je tak když někdo neví co je dobře a myslí, že to je špatně...hrubá omítka se musí naházet a pak se musí nechat minimálně měsíc vypraskat a vytvrdnout, vyschnout pak se teprve může tahat další vrstva...ale dneska je každej hrrrr a nemá čas čekat, proto když je to sotva suchý na dotek, ale zbytek podkladu je ještě vlhký, tak na to hned valí další vrstvy a pak to praská všechno...

Je to tak. Proto mi nejde do hlavy, jak dnes muze byt barak postaveny za 3 mesice, vse vicemene mokra vystavba...
A do půl roku vše plesnivý.
Vidím to již několik let.
Na jaře se začne kopat. Celé léto se to žene jako o závod, aby se na vánoce bydlelo a na jaře se vše na vidlích vynáší ven, neb plíseň klíčí a klíčí.
krtek6

pánové...jediný důvod proč se to žene je velmi prostý... hypotéka...

Jojo, pokid tam tak mesic v kuse pred nastehovanim neduni odvlhcovace, tak bych mel trochu obavy. Slysel jsem od stolare, ze si nejaci lide necvali namontovat linku, ale evidentne zed byla jeste nevyzrala a skrinky prolezla plisen za nehaky cas.

o vypraskání je běžné, zejména pokud se používají původní materiály-vápno a cement, sampzřejmě i písek a voda ve finále pak výpenný nátěr , který vlasové praskliny zacelil. bylo běžné že se staba začala koncem léta aby do zimy byla hrubá, vše vymrzlo a na jaře pak dodělání a nejdříve v zimě druhé zimě-se stěhovali. Dnes se na vše chvátá-zažil jsem stavbu kdy se v září koplo do země a v prosinci bydleli -chtěli bydlet- byl jsem tam jen na základy a pak šel na jinou stavbu.Ty chemické materiály-pytlované nebo ze sila směsi tolik nevypraskávají jako klasika. Tolik asi k tomu. JInak psal jsem jak bych to provedl na SVÉM, pokud druhému -záleželo by komu a zda by s dotyčným byla řeč- pak by možná dle přání nastala doba lepidloperlinková!

Taková je realita. Ja jsem jen pripojil poznamku, ze pokud se rekne a, tak se musi rict i to b. Protoze si to nekdo vezme k srdci, bude, jak říkáte chvatat, sice ušetří na materialu, ale z vysledku může být nešťastný a misto aby se těšil z noveho bydleni, tak bude chodit se stetkou a maskovat praskliny. Treba jako já na wc :-D
25.12.23 12:10

honzas1 *palec*

krtek6
hodnocení

2x

NEEE! žádný lepidlo s perlinkou...jádrová (hrubá omítka) a na tu štuk nebo sádru

hodnocení

0x

Můžete dělat obojí, ale co nedrží, musí dolů. Překatrovat a namíchat z toho maltu nemusíte, i když se to dřívě dělalo.

Nahodit nově maltou, zaštukovat a je krásná zeď.

Páč lepidlo perlinka lepidlo, to vyjde draho.

hodnocení

0x
Mel jsem to stejne. Spis bych resil jak moc to je krive a kde to pujde videt a kde ne. Pokud to vylozene nepada, tak staci i lepidlo s perlinkou.

Pokud je omítka v dobrém stavu, tak bych oškrábal/omyl malbu a vyspravil problematická místa, perlinka mi tam nedává smysl. K čemu to je dobrý?

tj
hodnocení

0x
Okopat, očistit, napenetrovat (nechat zaschnout) a znovu nahodit. Jinak si přiděláte hrozně práce. Jinak já bych použil perlinku. Záleží na vás, ale je zde riziko, že vám to bude praskat. Risknete to? A pak to pořád opravovat, nebo předělat komplet? Tohle není jednolitá zeď v paneláku, ale cihly.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]