Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosím o radu. V tomto týdnu jsem se dozvěděl, že naše obec přechází z placení poplatků za odpad z osob na poplatek za nádobu a zároveň i za počtu osob. Hned vysvětlím. Nabízí 14 dení svoz a týdenní svoz je to dle výběru, jak kdo chce. Za týdenní odvoz požadují 3744kč a 14 denní 1872kč do 5 lidí společně žijíci v domácnosti. Od 6 členů domácnosti se poplatek mění směrem nahoru, prý kvůli vyšší produkci odpadu... Zajímalo mě zda na toto mají vůbec nárok toho vyžadovat, protože v řadě domácností žijí i lidé. kteří mají trvalé bydliště uvedené jinde a tím by vlastně platili 2x. Protože co já vím, tak odpad se má platit podle trvalého bydliště a ne takhle. Mají na to vůbec nárok to takhle požadovat? Děkuji za odpověď.
Přeji hezké vánoční svátky a Nový rok 2024.
Ano je to při nejmensím podezřelé...
Klidně 6 lidí můžou vyprodukovat méně odpadu než 2 lidé... Proto za nádobu nebo lidi a ne kombinaci...
@Re4zon (kdyz pojedu jednou za mesic barak obhlidnout, fakt nepotrebuju dvakrat odvezt popelnici) to asi necetl cele, protoze poplatek 432,- Kč je tam uveden zrovna pro prazdne nemovitosti - kam jen jedes obhlednout, tedy jde o zlevneni... kez by to bylo takhle i v nasi obci ...
Nevim, zda autor bydli sam anebo co vlastne resi?ze jich je doma zrovna 6 kousku kde to vychazi ponrkud pitome?
Pak otazka zustava - proc se nezajima v obci na zasedani zastupitelstva?
A jestli by bylo mozne vyhlasku obce napadnout? To nevim, nechci za tazatele studovat zakony a NV, a to je spis na kolecko:
1) Pripis na obec se stiznosti, ze nehodlam platit za 6 osob kdyz neprodukuji odpad nez do 1 popelnice
2) Po pisemnem zamitnuti obci (bez oduvodneni paragrafama, proc je to pripusteno) pak pripis na Ombudsmana, ten by rozhodl.
Každý si zvolí, co mu vyhovuje:
Např. čtyřčlenná rodina nyní za svoz směsného komunálního odpadu zaplatila 2.400,- Kč ročně (4 osoby x 600,- Kč). Pokud ale skutečně třídí odpad a objedná si kapacitu popelnice se čtrnáctidenním svozem, pak od roku 2024 zaplatí jen 1.872,- Kč ročně, tedy výrazněji ušetří oproti stávajícímu systému
Kéž by to bylo i v naší obci, kde se taky vyváží 1x za 14 dní.
Jako zdali Vaše obec stanovila vyhlášku v rozporu se zákonem?
Ale tomu snad ani nemůžete věřit. Koukal jste na vyhlášku obce?
Dáte odkaz na obecní vyhlášku, nebo o kterou obec se jedná?
" platil jeden člen domácnosti 600kč a příští rok 3744"
tak to určitě není!
Hlavně výživná diskuze některých...
ze kazdy urednik, starosta, zastupitel je znaly prava****Ne, to určitě NE, proto si dávají všechny vyhlášky (skoro) zkontrolovat svým právníkům. Již v malé obci mají v rozpočtu částky na právní pomoc. Platí si Palmare.
Zcela logické a správné. Vy máte v rodinném domě více jak 6 lidí?
Klidně se může stát, že budete platit i méně, podle toho, kolik odpadu vyprodukujete.
@milancukrar: Nevím kde jste vzal tu zvýrazněnou větu, ale i kdyby to bylo 600kč doposud, tak... po novu "obec přechází z placení poplatků za odpad z osob na poplatek za nádobu" "max 5 osob na nádobu" tzn. 3744:5=749kč.
Moc logické to není... když to je od nějakého počtu, 6 lidí nemám, tak ´proč se taky nesnižuje, když je to logické to by potom dávalo smysl a ne aby jedna osoba platila 3744 kč... Jenom snaha vydělat na všem a za každou cenu to je logické...
Nádoba byla nebo ještě je do konce roku pro 4 osoby ... ale v pohodě
od 5 osob jsou 2 popelnice
Ano je to tak pro samostatně žijícího člověka to opravdu je z 600kč na 3744kč při stejné frekvenci svozu jako doteď. může si ještě vybrat 14 dní odvoz za polovičku, ale stejně je to zvýšení víc jak o 300 procent
Radku, ale no tak...
jeden člověk dříve 600, teď 1.872,- Kč----ano, je to zdražení pro jednu osobu.
Kolik takových osob je u Vás v obci?
To přesně nevím kolik, ale znám takové i kdyby byla jedna taková... Vám by se líbilo být tou osobou... mě teda ne...
Pak tedy máte možnost, zpochybnit platnost rozhodnutí obecního zastupitelstva, v nových volbách zvolit jiné vedení obce.
Komu by se líbilo platit zítra za cokoliv o něco více, nežli včera.
A co ostatní obyvatelé?
určitě máte pravdu , pán chtěl jen napsat možnosti dalších kroků...nevím co obyvatelé já tu informaci mám 2 dny a vůbec se mi nelíbí.
Dnes je možné všechno, ale aby se letos platil jeden člen domácnosti 600kč a příští rok 3744 kč za stejnou službu a stejné množství , tak to fakt nemá obdoby... Aha já zapoměl inflace klesá...
To právě nevím... protože poplatek za dopad se platí dle trvalého bydliště nebo podle nádoby a ještě jsem nikde neviděl ani neslyšel o kombinaci osob/nádob v jednom poplatku?
Tak předpokládám, že poplatky budou předepisovat podle zápisu trvalého pobytu. Určitě nebudou chodit od domu k domu, stát před barákem a zapisovat kolik tam chodí/bydlí lidí. Takže pokud u vás bydlí někdo má trvalý pobyt jinde, měl by platit tam. Miniálně to určitě tam po něm budou vyžadovat.
U nás to zase před několika lety udělali naopak. Platilo se za nádobu, teď se platí za osobu. Jedna nádoba na 4 lidi. Při více platících lidech další nádoba.
Pane Honzo, synek sice netopí uhlím, ale má děti 2,4,7,10let a musí mu stačit popelnice 120l na 14 dní.
Ještě jsem našel tohle:
Tam se píše, že obec vůbec nemá zajímat kolik osob a kdo v nemovitosti bydlí. Tomu bych rozuměl a ne aby poplatek by ještě navázaný na počet osob. Je to nějaký celý divný...
Poplatek je odváděn (placen) prostřednictvím plátce, který je povinen jej vybrat od poplatníka.Plátcem je: společenství vlastníků jednotek nebo vlastník nemovité věci.
To znamená, že obec (podobně jako u poplatku z pobytu) má jako poplatníka poplatku uvedeného právě tohoto plátce a u něho založenou povinnost. Povinnost u jednotlivých osob, které v nemovitosti bydlí, nezakládá.
Zákon o místních poplatcích neukládá správci poplatku (obci) povinnost evidovat jednotlivé poplatníky (v tomto případě se rozumí osoby bydlící v dané nemovitosti, kteří produkovali odpad) z důvodu toho, že kritériem pro vyměření poplatku je celkové množství skutečně vyprodukovaného odpadu, ne počet osob, které ho vytvořily a obec v tomto případě tedy vůbec nezajímá kolik osob a kdo v dané nemovitosti bydlí. Tuto povinnost zákon převádí na plátce.
Pro úplnost je třeba doplnit, že subjektem poplatku, tedy osobou, která tento poplatek prostřednictvím plátce platí a od které je plátce povinen platbu vybrat, je:
Fyzická osoba, která má v nemovité věci bydliště (nemusí to být trvalý pobyt),
vlastník nemovité věci (fyzická nebo právnická osoba), ve které nemá bydliště žádná fyzická osoba.
Pro Váš případ ano, ale když bydlí někdo sám, tak se Vám zdá, že za 1872 kč pro 1 nebo 2osoby je to opravdu výhodnější? Je to podobné pro 3 osoby, pro 4 je to levnější u nás. Takže jak pro koho... A navíc by vůbec nemělo zajímat obec kolik tam bydlí lidí viz článek výše... když se platí za nemovitost...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.