Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vypadl proud v zásuvkách

Od: jrs odpovědí: 9 změna:
Ahoj,
bydlím na VŠ koleji a stalo se mi že najednou vypadl proud v zásuvkách, zřejmě kvůli vícero zapojených spotřebičů. Zkoušel jsem to nahodit ale i když jsem mačkal oba čudliky současně od našeho pokoje (pokoj 509), tak elektřina pořád nefunguje. Světlo funguje normálně. Chci se zeptat, jak mám proud nahodit?

Vypadl proud v zásuvkách
Vypadl proud v zásuvkách #2
Vypadl proud v zásuvkách #3

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

14x
Čudliky sr nemackaji stahni páčku dolu silou a nahod nahoru, kdyz to udelas správně čudlík zajede sam.

hodnocení

6x

Páčku u jističe siliu zmáčkněte dolů, pak natáhnout nahoru, musíte cítit trošku odpor.

Pak by to mělo jít. Pokud to nepomůže, musí přijít někdo, kdo umí měřit a hledat závadu.

Přeji klidný Štědrý den.

Tak, tak. U těhle starých jističů se někdy stává, že nejdou nahodit. Páčka je v horní poloze, jazýček téměř zastrčený, vyčnívá jen několik desetin mm a jistič přesto není nahozený. Přesně jak píšete, je potřeba mírným zatlačením přetáhnout spodní polohu páčky a a plynule nahodit. Takový grif, já to taky neznal a jednou musel volat známého elektrikáře. Přišel, cvak - cvak a funkce se dostavila. Holt kdo umí...

Pane Ampér, máte pravdu, že to někteří nezvládnou. V jednom domě byly takové jističe, někteří nájemníci to neuměli natáhnout. Občas zaskočil soused, někdy jsem tam musel poslat elektrikáře, který jim to natáhl. Ale kod ho pak zaplatí?

Přeji klidný Štědrý den.

Pokud by tento postup nezafungoval, tak bych před voláním elelktrikáře ještě zkusil odpojit ze zásuvek všechny spotřebiče a potom zkusil jistič nahodit znovu. Náhoda je blbec, nemuselo to vypadnout jen kvůli přetížení, mohl umřít některý z připojených spotřebičů a pokud zůstane připojený a je v něm zkrat, nahodit to nepůjde - jistič bude hned vypadávat.

hodnocení

4x

Pravděpodobně vyhořela zásuvka. Třeba né ta, kam jste to strkali, ale nějaká průchozí po trase. Jističe jsou staré, rozvody s hliníkovými dráty.

Jistič má pod páčkou obdelníčkový čudlík a pak okénko s popiskem.

Zkus jistič znovu shodit a čudlík zamáčknout a znovu páčku nahodit nahoru.

hodnocení

2x
509 a 510, problém může být i v zásuvce u sousedů

hodnocení

1x

Začal bych odpojením všech spotřebičů.

A až poté tvůj jistič vypnout - páčka dolů - zamáčknout páčku dolů -

- a poté páčku nahoru: plynule, musí být cítit po celou trasu páčky odpor.

Taky je vhodné počkat na vychladnutí pokud vypnul né magneticky zkratem, ale přetížením obvodu bimetalovou spouští.

Ale to už asi vychladl :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]