Zdravím,chtěla jsem se zeptat, čím může být způsobený vlhký roh v místnosti v rodinném přízemním domě. Stavba stojí tak 6 let. Nejdřív jsem se všimla fleku v rohu,ale přijde mi,že to asi jede i podél lišty. Flek sice není velký,ale mám obavy. Všimla jsem si toho až teď. Děkuji za komentáře, případné rady co s tím.
Když pomyslně provrtáte díru ven, v tom kritickém méstě, co vše provrtáte? A kolik to je cm? Víte složení stěny? Změřte povrchovou teplotu a vlhkost, zřejmě to bude tepelný most a na povrchu se sráží vlhkost.
Příčiny mohou být 3: 1) havárie (v koupelně) 2) kondenzace vodních par 3) spodní vlhkost Nepíšete téměř žádná data, ale vzhledem k stáří stavby bych 3) vyloučil. Pokud máte vysokou vzdušnou vlhkost, může se jednat o kondenzaci. Chtělo by to znát hodnotu vzdušné vlhkosti a ideálně snímek termokamerou. Osobně si tipuju tu havárii, porušenou hydroizolaci v koupelně.
Je potřeba to trochu víc popsat. Roh sousedí s jakými místnostmi? Se sprchou? V podlaze je potrubí? Z venku je dům zateplený? Jak to vypadá z druhé strany? Sundat lištu, pak odkrýt podlahu a jít po zdroji.To znamená, musíte najít příčinu. Pak až následuje nějaké opatření. Můžou vám v tom pomoct i stavební plány - rozvody vody, topení,kanalizace. Když si s tím nevíte rady, zavolejte si někoho na místo, kdo tomu rozumí , ať to prozkoumá. K čemu vám bude neurčitá informace poradny, že máte větrat? To je samo sebou i v suchém domě
Moc děkuji za odpověď. Roh sousedí se s koupelnou. Přímo se sprchovým koutem. Mám podlahové topení. Ano,z venku je dům zateplený polystyrenem a stavba je z Ytongu. Fasáda hotová.
Teraz som zneistel, ked spominate priamo sprchovy kut hned za stenou, to moze byt potom aj zla hydroizolacia v sprche alebo nieco s odpadovym potrubim / vanickou. Na uvod skuste to, co pisem dole (viac kurit, obemdzit tvorbu vlhkosti, vetrat), ak to pomoze, je to tepelny most. Ak nie, tak asi porucha sprchy. To zase viete vylucit, ked ju par dni nebudete pouzivat.
Jestli je tam sprchový kout, je třeba překontrolovat těsnost kolem vtoku a spáry. Pokud teče pod dlažbu, poklepem poznáte dutá místa a spáry se nejspíše budou drolit. Vyfoťte
Osobně bych se divil, kdyby na zateplenem ytongu byl takovy brutalni most. Nekde ve sprchaci mate unik vody. Nemate nahodou sprchac s dlazbou a odtokovy kanalek? Stava se, ze kolem kanalku se porusi silikon a pak to tece pod nej...to by byl ten jednodussi problem...
Na uvod by som zmeral teplotu cim blizsie podlahe a tomu rohu. Vlhkost mozete zmerat kdekolvek v miestnosti. Dobre je mat aj bezdotykovy teplomer a zmerat teplotu priamo tej steny.
Predbezne zvyste teplotu v miestnosti, ziadne vypinanie kurenia na noc a podobne, nech je na radiatore a termostate aspon +22. Kratko a narazovo vetrat viac raz denne, potom vsetko zatvorit. V tej miestnosti nerobit veci ako : pestovanie kvetov, susenie pradla.
Moc děkuji. Teploměrem změříme. Vlhkoměr nemám. Je pravda, že syn v té místnosti spí a měl občas puštěný zvlhčovač vzduchu. A ta pára byla i na okně občas. Měl ho i včera puštěný,ale jak dlouho je tam ten flek,to netuším. Květiny tam nemám,prádlo také ne. Ale ten zvlhčovač ano. Ve větrání se polepším. Ještě jednou děkuji.
jirib
Proč zvlhčovač,když máte mokrou zeď... Když se rosí okna,tak málo větráte... 3x denně aspoň na 15minut.
Nemáte vlhký roh, ale máte mokrý KOUT. Co máte na druhé straně? Roh budovy nebo tam máte sociál, prádelnu - technick ou místnost? Je velmi pravděpodobné že tam bude zrada, neboje to z důsledku vnitřní (z vařeni, málo větrání...) vlhkost
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.