Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak položit podlahu na cihlovou klenbu

Od: houkal® odpovědí: 11 změna:

Rekonstruuji starší dům z 1/3 podsklepený. Pod jednou z místností (cca 4,5 x 5,5m) je nad sklepem cihlová klenba se 4 oblouky položenými na traverzách. Zásyp byl proveden škvárou (cca 10 - 15 cm nad oblouky), na ní položena na trámcích prkenná podlaha. V té se samozřejmě usídlili broučci. Podlaha i trámky odstraněny, škvára už je venku po úroveň oblouků.

Řeším dilema, jak na klenbu položit betonovou podlahu a zateplit (k dispozici mám cca 12-15cm nad klebou).

Moje představa je: Vápennou maltou vyrovnat do roviny, izolovat lepenkou, položit 5cm polystiren (nebo 5+2 pokud to vyjde), zasekat kapsy do obvodových zdí, položit kari sítě (průměr 6) a zalít cca 5-6 cm betonem (cementovějším).

Okolo domu vede trať a frekventovaná silnice. Vlak s domem nic nedělá, ale když přejede těžké nákladní auto přes přejezd, ve vrchním patře je v podlaze cítit chvění.

Každá dobrá rada nad zlato. Díky.

Jak položit podlahu na cihlovou klenbu

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

technikjirik*
hodnocení

2x

není mi jasné proč izolaci lepenkou? Tepelné izolace může být jen tolik nakolik ji zůstane místo po odečtení tlouštky finální podlahy. osbně bych to nesrovnával maltou, ale vyhrál bych si s polystyrenem jako výplní nerovností. Nad klenbou pak 5 cm polystyrenu a zbytek na podlahovou skladbu tedy 45mm betonové mazaniny nebo anhydridu a pak 13 mm dlažba, nebo 5cm mazaniny a 10mm lina nebo plovoučky.mezi betonovou mazaninou a polystyrenem pak musí být igelitová folie.

hodnocení

Děkuji za odpověď,

a) pod klenbou je sklep a ačkoli není vyloženě vlhký, přeci jen je tam šance, že vlhkost půjde do stropu / podlahy - proto jsem počítal s lepenkou. pokud třeba není, jen lépe.

b) mám vyhrabat i zbývající výplň (škváru) mezi klenbami a nahradit polystirenem? Nebo jen vyplnit do čisté výšky klenby a přeložit 5cm (radši bych už tedy 3x2cm) polystirenem?

c) igelitová folie stačí položit a přeložit, nebo ji i přelepit ve spojích?

d) kari síť nepoužívat vůbec? Místnost bude sloužit jako pracovna a bude víceméně obestavěná skříněmi.

technikjirik*

Jelikož byli ve dřevě "broučci" tak doporučuju veškerou škváru vymést a konstrukci vyčistit od všech nesoudržných částí a místo izolačního pásu použít nátěr PENETRAL ALP 1x a nátěr RENOLAK ALN 2x. Ale nemusí to být, nicméně pokud chcete mít klidné spaní v tomto směru pak to natřete.

viz b) vyplnit polystyrenem

viz c) folii samozřejmě přelepit ve spojích aby vznikla celistná plocha... má to zabránit betonu aby se dostal pod polystyren.

viz c) KARI síť ano.. položit do prostřed tloušťky betonové mazaniny pokud bude tlošťka menší než 6cm. Kdyby byla tloušťka betonové mazaniny větší než 6cm pak ji dejte tak aby byla z horní části překrytá betonem 2cm

hodnocení

Děkuji za vyčerpávající odpovědi,

mám jen poslední dotaz - nejsem odborník, žil jsem v přesvědčení, že klenba musí být dostatečně zatížená (ne přetížená), aby zůstala stále funkční, respektive nehrozil její propad, nebo nežádoucí pnutí...

napadla mě ještě jedna věc - v každém nejnižším místě klenby vybetonovat klín a společně s roxory zapustit do zdi, teprve poté začít s uvedeným postupem.

Jde mi i o zpevnění klenby tak, aby se co nejvíce přiblížila "nesmrtelnosti", jen nevím, jestli to přinese žádoucí efekt.

hodnocení

Jen jsem ještě v rychlosti načmáral obrázek

červeně zdi + klenba podepřená profily, šedá = beton, černá = železo (roxory, kari síť)

Jak položit podlahu na cihlovou klenbu #2
technikjirik*

Ta kleba je zatížená dost svojí vlastní vahou, takže v tomhle směru můžete být bez starostí. Betonový klín v patě klenby bych si také odpustil, je to zbytečná práce a ještě zbytečnější starost. Význam by to mělo jen v případě, že by v patě klenby byla nějaká defektní místa. Ale to už by se při této výšce klenby dávno projevile prasklinamy a vydrolováním.

jabraka*
hodnocení

2x

Jiřík má pravdu.Vyvaruj se zbytečné pracnosti.Nejlíp by bylo položit do úrovně klenutí kousky polystyrenu.Nejnižší místo zásypem tou škvárou,nač betonovat?Na kousky EPS navázat celými deskami tak, jak to máš nakresleno.Karisíť zasekávat nemá smysl,slouží jen proto,aby další betonová vrstva nepraskala,nemá nosnou funkci.Stačí jen ta nejslabší,pokud tam nebudeš stěhovat něco obzvlášť těžkého.Takže přeji rychlou práci a mnoho zdaru.

JABRAKA

hokal
hodnocení

Děkuji za odpověď.

udělám vše dle vašich rad, jen bych radši kari síť zasekal do obvodových zdí. Mám z toho lepší pocit, předpokládám, že tím nic zkazit nemohu (mám tu připravenou 6-ku).

Místnost bude sloužit jako pracovna, to znamená cca 3 stěny plné skříní, sedací souprava a velký pracovní stůl.Doufám, že to vyjde, nerad bych se při práci jednou mrknul nechtěně do sklepa *smich*

O Anhydrydu jsem přemýšlel, nakonec volím klasický beton (míchačku mám ve vedlejší místnosti, čas investuji a finančně by mělo vyjít daleko levněji).

Ještě se nabízí jedna alternativa pro zpevnění klenby / podlahy a tou je vyzdění sloupku ve sklepě uprostřed místnsti - nevím ale, nakolik klenba potřebuje být pružnou, abych sloupkem zbytečně nezvyšoval možnost vibrací v podlaze (projíždějící vlak, těžká auta).

Předpokládám, že klenba je v pořádku - zespodu žádná prasklina, zvrchu bylo cca 15-20cm škváry a na prkenné podlaze měl původní majitel malou domácí truhlárničku, včetně těžkých a vibrujícíh strojů.

technikjirik*

Pukud zasekáte KARI sít do obvodových stěn a tím podlahu ukotvíte, změníte výrazně průběh vnitřních sil a to může mít za následek praskání betonu v prostřd místnosti.. dělal by se tam prostě důlek nebo kopeček a praskalo by to a beton by se tam drolil. Dejte na JABRAKU a nechte KARI síť volně a do betonu ji dejta tak jak jsem psal výše.

Podpírat klenbu nemusíte. klenba je samonosná a tím, že je v krají zapřená do obvodu a paty oblouků jsou nasraz, není důvod se obávat prohnutí. S jistou malou nadsázkou se dá tvrdit, že kdyby ste odpálil ty ocelové nosníky z klenby, tak stále to bude držet na svém místě.

hodnocení

OK, dám na vaše doporučení.

Víc už mě nenapadá. Vám oběma děkuji za cenné rady a přeji pěkný den.

hodnocení

ještě jeden obrázek

Jak položit podlahu na cihlovou klenbu #3

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]