Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vypinac svetla(max.10A) na zasuvkovy okruh jisteny 16A

Od: boban® odpovědí: 48 změna:
Ahoj, jaký je váš názor ohledně téhle situace, trošku jsem se o tom dohadoval s revizákem.
Vypínač světla (max 10A) na zásuvkový okruh jištěný 16A klasickým jističem, charakteristika B
Prostě situace, kdy se vytáhne ze zásuvkovýho okruhu jedno světlo ovládané klasickým vypínačem (většinou max kolem 10A)
Můj názor je takový, že by se měl jistič 16A nahradit jističem 10A. Revizák říká, že stejně prakticky nedojde k situaci, že by byl odběr světla větší než 10 A. Což musím uznat, že je logická úvaha.
Jak se na to dívají elektrikáři, revizáci tady na poradně?
díky
doplněno 20.12.23 12:15: A v pripade, ze byste nechali to celý jistit jisticem 16A, jaky byste dali prurez kabelu. On, revizak by se spokojil s 3×1.5mm^2
Mne se to nelibi, ja bych dal urcite 3×2.5mm^2
doplněno 23.12.23 15:24: nejedna se o konkretni priklad, jen jsme se o tom jako elektrikari zacali dohadovat ,s cim vsim se setkavame(starsi instalace) a jak by to melo spravne byt. Rozdelili jsme se na 2tabory.

48 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
V tomto případě zjistíte přívod proti zkratu, rozdíl mezi 10B a 16B je malí, samozřejmě velikost zkratového proudu potažmo doba odpojení musí odpovídat.
Důležitější je jaké předřadné jištění požaduje výrobce svítidla.
Trochu případ z praxe, renomovaný výrobce u svých vypinačů udává trvalý proud 16A, vypínač byl předřazen boileru který odebírá 10A, po par měsících provozu byly kontakty na škvarek.
hodnocení

@ra20z
Co to je za znacku toho renomovanyho vyrobce? ABB, Legrand, Schneider...?
Abb, stejný dizajn jak vypínače pro světla. Pro výkonové spotřebiče doporučuji použít vypínače co se dávají před sporák, ty vydrží.

ABB dělá sporákový spínač v designu Tango. To byl on?

Tango, č.1 (dednopólový)

hodnocení

2x

Tu sa miesaju dve veci : pevna instalacia a spotrebice v zasuvke cez vlastny privod.

V pevnom rozvode nie je spravne odbocit zo 16A isteneho okruhu k zasuvkam vodicom 1.5, nik nemoze zarucit, ci tam niekto nestrci do dvojzasuvky varnu konvicu a elektricky radiator.

Uplne iny je pripad spotrebica, ktory ma privod napr 0.75 (stolna lampa) alebo 1 az 1,5 (varna konvica). Samotny spotrebic totiz definuje, aky je jeho max odber a neprekroci sa oteplenie vodica. Pri skrate vypne istic aj v pripade, ked tam bude kabel 0.5, vedenie sa totiz isti na skratovy prud (splnene) a pretazenie (splnene, lampicka si nevezme viac ako 40W).

Siva zona je ta pevna odbocka k svetlu prierezu 1.5, tam zrejme revizak ma pohlad, ze svietidlo bude mat maly odber.

ele
Vsimnul jste si ze od odbocuje jedno svetlo? Tedy prikon sotva 2A…
sasa*

Ele, nekaž bludy! Jak píše Peter, má to být dle ČSN tak, že ne co je do oruhu zapojeného, ale u pevného rozvodu musíš počítat se zkratovým proudem!

sasa*

Ele, asi tě pozvu na přezkoušení, jestli nevíš, že nezáleží na tom co připojuješ, neboť třeba ČSN 332130 ed.3.čl.5.2.9

říká : Vedení světelného obvodu se jistí jističi, nebo pojistkami, nebo jiným jistícím prvkem se jmenovitým proudem max .

25A. Vedení musí mít takový průřez, aby bylo předřazeným jistícím prvkem jištěno proti přetížení i zkratu!

hodnocení

sasa
Vedení musí mít takový průřez, aby bylo předřazeným jistícím prvkem jištěno proti přetížení i zkratu!
A jaky je tedy tvuj zaver?
Dejme tomu ze bereme v uvahu starsi elektroinstalaci, kde se povolovalo na jeden zasuvkovy okruh dat jedno svetlo. Zasuvky jisteny 16 A jisticem, kabel od techto zasuvek k vypinaci 3×2.5mm^2, klasicky vypinac s max.proudem 10 A, od togoto vypinace az ke svetlu opet CYKY J 3× 2.5mm^2
Je podle tebe v pohode ten vypinac ke svetlu, co ma max.proud 10 A?
sasa*

Bobane pleteš se ne podle mne, ale podle čsn bohužel nééé!

hodnocení

Sasa
Mne je taky blby davat prvek ktery je slabsi(max 10 A) a jistit to 16 A jisticem
Zapomnel jsem-je to situace z praxe, kde se s tim setkavame, neni to neco co mi musime aktualne resit. Delame novy elektroinstalace(kazdy svet.okruh ma svuj jisticochranic)
Jen na to padla diskuse.
Rozdelli jsme se na dva tabory-jedni to povazuji za vyhovujici(vcetne revizaka!), druha skupina jsme my. Nam se ten revizak smal, ze preci nebudeme montovat nekam v byte 2 000W halogen a tak...
On je sice revizak, ale pracoval nekde mnoho let v tovarne...takze praxe s klasickou bytarinou nebo barakama moc nema
Takze mu vpalim tuhle normu kterou jsi vlozil
ČSN 332130 ed.3.čl.5.2.9
A v té normě je článek o instalaci pevně instalovaných spotřebičů, který říká že spotřebiče do 2000W, který nevyžadují jištění lze připojit na obvod s jiným zařízením.
Normy je jedna věc, ale právně závazné je to co uvede výrobce svítidla v instalačních požadavcích!
RT má vždy poslední slovo, protože jako jediný svým podpisem ručí za bezpečnost instalace.
hodnocení

@ra20z
Napsal jsi:
"který říká že spotřebiče do 2000W, který nevyžadují jištění"
Ted nechapu to, co jsou spotrebice, ktere nevyzaduji jisteni...? Preci kazde svetlo potrebuje jisteni.
sasa*

Ano opírá se o článek jmenované ČSN, Ale když napíše A musí napsat i B:

A: citace: Pro pevně připojené jednof spotřebiče o příkonu do 2000VA, nevyžadující jištění (např. ventilátory, el. pohon žaluzií),lze připojit na společný obvod s jiným zařízením.

Ale pak je tu B citace: Při dimenzování přívodů k motorům se vychází ze jmenovitých proudů jistících přístrojů (jističů, pojistek apod),a vedení se volí tak, aby předřazený přístroj jistil přívod! Přitom je nutno dbát podmínekj určujících průřezy vedení - viz ČSN 332000-5-523 v plat. znění!

Jištění je jen proto zkratu, nikoliv proti přetížení.
Norma uvádí například pohony vrat a žaluzií, ventilátory odsávání.
Dejte sem odkaz na instalační návod vašeho svitidla.

Ten revizor je nějaký divný. On je placený za to, že prověří, zda instalace odpovídá platným normám a snese i maximální možné zatížení. Jakou použije zákazník žárovku mu přece musí být jedno, žádné předpoklady do revizní zprávy nepatří. A k meritu věci, už přece v zadání otázky si sám odpovídáš, přece není možné jistit 16A jističem obvod, který snese maximálně 10 amper. Ostatní diskuze mi přijde jen jako nepodstatná vata. Taky z praktického hlediska je důvod, proč to takhle nedělat. Bude-li někdo cokoliv spravovat, automaticky v rozvaděči vypne světla, rozšrubuje vypínač a bum. Proto takové úlitby už v dnešních normách nejsou.

A co jiný revizák, páč dva revizáci, tři možnosti...:)

Proč? Proč musíš každou diskuzi zaplavelit svou averzí k elektrikářům? Jsi tady "jen" moderátor, tak se chovej jako moderátor, bez toho věčného popichování. Děkuji

PS poznámku smaž, hlavně se zamysli

Daničku, Vy se mílíte, já vůbec nemám averzi k elektrikářům.

Jen sděluji, že i zdejší elektrikáři, i revizáci se často neshodnou. Jelikož pro mne pracovalo mnoho elektrikářů, vím o jejich vyjadřování k jiným elektrikářům. I Vám se zdá nějaký divný "Ten revizor je nějaký divný", ale který?

Nemáte Vy averzi na moje příspěvky?

hodnocení

@ra20z
Nemam na mysli nejake konkretni svitidlo, tuhle otazku jsme probirali jako neco s cim se setkavame a jak by to melo opravdu spravne byt

Výměna rozdílných názorů je snad normální v každé společnosti, zvlášť u profesí, které nejsou vázány přesným postupem montáže, ale jen nějakými rámcovými postupy. I ti elektrikáři se přece můžou hádat o detailech, ale základní postupy jsou přece všem jasné. A k té averzi. Asi už trochu jo, protože svůj negativní postoj k elektrikářům ukazuješ vždy a všude, viz i tvůj příspěvek tady. Žádná rada, jen rýpnutí. Proto apeluji na profesionalitu vzhledem k tvé funkci tady; nezapojuj se do diskuzí, kterým nerozumíš.

Ale Vy jen špatně vykládáte můj názor.

Já vůdči elektrikářům fak tic nemám. Třeba si to plete s názorem, když se někdo zeptá, "jak vyměnit zásuvku" a někteří sdělí, "zavolat elektrikáře, páč elektrika zabíjí". To mi vadí. Buď poradím, nebo mlčím. Páč, že může elektrika zabít, to snad už ví i malé dítě.

hodnocení

Danicek
Milancukrar
Nejhorsi je videt jak se do elektriky pri rekonstrukcich , vystavbe bytu, domu, cpou totalni neelektrikari jmenem jako Vasil, Michailo, Oleh, Volodimir. Vysledky jsou strasny. Co udelaji, tak to vsechno vyrvat ze zdi a udelat znova.
A cim jich je tu vic, tim je to horsi a cpou se do vseho
Tady na poradne aspon hledame zpusoby jak praci udelat tak jak se delat ma *palec*
Bohuzel i nekterym ceskym elektrikarum je jedno jak delaji svou praci...
P. Cukrář; Nic si špatně nevykládám. Jen čistě náhodný příklad, nemám potřebu víc hledat, otázka o krátkém PE můstku, žádná rada, jen elektrikáři nazvaní prasaty. Jiný uživatel by dostal za vulgarismus pokárání. Proto znovu apelace na profesionalismus. Tedy pokud nejsi majitel webu. Ale dost už tohohle rozhovoru.

Jasně, Vy máte pravdu.

žádná rada, ***v elektrice ale já nemůžu dávat velké rady, taky nedávam, jen se učím od odborníků..

jen elektrikáři nazvaní prasaty***čtěte lépe, takhle se vyjadřovali elektrikáři o elektrikářích, já to jen sdělil, že takto o sobě mluví. I na zdejší poradně na sebe občas útočí...

Je to marný, je to... Tak ještě jednou, předchozí odpověď o kousek výš, citace "Buď poradím, nebo mlčím."

Veselé Vánoce

Pane Daníčku, i Vám krásné vánoce, hodně zdraví štěstí a spokojenosti.

111®
hodnocení

2x
Norma není zákonné ustanoveni. To je závazné. Polemizovat by se dalo o tom proc ale normu dodrzovat. O tom mam celou přednášku.
sasa*

Ano nomy nejsou obecně závazné v ČR. Ale... když příjde na pr. ser, pak vám u soudu vrazí, že ač jsou nezávazné (myslí se tím, že můžete aplikovat pro bezpečnost další a další jiná opatření, než je v těchto normách napsáno! Protože se praví.. pokud bude postupováno alespoň dle té a té normy , bude zařízení bezpečné a spolehlivé.

No a kdyby bylo bezpečné a spolehlivé, pak by na úraz (jiný prů.er) nemohlo vlastně vůbec dojít! A nestačíte se divit, že jsou normy nezávazné, další nař. vlády apod . o bezpečnosti, včetně zákoníku práce, že zaměstnavatel je povinen dodržovat zejména bezpečnost pro zaměstnance a td, atd. Nebojte, když bude pan soudce chtít, tak vás sejme ...

111®

mně to objasňovat nemusíš...stačí se podívat na doporučení EU o USB-C. Kdo nebude dodržovat vypadne z trhu. Takže se vyplatí dodržovat doporučení potažmo Normu...

Všeobecně jsou normy nezávazné ale některé jsou odkazované v zákoně. Stejně vždycky má poslední slovo revizní technik.

hodnocení

2x

Asi už je diskuze rozlousknutá, ale udělal bych to přesně jako @berger.

Volil jistič dle nejslabšího článku v "pevné instalaci". Tedy pokud někdo na konci 2,5mm2 rozvodu připojil z nějaké zásuvky 1,5mm2 světlo na 10A vypínač, tak bych volil jištění B13 nebo B10.

...

Na stejném principu jako se tahají soupravy u aut. Pokud je auto Superb s maximálkou 190km/h a zapojím malej sportjacht voík s maximálkou 80km/h, tak taky pojedu podle nejpomalejšího, tedy maximálně do těch 80km/h.

hodnocení

@gumidek
Dal bych jistic B10 kvuli vypinaci co je jen na 10A

vasek1
hodnocení

0x

Nejsem elektrikář, ale máme novostavbu, a máme v kuchyni zásuvky s vypínačem 10A, na 10A jistič. A revize ok.

hodnocení

Dik za odpoved, ale popisuju jinou situaci, kdy svetlo je napojeno na zasuvkovy obvod s jisticem 16A (charakteristika B)
ele
A když se připojíš stolní lampičku do zásuvky? Je to snad diametrální jiná situace? Ne, přívodní šňůrka bude 2 x 0,75 :)
Už chápete?
Revizák zná nejlépe místní situaci, my nevíme co to je za světlo, kde je umístěno, jaké hrozí rizika… 1,5 v pohode prenese 20 Amper zkus si to
hodnocení

ele
Jasne, ale lampicka neni TRVALA elektroinstalace, je to "spotrebni material"

hodnocení

0x

Pane Bobane, jde Vám o teorii, či praxi?

Jak se to má, či jak se to dělá?

Mne se to nelibi, ja bych dal urcite 3×2.5mm***Proč?

Vidíte, místo odpovědi dostanete jen dotazy.

hodnocení

Milane, v praxi to vidim prave ruzne. Nekde se necha 16A jistic, nekde snizili to svetlo se zasuvkama na 10 A jistic...
Tak jsem chtel znat nazor od mistnich jako je sasa, peter, 111 a dalsi z oboru

ml1
hodnocení

0x

1,5 mm2 při 10 A už slušně hřeje (je na pošahání teplý, nic vážného to neni), já nemám moc rád, když mi něco hřeje. Jinak pokud to neni smotané do klubíčka, není to žádný problém, i smotané do klubíčka by to mohlo vydržet. Ale to teplo znamená ztráty a je otázkou, jestli se dá ekonomicky vyjádřit o kolik elektriky člověk přijde, a jestli to pokryje vícenáklady na větší průřez. Dneska se běžně dává na 10 A jednička a na 16 jedenapůlka, já bych taky dával o stupeň víc.

Vypínače bývaly klasicky na 6A (a světla se klasicky jistila 6A). Ani jsem to nikdy neřešil, ale mám pocit, že se dají koupit i vypínače na 16 A, ale to je asi zbytečné, běžně jsou většinou právě na 10 A. Takže pro klid duše by se to dalo řešit právě takto.

Já bych to nepitval, když to revizák schválí.

Jinak bych viděl jako logické, že by jistič, který chrání vedení, byl nejvýš takový, jaký je nejslabší článek. Na druhou stranu objímky na žárovky (E27) jsou dělané na 4 A a taky to nikomu nevadí.

Nejsem revizák, mám paragrafy 6 a 11, ta 11 je jenom formální (to je zvláštní paragraf pro práci v laboratoři a podobně pro lidi bez opravdové kvalifikace, ale protože prý nikde není psáno (byť je to logické (no ale pro právníky, co je psáno, to je dáno a co není psáno, to prostě neni)), že tu samou práci může vykonávat i šestka, tak nám ho na vysvědčení nějaká léta píšou).

hodnocení

0x

Tak vaša logika je trochu pomýlená. Máte kombináciu, zásuvkového obvodu a svetla. Zásuvky sú istené na 16 A, znížením ističa budú zásuvky istené 10 A,čiže ak ich ich bude viac na obvode,budú na väčšie spotrebiče neupotrebiteľné. Ak ostane 16 A tak svetlo si cez vypínač určite nezoberie viac ako 10 A, aby ten vypínač bol v domácnosti namáhaný nadprúdom a vydrží. Ak by ste ho chcel vážne ochrániť, tak istič by musel byť menší ako 10 A,čiže 6 A a to už by boli zásuvky tam na dve veci. Takže ten revízak,mal svojíim spôsobom pravdu. A čo sa týka priemeru,tak zásuvky 2,5 mm a vývedený okruh na svetla postačuje 1,5 mmm, lebo na prechod prúdu je postačujúci a na skrat sa určíte neprepáli,poistky sú podstatne tenšie na 16 A.

hodnocení

0x

Odjistil bych to desítkou jističem. Asi tak - velké spotřebiče mají vlastní jistič (tam světlo věšet nebudete), malé potom visí na nasmyčkovaných zásuvkách, to by 10A jistič měl udržet. Kabel bych nechal na 3x2,5...

hodnocení

0x

Jen tak na okraj:

Je v té místnosti ještě další svítidlo? Jestli vám jde o další, dodatečné svítidlo k doplnění celkového osvětlení, pak není problém.

Ale pokud to bude jediné svítidlo v místnosti - není to praktické. Proto se dávají světla a zásuvky na zvláštní okruhy, aby bylo vidět i když vybaví jistič na zásuvce nebo naopak abyste si dal do zásuvky náhradní světlo, když zareaguje chránič na světle.

hodnocení

@vibe2
Diky, nejedna se o konkretni priklad, jen jsme se o tom jako elektrikari zacali dohadovat ,s cim vsim se setkavame(starsi instalace) a jak by to melo spravne byt. Rozdelili jsme se na 2tabory

hodnocení

Panove, dekuju za odpovedi *palec*
Shodli jsme se nw tom, ze revizak nema pravdu, kdyz si obhajuje to, ze muze byt vypinac na svetlo (max.10A) napojeny na zasuvkovy obvod co je jisteny jisticem 16A.
Kolega @sasa uvedl normy co to osetruji
@ra20z
@peter
@sasa
@111
Ale ted mi reknete, co tomu volovi rict, kdyz rekne ze NORMY NEJSOU OBECNE ZAVAZNE...

Pane Bobane,

co tomu volovi odborníkovi rict? ***nic mu neříkejte, páč ho nepřesvědčíte.

Nám vždy říkali, že zařízení musí být podle norem, nebo lepší, proto nezávazné. Pokud by se stalo neštěstí, úraz, oheň atd. přijde vyšetřovatel a začne klást otázky, Proč? Proč má instalace kladnou revizi i když zjevně neodpovídá? I ve staré normě byla, tuším, povolená jedna zásuvka na světelný okruh, ne naopak. No a po otázkách se budou hledat, a trestat, viníci. Tak jestli je i na tohle připravený.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]