Nejste přihlášen/a.
Dobrý den jsem v podnájmu a nemůžu dělat velké stavební úpravy. Chci se zeptat je možnost že zásuvky natáhnout kabel pro vypínač č1, který by spínal odtahová ventilátor z kuchyně.
Abych upřesnil situaci v kuchyni v rohu zbyl otvor ve zdi takový průduch kde dřív byla taková skříňka na potraviny. A jelikož tam není žádná digestoř tak bych do otvoru chtěl dát ventilátor a spínat vypínačem.
Tak mě napadlo od nejbližší zásuvky vytáhnout dráty vést to v liště a udělat vypínač. Jen nevím zda by to šlo či nikoliv? Děkuji
Abych upřesnil situaci v kuchyni v rohu zbyl otvor ve zdi takový průduch kde dřív byla taková skříňka na potraviny. A jelikož tam není žádná digestoř tak bych do otvoru chtěl dát ventilátor a spínat vypínačem.
Tak mě napadlo od nejbližší zásuvky vytáhnout dráty vést to v liště a udělat vypínač. Jen nevím zda by to šlo či nikoliv? Děkuji
7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení
sasa*
3x
A proč by to nemělo jít? Jen bych přihlédl,že zásuvka má jištění (asi) 16A, takže průřez vodičů,který tomu bude odpovídat.
No a vypínač by měl být také na 16A!(I přesto, že tam poteče proud řádově mA..)
revizak
Ty nebudeš Revizák! Jako kdyby kabel k lampičce do zásuvky měl 16 ampérový vypínač ![:) :)]()
Ale já bych mu poradil si udělat od ventilátoru kabel do zásuvky, a na něm kabelový vypínač.Samozřejmě do té díry bych dal vhodnou plastovou trubku, a do trubky ventilátor.
Použil bych jí automaticky spínání ventilátoru podle vlhkosti, třeba dalap značka. výhoda je, že při odstěhování to jenom minda, sbalí do tašky a jde![:) :)]()
Ale já bych mu poradil si udělat od ventilátoru kabel do zásuvky, a na něm kabelový vypínač.Samozřejmě do té díry bych dal vhodnou plastovou trubku, a do trubky ventilátor.
Použil bych jí automaticky spínání ventilátoru podle vlhkosti, třeba dalap značka. výhoda je, že při odstěhování to jenom minda, sbalí do tašky a jde
2x
Ze zásuvky buď použít zástrčku, nebo pokud je zásuvka stále obsazená, připojit vodiče pod zásuvkou přímo v krabici.
Lištu s vodiči ve vhodné výšce přerušit krabicí na omítku, do ní vypínač.
.
Používám na podobná větrání ventilátory ze starých počítačů, ty na 230 V, jsou tiché.
Pokud jsou moc tiché, vkládám do vypínače buď orig. doutnavku, po staru , nebo LED diodu na 230 V. Ta upozorní na zapnutý ventilátor.
0x
Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.
Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]