Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lze ze zásuvky natáhnout vypínač?

Od: kadlec odpovědí: 7 změna:
Dobrý den jsem v podnájmu a nemůžu dělat velké stavební úpravy. Chci se zeptat je možnost že zásuvky natáhnout kabel pro vypínač č1, který by spínal odtahová ventilátor z kuchyně.
Abych upřesnil situaci v kuchyni v rohu zbyl otvor ve zdi takový průduch kde dřív byla taková skříňka na potraviny. A jelikož tam není žádná digestoř tak bych do otvoru chtěl dát ventilátor a spínat vypínačem.
Tak mě napadlo od nejbližší zásuvky vytáhnout dráty vést to v liště a udělat vypínač. Jen nevím zda by to šlo či nikoliv? Děkuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sasa*
hodnocení

3x

A proč by to nemělo jít? Jen bych přihlédl,že zásuvka má jištění (asi) 16A, takže průřez vodičů,který tomu bude odpovídat.

No a vypínač by měl být také na 16A!(I přesto, že tam poteče proud řádově mA..)

Sasa
Zrovna na tohle tema jsem tu chtel zalozit otazku.
Tak ji jdu zalozit
revizak
Ty nebudeš Revizák! Jako kdyby kabel k lampičce do zásuvky měl 16 ampérový vypínač :)
Ale já bych mu poradil si udělat od ventilátoru kabel do zásuvky, a na něm kabelový vypínač.Samozřejmě do té díry bych dal vhodnou plastovou trubku, a do trubky ventilátor.
Použil bych jí automaticky spínání ventilátoru podle vlhkosti, třeba dalap značka. výhoda je, že při odstěhování to jenom minda, sbalí do tašky a jde :)

hodnocení

2x
Všechno jde. Váš nápad je realizovatelný.
Ze zásuvky buď použít zástrčku, nebo pokud je zásuvka stále obsazená, připojit vodiče pod zásuvkou přímo v krabici.
Lištu s vodiči ve vhodné výšce přerušit krabicí na omítku, do ní vypínač.
.
Používám na podobná větrání ventilátory ze starých počítačů, ty na 230 V, jsou tiché.
Pokud jsou moc tiché, vkládám do vypínače buď orig. doutnavku, po staru , nebo LED diodu na 230 V. Ta upozorní na zapnutý ventilátor.

hodnocení

0x
Akorát počítejte s tím, že vlhký vzduch z kuchyně bude dělat skvrny na omítce venku na zdi. Hlavně v zimě...a taky může omítka časem opadávat... když odmrzne... Pohled z druhé strany, tedy zkušenosti z praxe... Jedině utěsnit v otvoru patřičnou trubku, do které ústí ventilátor a trubka přesahuje cca půl metru od venkovní zdi. A ještě lépe konec trubky venku se sklonem mírně dolů, ať sražená vlhkost odtéká...a nezapomenout na zpětnou klapku...

glyx
hodnocení

0x

A co ukončit kabel vidlicí přímo do zásuvky?

kadlec
hodnocení

Děkuji všem za odpovědi a za pomoc.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]