Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sousedův vodoměr na mém pozemku

Od: azuzephre® odpovědí: 46 změna:

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Bydlíme již přes 20 let v řadovém domě. V době stavby domu se do venkovní nádrže umístily vždy dva vodoměry, pro dva domky. Nádrž je údajně v mém a sousedově majetku a je ve velmi špatném stavu.Soused ji udržovat nechce, protože je na mém pozemku. Navíc je v současné době plná vody, odpočty provádí firma buď po vyčerpání vody nebo odhadem. Já jsem se rozhodla, že takto to dál řešit nechci, již dvakrát nám byla omylem opsána spotřeba souseda. Ráda bych měla vodoměr v domě u hlavního uzávěru. S firmou jsem jednala, nebude to problém. Kde je problém, je soused. On nic předělávat nechce, jemu to takto vyhovuje. Nerada dělám problémy, ale je nějaká možnost, jak přimět souseda k tomu, aby si vodoměr předělal na svůj pozemek?

doplněno 20.12.23 12:55:

46 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Já bych to řešil tak, že bych si svůj vodoměr zřídil jinde, v jímce ho zrušil a sousedovi oznámil, že mám již vodoměr jinde a že tedy starost o jímku s jeho vodoměrem svěřuji zcela do jeho režie, že nejsem povinen udržovat jeho majetek funkční.

jirib
Jenže paní,to nechce na svém pozemku a na to není páka...

To je bohužel blbá situace, asi nezbyde než počkat, až se šachta zavalí, pak bude soused donucen něco dělat, protože se jedná o jeho majetek (snad pak svolí k zřízení nového vodoměru na svém pozemku).

hodnocení

2x
Po 20 letech od výstavby je téměř nemožné souseda k něčemu donutit, to jste měla řešit podstatně dříve.
Teď může operovat vydrženým věcným břemenem a budete se dohadovat roky (přes soud ovšem). Vyhraje ten, kdo bude mít lepšího právníka.
A pořád to těm lidem říkám.. nedělejte hlouposti, nedělejte hlouposti, ale je to marný, je to marný..

hodnocení

2x

Chci to řešit, protože soused by škodu, která by mohla následně vzniknout určitě neplatil.
Tak to musíte investovat do rekonstrukce. I když soused nechce dát prachy. Páč vodovody to platit nebudou, je to Váš problém, že se nedohodnete se sousedem.

Zdali Vám namontují do vašeho domu vodoměr, to musí stanovit dodavatel vody. Někde to povolí, jinde ne,.

hodnocení

Dodavatel vody to odsouhlasil, řešit to chci právě přesunem do šachty vedle hlavního uzávěru vody.

vo
Tak na co cekas? Premisti svuj vodomer podle stanoviska VAK (do baraku) o souseduv vodomer se nestarej. Uz to tu padlo, ze ho mas upozornit na to a umiznit mu, kdyz tedy on je spoluvlastnikem stavby, ze ho vyzyvas k tomu, aby se o jeho stabu na tvem pozemku staral sam ze ty ji uz nemas v planu udrzovat. Soused musi prukazne dostat vas souhlas, ze se muze o jeho majetek na vasem pozemku postarat. Argument, ze je na vasem pozemku neznamena dle meho nazoru, ze pouze vy mat povinnost ho sanovat (pokud sama nechcete), imho toto musi delat ten, kdo to potrebuje.
Chapu spravne, ze vy dva jste spoluvlastniky te stavby (vodovodni pripojky a vodomerne sachty)?
Nevim stale co je to NADRZ, ze by vodomerna sachta?
Nevim proc by se omylem opisoval vodomer souseda, kdyz kazdy vodomer ma jedinecne seriove cislo.
Divim se, ze VAK vam dovoli umistit vodomer do baraku a netrva na venkovnim umisteni a nedonuti vas opravit sachtici.

Dodavatel vody to odsouhlasil, řešit to chci právě přesunem do šachty vedle hlavního uzávěru vody
A co, nebo kdo Vám v tom brání?

20.12.23 12:57
hodnocení

hodnocení

2x

Tak znova:

Pokud tedy např. nový vlastník sousedního pozemku požaduje odstranění přípojek a s bývalým vlastníkem sousedního pozemku nebyla uzavřena žádná dohoda, postačí pro nabytí věcného břemene vydržením prokázání, že do sousedního pozemku byly přípojky uloženy před více než dvaceti lety. Nový vlastník sousedního pozemku pak může vydržení zabránit pouze, když prokáže nepoctivý úmysl. Důkazní břemeno se zde tedy přenáší na odpůrce vydržení.

bezplatnapravniporadna.cz/...

mathew
hodnocení

1x
Když se nechce soused dohodnout tak si přesunete váš vodoměr kam chcete a sousedův zůstane tam, kde je teď. Vyhnat po 20 letech souseda navíc, když je to společný majetek bude asi stejně nemožné.

hodnocení

Nebyla to moje volba, měli jsme stavbu na klíč a tenkrát musel být vodoměr venku.

Nevím zda vodoměr musel být venku, k tomu je potřeba více informací. Pro umisťování vodoměrů platí více zásad.
Také ale platí zásada, že každá nemovitost má mít svou samostatnou vodovodní a kanalizační přípojku. A to platilo i před 20 lety.
V tom případě to bude ještě složitější a výsledek velmi nejistý.
No pokud to je pripad jak to ma bracha, tak se to tak asi kdysi delalo, ze se vykopala nad vodovodem šachta, ze které se to vetvilo na jednotlivé domovní pripojky s tím, ze ty vodomery byly umístěné v oné šachtě, která zákonitě musela ležet na něčím pozemku. Asi se to v te době dělalo běžně. Dnes ma vodoměr v technické mistnosti.

@honzas1: Ani "dřív" se to běžně nědělalo, spíše naprosto vyjímečně (tedy alespoň co se týká větších obcí či měst). Více "vyjímek" a podobných "prasáren" lze najít na vesnicích, kde je vodovod majetkem nějakého sdružení, či přímo obce. A protože tam tomu rozumí většinou jak koza petrželi, tak se povolilo ledasco.

hodnocení

Je to sice společný majetek, ale soused ho odmítá udržovat, protože je na mém pozemku. Od vodáka vím, že hrozí prasknutí nádrže, protože se na ni tlačí velká vrstva zeminy a materiál je už roky starý. Chci to řešit, protože soused by škodu, která by mohla následně vzniknout určitě neplatil.

20.12.23 12:59
hodnocení

Sousedův vodoměr na mém pozemku
Sousedův vodoměr na mém pozemku #2
Sousedův vodoměr na mém pozemku #3
hodnocení

Na dně této šachty jsou dva vodoměry, hloubka cca 2 metry.

hodnocení

Brání mi v tom soused, který má v této šachtě také svůj vodoměr a v žádném případě to nehodlá měnit.

Jaké řešení rekonstrukce nyvrhujete?

Popište to podrobněji,.

V tom případě bych považoval za jediné správné řešení to, že Vy si uděláte zcela novou vodovodní přípojku pouze pro svůj dům až od veřejného vodovodu (tedy včetně navrtávky a přípojkového šoupátka se zemní soupravou) a sousedovi zůstane jeho vodoměr ve staré nevyhovující šachtě. A nevyhovující (havarijní) stav přípojky potažmo vodoměrné šachty ať si s ním pak řeší správce vodovodu.

hodnocení

Já bych byla spokojená, kdyby si i soused umístil vodoměr uvnitř domu. Nemusel by nic kopat, jen prostě přesunout vodoměr. Už jsem to konzultovala s vodákem, bylo by to rychlé a nejjednodušší řešení.

doplněno 20.12.23 13:38:

Nebo prostě ať si ho umístí, kde je mu libo. On ho opravovat a udržovat nechce, na pozemek mi chodit nebude... Ale pokud dojde k nějakému problému, řešit ho taky nebude, protože je to na mém pozemku...

re4zon
A taky se muze stat, ze par tydnu po odectu, tedy skoro rok pred dalsim odectem, se nejakou blbou nahodou drobne poskodi potrubi za sousedovym vodomerem. A zjisti se to az pri dalsim odectu, najednou bude mit spotrebu treba desetinasobnou. To pak bude brecet, ze si ten vodomer nepresunul..

A takové náhody se stávají :)

jarine
hodnocení

0x
Ahoj
Situace je vcelku spatná po letech nikoho nedonutíš něco předělat na vlastní náklady. Jakmile někdo něco udělá těžko vymůžeš něaké předělání po letech... Jen si říkám udělat si vlastní vrt nebo jino šachtu vedle. Co by ti mohl když by byla celá jímka zabetonovaná až po víko za předpokladu že už tam vodoměr nemáš. Někdy bohužel člověk se musí uchýlit k krajním řešením jenž nemají viníka ...

uzivatel
hodnocení

0x

Vy nejprve pisete, ze si chcete udelat novou vodomernou sachtu a pak, ze si date vodomer dovnitr do domu, tak jak to tedy je?
Neverte zene co rika, sledujte co kona, stara zasada :))
Ps: chci videt jak byl soused pisemne vyzvan, aby se podilel na oprave vodomerne sachty a jak to odmitnul, pote, kdy by mu bylo argumentovano, ze muze take zaplatit statisice za vodu a rokq navic kvuli uniku vody? Vim dobre kolik je ucet jen za rok protekajici zachod! Pres 140.000 a to bylo uz par let zpet (vodne i stocne) a to je jen maly prutok.

copak VaK toleruje to, ze pri kazde mene vodomeru musi odcerpavat vodu? Odecitacum je to jedno ty reknou at si to odectete sama nahlasite co chcete, mam pravdu?
Vidim to tak ze nevite co chcete a k tomu se neumite dohodnout... soused bude udrzovat status quodo doby, nez mu to nekdo vysvetli :))

hodnocení

Já nikde nepsala, že chci novou vodoměrnou šachtu. Já chci vodoměr přesunout do domu k hlavnímu uzávěru vody...

mathew
No tak si ho presuňte, povolení toho, kdo o tom rozhoduje máte a sousedovo nepotřebujete.

Co chcete?

Já chci vodoměr přesunout do domu k hlavnímu uzávěru vody.

Tak požádejte dodavatele vody, ať Vám ten Váš vodoměr přesunou do Vašeho domu.

Nebo stále jsem nepochopil oč Vám jde?

Tolika rad zde již bylo a k ničemu?

kdyby si i soused umístil vodoměr uvnitř domu***toho nedocílíte, páč to soused nechce.

řešit to chci právě přesunem do šachty vedle hlavního uzávěru vody***tak co chcete?

Ráda bych měla vodoměr v domě u hlavního uzávěru. S firmou jsem jednala, nebude to problém.***zde Vám firma nabídla řešení, Vám se líbí, proč to ješt není?

ja
Protože zenska nechce ředění ale vymejslet a stěžovat si? Vy ji věříte, ze její soused je zásadně proti umístění vodoměru do sklepa? Já ne.

Taky bych si rád poslechl názor souseda, jak je to doporavdy.

hodnocení

chci se na svém pozemku zbavit sousedova měřáku na vodu, protože on šachtu udržovat nechce a pokud by se s ní něco stalo, cálovat by to taky nechtěl

Pokud se soused nebude starat o šachtu, tak to není váš problém, vy už tam mít vodoměr nebudete. Ale důležité je souseda písemně vyzvat, aby si šachtu převzal do své péče, že ho vždy po dohodě pustíte na pozemek k šachtě. Jak se k tomu postaví je už jeho věc. Možná by pomohlo mu pohrozit, že pokud dojde k proboření šachty a propadu terénu zahrady, budete po něm vymáhat náklady na nápravu škody. Třeba se chytí za nos a také si vodoměr nechá dát na lepší místo.

ja
Tak pokud to mate pisemne ze sachtu udržovat nechce, tak se o ni nestarejte
My ani nevíme kdo je stavebníka či je ta stavba šachty, kdo ji platil a zbudoval?

jirib
hodnocení

0x
Pokuď jste schopná vše zaplatit a získat jeho souhlas,tak s chutí do toho...20.,30.,40.tisíc?
Jen chtít nestačí...
Jak už tady někdo zmiňoval...dva nové přívody,jeden pro vás a druhý pro souseda...umístění sousedovy šachty mimo váš pozemek...
Nevidim duvod budovat sachtu. Kdyby do toho nekdo zacal vrtat, tak daji soupatka a zasypou. Ale nikdo nezname moznosti a jak to v te sachte vypada, to pani musi resit s vodarnama. Samotne presunuti vodomeru si nemyslim, ze bude nejak nakladne. Po me chteli zaplatit matros akorat. Coz byl kulak a pul metru trubky.
jirib
Paní nechce společnou šachtu se sousedem na svém pozemku...chápeš?
Dva přívody,dvě šachty na vodoměr...
Do baráku se to dnes už nedává...
Bezne se davaji jen šoupátkové ventily do zeme, vodomer do domu a o tom taky pisu. Nechapu o jakych vodomerovych sachtach je rec, to je fakt... proto pisu, ze neni znama situace a moznosti. Pokud pani chce tu sachtu zrusit, tak idealni by bylo, kdyby slo místo vodoměrů dat ventily, vodomery do domů a sachtu zasypat. Predpokladam ze zatky ventilu na povrchu je pro pani vic skousnutelne nez tam mit takovou kobku plnou vody. Soused resi podle me finance. Je potreba zjistit financni narocnost a pak resit dal.

Jiří,

Do baráku se to dnes už nedává...

před měsícem dělala firma u synovce nový vodovod, přestože projektu byla vodoměrná šachta, stejně mu to zatáhli do sklepa, tam bude vodoměr. Platila to obec.

hodnocení

to je právě to, co tu řeším... já chci a budu předělávat svůj vodoměr, o tom žádná..

jenže soused nic předělávat nechce, jemu to tak vyhovuje, říká, že když je to na mém pozemku, on to udržovat nebude, protože nemá přístup (a to byste koukal, jak mi běhá po zahradě)... předělat vodoměr nechce, protože si nebude kopat ani před domem ani v domě (nepochopil, že na předělání vodoměru není nic zásadního, když je kam umístit), dokonce mi tvrdil, že nemá hlavní uzávěr vody...

takže tu vzniká problém, já předělám, ale vlastnictví šachty vzhledem k umístění na mém pozemku, se dle slov souseda, nezbavím... dohoda veškerá žádná...

ja
Sachtu nech kde je a to je sousedům problem je šachta zchatra, proste ho výzvu ať se o ni stará on protože tam má jeho vodomer
A přístup mu dej… jina možnost než dohoda zatím není
Časem ho donutí vak s tim něco delat
Nebo fakt nevíM CO CHCEŠ

Se sousedem evidentně nehnete, tak to nemá řešení (zrušení šachty). Ale jestli nevíte co s penězi, tak můžete postupovat dle rady martincakl, udělat komplet novou vodu, ale budete to muset zaplatit i sousedovi, on se podílet nebude.

hodnocení

Dobrý večer všem zúčasněným, přijel vodák, já se s ním domluvila, soused ne. Takže po novém roce dojde k přemontování mého vodoměru, souseda upozorním na to, že se o šachtu nebudu starat, protože už v ní nic nemám. Povolím mu přístup na můj pozemek v rámci údržby jeho vodoměru. Šachta je po deštích už zase plná vody, vodák mi poradil už neřešit, až se budou montovat nové elektronické měřáky, bude si to muset soused stejně pořešit. Děkuji všem, kteří mi dali dobré nápady na řešení, méně už těm, kteří zpochybňovali má slova. Mějte všichni pěkné svátky a tím bych tuto debatu ráda uzavřela.

Přeji Vám, aby soused změnil názor, aby svátky byly v pohodě a nic Vás již nezlobilo.

Kousek výše je napsáno něco o náhodě. Držím palce, taky máme sousedy, se kterými se nedá absolutně na ničem domluvit, navíc si myslí, že oni mají jen práva a ostatní jen povinnosti a že co si nevyřvou, to si vysoudí. Takže hodně štěstí a o šachtu se už nestarejte. Hlavně si dejte velký pozor, ať máte všechno písemně a právně v pořádku, ať nic nezanedbáte. A vyjádření že máte vodoměr jinde a toto dále udržovat nebudete mu pošlete doporučeně, ať máte důkaz, že to opravdu dostal. Hodně štěstí a krásné svátky.

hodnocení

To vážně nehrozí, je mu k 70-ti, býval docela ve vyšší funkci. Je zvyklý být arogantní a nekompromisní. Dnes se opět ukázal. Já, po brutální vraždě dceřina snoubence pár dnů před svatbou jsem na antidepresivech, neřeším blbosti... Ale za sebe mám vyřízeno, a to mi stačí..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]