Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

KAMA - ELEKTROKOTEL - dvě čerpadla

Od: karelskal odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,

chtěl jsem se zeptata, zda nějakým způsobem lze řešit ovládání dvou čerpadel tak, aby vždy běželo jen jedno.

Mám domu elektrokotel s bezdrátovým termostatem a k tomu mám kamna s výměníkem. Rád bych nastavil určité časy, kdy bude dům dotápět elektrokotel. K tomu ale chci topit v kamnech s výměníkem a rád bych udělal to, že když se mi spustí čerpadlo na kamnech, tak aby se v tento moment vypnul elektrokotel.

Lze toto nějak jednoduše udělat?

Děkuji Vám

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Neexistuje nejde, je to jen o znalosti elektroniky.

Lze toto nějak jednoduše udělat****Ano, pro toho, kdo tomu rozumí.

doplněno 18.12.23 11:55:

Teď jsem řešil podobné, jen je třeba spínat jeden kotel, termostaty ze dvou !chladnějších" místností. Pak píše pan Peter, není elektrikář, jako elektrikář.

Zkuste namalovat nějaké schéma, co chcete (ne)sepnout a k tomu poznámky, Třeba se najde někdo, kdo to "vymyslí a osadí" potřebnými součástky.

hodnocení

3x

Ano, nie je to nejako extra zlozite, ale bezneho elektrikara, ktoreho znalosti koncia pri montazi istica, zasuvky a vypinaca by som na to nevolal.

Musite si aj vyjasnit, aku mieru bezpecnosti a blbovzdornosti od toho ocakavate. Na chate mam elektrokotol, ten zapinam na dialku cez SMS, cerpadlo si zapina sam. Po prichode ho vypnem a manualne zapnem druhe cerpadlo v peci na pevne palivo. Tahat tam nejake dalsie kable, robit vzajomnu blokaciu a pod nevidim dovod, ked to obsluhujem len ja sam. Co je zlozite, to sa rado kazi ...

hodnocení

3x

V podstate vam staci zaradit do serie s kontaktom termostatu dalsi kontakt rele, ktore zmeni svoj stav pri zapnuti kurenia na pevne palivo (cievku paraelne v cerpadlu). Akurat to nie je prave koser a bezpecne, v priemysle by toto bez detekcie stavu a vypnutia kotla stykacom nepreslo. Speceny kontakt alebo ina porucha rele hrozia pruserom.

hodnocení

3x
Blokovaní lze provést jedním relé.
Pokud výměník kamen nebude mít předehřev vratné vody lze jej zapojit do série s elektrokotlem, odpadne tím nutnost instalace druhého oběhového čerpadla a plovoucích zpětných klapek.

bery*
hodnocení

3x
Já mám kotel (plynový, ale to je jedno) blokovanej termostatem (bimetal asi za dvacku) položeným na vodní krbovky. Zapojenej je namísto interiérového termostatu, ten nemám, jen venkovní ekvitermní.
Takže kotel sepne jenom pokud kamna vychladnou, je tak zajištěno i určitý zpoždění, řádově 2-3 hodiny, než kotel zapne = čas rozdělat znova oheň, když kamna vyhasnou.

hodnocení

0x

Běžný termostat pro ovládání čerpadla máí přepínací kontakt , jeden okruh sepne,jeden rozepne. Nejsem elektrikář,ale zkombinoval bych to s ovládáním elektrokotle

ale to stále bude jedeno čerpadlo běžet. I když to nebude třeba.

bery*

Já tam mám termostaty 3 :)

Všechny rozpínací, aby případný přerušení obvodu pro jistotu způsobilo zapnutí čerpadla a ne papiňák...

Na kamnech u kouřovodu mám tuším 40°C na vypnutí plynovýho kotle a další na podobnou teplotu na zapnutí čerpadla kamen.

Třetí je 70°C na výstupu vody z kamen a spíná (respektive standardně drží rozeplý relé, stejně jako ten hlavní) záložní čerpadlo, pokud by primární čerpadlo nebo servo třícesťáku z nějakýho důvodu selhalo nebo někdo kamna rozvášnil natolik, že by jedno čerpadlo nestačilo (jakžtakž stačí, ale kamna s max 15kw do vody mám na soustavu napojeny asi 2x2m jen 1/2" nerez vlnovci + řada šroubení a deskový výměním pro vodu do pračky, takže průtok nic moc). Ale tohle všechno jsem opakovaně předělával, upravoval a ladil 2 zimy ... do toho je tam i možnost ohřevu TUV zásobníku na úplně jiným místě baráku a ohřev vody pro pračku (ze studny) kombinovaný i s malým bojlerem a solárama ... blázinec, ale takovej můj koníček :)

bery, gratuluji. Jen se zeptám, je to vše automat? Páč Vy přesně víte, kdy co a jak, ale když nejste doma, tak to obslouží kdo, v případě jedné závady?

hodnocení

0x
Já mám na krbu termostat s přepínacím kontaktem. Když se netopí v krbu, je sepnutý kotel na plyn a ten je řízen klasickým termostatem v místnosti. Když se zatopí v krbu a stoupne teplota nad 50°C, sepne v krbu termostat a tím se vypne plynový kotel a zapne čerpadlo u krbu.
karelskal
hodnocení

To zní docela dobře, mohu poprosit o info vašeho termostatu?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]