Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl jsem se zeptata, zda nějakým způsobem lze řešit ovládání dvou čerpadel tak, aby vždy běželo jen jedno.
Mám domu elektrokotel s bezdrátovým termostatem a k tomu mám kamna s výměníkem. Rád bych nastavil určité časy, kdy bude dům dotápět elektrokotel. K tomu ale chci topit v kamnech s výměníkem a rád bych udělal to, že když se mi spustí čerpadlo na kamnech, tak aby se v tento moment vypnul elektrokotel.
Lze toto nějak jednoduše udělat?
Děkuji Vám
5x
Neexistuje nejde, je to jen o znalosti elektroniky.
Lze toto nějak jednoduše udělat****Ano, pro toho, kdo tomu rozumí.
doplněno 18.12.23 11:55:
Teď jsem řešil podobné, jen je třeba spínat jeden kotel, termostaty ze dvou !chladnějších" místností. Pak píše pan Peter, není elektrikář, jako elektrikář.
Zkuste namalovat nějaké schéma, co chcete (ne)sepnout a k tomu poznámky, Třeba se najde někdo, kdo to "vymyslí a osadí" potřebnými součástky.
3x
Ano, nie je to nejako extra zlozite, ale bezneho elektrikara, ktoreho znalosti koncia pri montazi istica, zasuvky a vypinaca by som na to nevolal.
Musite si aj vyjasnit, aku mieru bezpecnosti a blbovzdornosti od toho ocakavate. Na chate mam elektrokotol, ten zapinam na dialku cez SMS, cerpadlo si zapina sam. Po prichode ho vypnem a manualne zapnem druhe cerpadlo v peci na pevne palivo. Tahat tam nejake dalsie kable, robit vzajomnu blokaciu a pod nevidim dovod, ked to obsluhujem len ja sam. Co je zlozite, to sa rado kazi ...
3x
V podstate vam staci zaradit do serie s kontaktom termostatu dalsi kontakt rele, ktore zmeni svoj stav pri zapnuti kurenia na pevne palivo (cievku paraelne v cerpadlu). Akurat to nie je prave koser a bezpecne, v priemysle by toto bez detekcie stavu a vypnutia kotla stykacom nepreslo. Speceny kontakt alebo ina porucha rele hrozia pruserom.
3x
Takže kotel sepne jenom pokud kamna vychladnou, je tak zajištěno i určitý zpoždění, řádově 2-3 hodiny, než kotel zapne = čas rozdělat znova oheň, když kamna vyhasnou.
0x
Běžný termostat pro ovládání čerpadla máí přepínací kontakt , jeden okruh sepne,jeden rozepne. Nejsem elektrikář,ale zkombinoval bych to s ovládáním elektrokotle
Já tam mám termostaty 3 ![]()
Všechny rozpínací, aby případný přerušení obvodu pro jistotu způsobilo zapnutí čerpadla a ne papiňák...
Na kamnech u kouřovodu mám tuším 40°C na vypnutí plynovýho kotle a další na podobnou teplotu na zapnutí čerpadla kamen.
Třetí je 70°C na výstupu vody z kamen a spíná (respektive standardně drží rozeplý relé, stejně jako ten hlavní) záložní čerpadlo, pokud by primární čerpadlo nebo servo třícesťáku z nějakýho důvodu selhalo nebo někdo kamna rozvášnil natolik, že by jedno čerpadlo nestačilo (jakžtakž stačí, ale kamna s max 15kw do vody mám na soustavu napojeny asi 2x2m jen 1/2" nerez vlnovci + řada šroubení a deskový výměním pro vodu do pračky, takže průtok nic moc). Ale tohle všechno jsem opakovaně předělával, upravoval a ladil 2 zimy ... do toho je tam i možnost ohřevu TUV zásobníku na úplně jiným místě baráku a ohřev vody pro pračku (ze studny) kombinovaný i s malým bojlerem a solárama ... blázinec, ale takovej můj koníček ![]()
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.