Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Perlinka za kamnama

Od: fireman99 odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, v rekonstruované místnosti budu natahovat zdi perlinkou a chtěl bych poradit, jestli prostor za krbovými kamny mohu natáhnout obyčejnou perlinkou nebo musím použít speciální kamnářskou perlinku. Jde mi o to, že kamna budou 10 cm od zdi a nerad bych, aby mi omítka případně vlivem vysokých teplot od kamen nepopraskala.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pepax
hodnocení

0x

mám tam obyčejnou perlinku, krbová kamna jsou asi 12 cm od zdi a tři roky úplně v pohodě. V krbovkách se topí každý den od říijna do dubna (letos topíme furt...)

fireman99
hodnocení

Spousta lidí mi říkala, že je lepší ta kamnářská, že u obyčejné se mi může stát, že po čase může dojít s obyčejnou perlinkou k popraskání omítky. Tak právě nevím, nerad bych to za pár let dělal znovu.

kngkf

Dejte kamnářskou. Normální sice funguje taky, ale nevíte jak dlouho jí to vydrží ;) Zkuste hodit do ohně normální a kamnářskou a uvidíte jaký je v nich rozdíl.

jstehlik

Zaleží co mate za kamna.Pokud mate horkovzdušna tak po stranach vam třeba 15-20cm už netopí - ohřívají vzduch.Pokud mate salava, tak ty mají horky povrch a vydavají teplo zařením.Tam je to potřeba potom ošetřit(nějaka předstěna) . Ohřívají totiž předměty okolo sebe,čím blíž tím větší teplota předmětu.

jabraka*
hodnocení

0x

Perlinky jsou vyrobeny ze skelného vlákna.Na správnou funkci,tedy zarmování a zpevnění vrstvy omítky,má spíše vliv složení omítky.Teplota za kamny na perlinku rozhodně vliv mít nebude,při popraskání hledejte chybu jinde.

JABRAKA

fireman99
hodnocení

Kamna jsou dvouplášťová, sálavá. chápu že čím blíž jsou předměty, tím vyšší jejich teplota, ale já si neumím představit, jaká teplota bude působit na tu zeď, kdy budou kamna 10- 15 cm od ní. Proto nevím kterou použít. kamnářská prý odolává teplotám do 600°C, což tam rozhodně nebude, ale nevím jakou odolnost má obyčejná.

Dal bych na radu jabraky, myslim ze obycejna perlinka na toto musi stacit, v cem by mohl byt problem tak v lepidle ci omitce.

fireman99
hodnocení

Ještě jeden dotaz, je lepší lepidlo natahovat rovným hladítkem nebo hladítkem se zubama?

Pro zacatecnika urcite se zubama. Lepe se docili rovnomerne rozmisteni lepidla na plose, ale s nanasenim je vice prace.
Zednici co mi ted delali lepidlo s perlinkou to tahali rovnym, je to pohodlenejsi a rychlejsi. Pripadne nerovnosti ale umi hezky zarovnat ve vrstve lepidlo co prijde na perlinku. Na rozdil ode me :).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]