Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Musim se připojit na kanalizaci?

Od: vrbodol* odpovědí: 13 změna:

Dobrý den.Potřebuji poradit ohledně povinosti se připojit na obecní kanalizaci.Loni u nás v ulici vybudovali kanalizaci a obec chce zaplatit projekt od obecní přípojky k našemu baráku.Já mám klasickou senkrovnu ,kterou jednou za čas vyženu na zahradu.Jde mi o to zda jsem povinen se připojit na kanalizaci .Případně zaplatit projekt a do kdy jsem povinej se připojit.Může se vůbec ještě vypouštět na vlastní pozemek?Děkuji za každou odpověd.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

celp*
hodnocení

0x

Povinnost to není.Musíte,ale na obecním úřadě průkazně doložit jak nakládáte s odpadními vodami.

hodnocení

0x

Na obecní kanalizaci se připojit nemusíte, ale bude to pro vás nevýhodné a dosti drahé,protože potom si budete muset zřídit septik s čističkou a ten stojí moc peněz. A s tím vypouštěním septiku na zahradu to myslíte vážně? Tu část od přípojky k vám si budete muset hradit. Oni nejsou povinni. Jen na hranici pozemku. U nás v obci to funguje taky tak.

cyril*

Proč by se musel budovat septik s čističkou? Dosud používaná žumpa je plně postačující, ovšem za předpokladu doložení nakládání s odpady.

Miro, přípojka kanalizace je podle dohody zhotovitele a objednatele hlavní kanalizac. Jim se musíte podřídit.

Příklad dělali kanalizaci a od hlavního řádu k hranici -plotu to bylo skoro 5 metrů. Ale zrovna to bylo v křižovatce a objevila se tam nezamalovaná vodní přípojka, tak museli mít jinou trasu. a ůhel se stanoví podle skruží, jak mají vývody a napojení trubek, aby nemuseli řezat a zbytky. Tlačil jsem je a kecal jim, že je to domluvené s ...(vedoucí ABK) že trasa povede vedle plotu u obrubáku.

Přípojka byla jen 2,5metru u plotu a to se muselo platit.

Na vyvážení žumpy asi musíte předkládat doklad, ale již nikdo nekontroluje, zdali jí vyvážíte 5x nebo 1x za rok.

Třeba jí pustíte do deštové kanalizace čerpadlem...

kejki

To se ale taky nesmí.

halik

Pokud ta kanalizace stála obec majlant, tak už se obec postará, aby se na ni všichni taky připojili. Donucovadla jsou různá a časem se dostanou na kobylku každému.

lidus*
hodnocení

0x

U nás na vesnici kde máme chalupu vybudovali čističku a všichni kdo měli septik se museli-nemuseli připojit-pravda, nic jsme nemuseli platit jen vykopat každý svůj výkop k obecnímu. Ti co se nepřipojili hned se stejně časem připojovali ale už za svoje.

madla*
hodnocení

0x

Tuto problematiku řeší vyhláška č. 137/1998 Sb., § 11 odst. 3

(3) Stavby musí být napojeny na veřejnou kanalizaci, pokud je v technicky, popřípadě ekonomicky dosažitelné vzdálenosti a má dostatečnou kapacitu. V opačném případě je nutno realizovat zařízení pro zneškodňování odpadních vod (například malé čistírny, žumpy).

Z této vyhlášky tedy vyplývá jako základní technický požadavek pro všechny stavby obecně, aby byly napojeny na veřejnou kanalizaci. Jen v těch případech, kdy není technicky či ekonomicky možné se na veř. kanal. napojit, lze povolit vybudování žumpy. I v případě, že je žumpa vybudována a možnost napojení na veř. kan. vznikne až následně, např. po realizaci kanal. sítě, lze vlastníku stavby uložit povinnost připojit se na veř. kanal.

cyril*

Povinnost sice uložit lze, ale podle stejného předpisu může majitel stavby oponovat ekonomickou nerealizovatelností z jeho strany.

kejki

To je ovšem právní paskvil. Vyhláška vydaná na základě paragrafu pro osoby se sníženou pohyblivostí?

vrbodol*
hodnocení

Díky všem za odpověd.Jen dodám k tomu nakládání s odpadníma vodama.U rodiču vedle ve vesnici maj taky kanalizaci a kdo nechtěl tak se nepřipojil.A stačilo prej říct že se ta voda používá na to zalejvání pole,ale už je to nějakej rok spátky.

riky99*
hodnocení

0x

Odpovím Vám z pohledu vlastníka kanalizace. Podle zák. č. 274/2001 jste povinen se připojit na kanalizaci . Septik zatím ale rušit nemusíte , lze požádat provozovatele kanalizace o výjimku pro odvádění odpadních vod přes septik. Zmíněný zákon však již septiky od roku 2002 tam , kde je kanalizace nepovoluje a nikdo Vám již nepovolí ani jeho opravu.Do kdy se připojit je na dohodě s obcí. Využijte její nabídky a připojte se hromadně, kdy se náklady většinou rozpočítávají na víc přípojek, vyjde Vás to levněji při jedněch výkopových pracech.

cyril*

Je možné, že mám jinou verzi zákona 274, proto bych prosil o uvedení konkrétního §, který ukládá povinnost připojení ke kanalizaci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]