Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zrušení kotlů na tuhá paliva po roce 2040

Od: rich® odpovědí: 13 změna:

Dobrý den.Přečetl jsem si článek o tomto výplodu EU parlamentu.Bydlím ve starším a dá se říci nezatepleném domku na venkově.Ročně mi stačí 40 metráků uhlí,které dávám do kotle jako vzácnost.A jinak topím dřevem a vším,co jak dřevo vypadá.Takže mě topná sezona výjde na 20 000.A to doma zcela určitě "trenýrkovou" teplotu nemám. Víc peněz za palivo se mi opravdu nechce a ani nemůžu dávat.Jak to jako bude? To jako všichni přejdeme na tepelná čerpadla? A co budu dělat třeba se dřevem z vlastního pozemku? To budu vyvážet do sběrného dvora za poplatek?

Jak to bude v praxi? Pořizovací hodnota je podle mě šílená a navíc to bude ještě víc peněz za elektriku?

Je to sice ještě pár let a může se to nějak vyvinout,..odložit..ale co když to zaříznou úplně? Jak se na to připravit?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Voda ještě nevytryskla ze země, aby se udělal potůček, který poteče přes "brod" a Vy již stahujete kalhota?

sezona výjde na 20 000***ale to není mnoho..

Ale z Vašeho textu cítím, že hledáte problémy, kde snad ani nebudou.."do sběrného dvora za poplatek"

Jsou vánoce, hledejte radostnější problémy, třeba kdo sní tolika řízků..

hodnocení

2x

1. Buďte v klidu

2. Nikdo neví co bude za rok, a Vy se ptáte na rok 2040?

3. I kdyby k tomu náhodou došlo, vše lze vyřešit...ať již legálně, nebo "jinak"

4. U zatepleného domu s TČ protopím za rok v elektřině méně, než Vy ve vašem domě dřevem

5. Počítejte s tím, že energie nebude zlevňovat, nikdy...a dle toho se zařiďte

6. Věci řeště s rozumem a s předstihem (ovšem ne s předstihem 17 let, pokud to není vysloveně nutné

hodnocení

2x

Nemá smysl v roce 2023 řešit, jak se bude topit v roce 2040. On i ten příjem bude vypadat jinak a zcela jistě se objeví další věci.

vernon
hodnocení

2x
Zrušení kotlů na FOSILNÍ paliva do roku 2040.
Dřeva a dřevěných pelet se to tedy netýká...

hodnocení

0x

Nevěřím tomu, že by kotle na tuhá paliva zakázali úplně. I dřevěné pelety jsou tuhé palivo, dřevo se za určitých okolností dá objektivně považovat za udržitelné, ekologické topení (když to k člověku nejede přes půl republiky a ze stromů, které nikdo po vytěžení nenahradil), podle mě není důvod ho zakazovat.

Přinejhorším mít kamna s výměníkem a topit s nimi, na ně se emisní normy nevztahují. Výkonu a komfortu ale málo a špatná účinnost. Taky pak tu výjimku na kamna můžou zrušit. Já osobně chci pořídit kombinovaný Atmos dřevo+pelety, jinými slovy tuhá paliva+olejový hořák, který se do toho prodává origo. Buď ten nebo nějaký ten Blaze Harmony. Při účinnosti, které tyhle kotle dokážou na dřevo dosáhnout, bych se za ten kotel pral do krve *smich*. Pořizovat tepelné čerpadlo se mi taky nechce.

hodnocení

0x
Do budoucna jediná možnost je zateplit dům, což tam kde není spolehlivá hydroizolace je problém.
Na uhlí za chvilu budou takové daně že si jej nebudete moci dovolit. Plynové kotle budou zakázané, elektřiny v zimě bude jen omezeně. Kotle na dřevo pod 10kw příkonu už teď nekoupíte, nad 10kw už teď by jsme měli platit za to že někdo vypíše papír a u kamen to za chvílí příjde. Ve většině obcí bude topení tuhými palivy úplně zakázané.
jirib
Nač stahovat kalhoty,když je brod ještě daleko...
Koupíte lepší kotel na dřevo a na uhlí za nehoráznou cenu zapomenete.
Nebo krbovou vložku...
Aneb do kachláků,mi nikdo kecat(koukat) nebude!
Kontrol v domech se nemusíte bát,pokuď nebudete hulit jak parní lokomotiva...
Papír snese hodně(všechno?).
4ku kotel už mám. Ale v lesy většina stromů byla smrk... Papír úřad ještě u nás od nikoho nevyžadoval, ale dříve či později bude. Na kamna už se chystá nové nařízení EU. Nezapomeňte co vylo v posledním dotazníku při sčítání lidu.
Tak logicky do dotazniku scitani lidu nic neuvedu….

Dotazník sčítání lidu se zásadně nevyplňuje. Kdo vyplní, ať se pak nediví.

Taky jsem ho ani neodevzdal….sankce 0.

hodnocení

0x

Problém je v tom, že jsme zmlsaní. Před 100 lety a kdykoli dříve prostý člověk byl rád, když mu přes zimu tam, kde spával, alespoň nemrzlo. Po první a hlavně druhé světové válce (a předchozího zavedení všeobecného rovného volebního práva) ale nastala nepřirozená situace, kdy spolu bojovaly dva společenské systémy, které aby svoji existenci uhájily, uplácely "lůzu". Ta se najednou mohla rekreovat, vlastnit byt, dům, auto, topit v zimě na trenýrkovou teplotu.. No a s tím už je konec. Už nás nepotřebují. Navíc to skutečně vedlo k ničení životního prostředí, a to elitám vadí, protože ho ničíte i jim. (Vy byste si taky nenechal slepice volně pobíhat a kadit v obýváku, raději je zavřete do klece.) Takže ano, já věřím tomu, že nám zakážou topit "ohněm" a že to bude dřív jak 2040. V lepším případě budete mít na to, abyste se choulil se v jedné malé místnosti, večer něčím eko krátce vyhřáté na 17°C, tak se dříve také žilo. Ale ve vašem domku to nebude, člověk vlastnící dům je svobodný, to nedopustí. Napaří nám takovou daň z nemovitosti, že pokud máte teď problém zaplatit 40 q uhlí, tak to prostě nedáte. Vlastnění nemovitostí se tak změní spíš na něco jako pronájem nemovitostí, dokud dost vyděláváte, můžete si ji dovolit, pak už ne. Však v USA se platí daň z nemovitosti i dvě procenta. Těžko má nějaký domek menší hodnotu, než 5 mega, to máme roční daň 100 000 Kč, dáte to? Tuším, že pod mosty bude dost tlačenice..;)

jendad
S tou daní z nemovitostí je to úplně jednoduché. Nikdy by tak ceny nevzrostly. Protože už by to nebyla spekulace, ale užitková věc. A ty sazby daně si určují obyvatelé na katastru při volbách. Tedy kdyby byly vysoké , voliči by je hnali. Jak říkal znamej , v Atlantě sazba 0.5 až 0.7% podle okrsku. Co ale zbyde konšelum když mají nízké příjmy? No úplně jednoduše upraví územní plán, aby měli co danit toho co je nedostatkové. Proto průměrná dostupnost bydlení je tam 4 roční platy a o podlahové ploše se není třeba zmiňovat.
Státy tedy nemusí financovat obce a můžete mít tedy nízké prodejní daně , tím levně postavíte a vybavite dům spotřebním zbožím a obce mají naopak primární zájem na katastru vytvaret to čeho je nedostatek a tak zase sráží cenu nedostatkoveho zboží.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]