Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přestal fungovat nízký tarif?

Od: karel44® odpovědí: 15 změna:

Ahoj, dobrý den všem.

Máme jak vysoký, tak i nízký tarif elektřiny. Za rok u nízkého to bylo cca 480 kWh a to od listopadu do listopadu 2023.

Teď náhodou se podivám na budíky a za necelé dva měsíce mám spotřebu i nízkého tarifu jen 1 kWh. Tedy 481 kWh je tam aktuání stav což je 100% blbost. Nevíte co se mohlo přihodit? Raději jsem hned napsal na ČEZ.

Mě spíše zajímá, zda zpětně z nějakého posledního vyúčtování mi doplní část kWh spotřeby zpět protože se jako snad každý normální člověk snaží v jednotlivé úseky v níkém t. využít na vše možné.

Děkuji Karel

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Díváte se na správný budík? Čtete správný displej? T1 je denní, T2 noční, nedíváte se náhodou na T3?

hodnocení

0x

Pravděpodobně Vám dodavatel přijde přezkoušet elektroměr a příslušenství. Pokud najdou závadu, budou brát zřetel na spotřebu v minulém období. Když bude zařízení v pořádku, nejen, že Vám nic nevrátí, ale zaplatíte navíc i tu kontrolu.

hodnocení

Děkuji za odpověď.

Souhlasím co píšete ale jen s tím: Když bude zařízení v pořádku, nejen, že Vám nic nevrátí, ale zaplatíte navíc i tu kontrolu.
...zde nesouhlasím. Pokud evidentně jedu dle času nízkého tarifu a používám stále to stejné co před rokem, tak problém musí být u nich...protože jak by mohlo být zařízení jinak v pořádku, když mi přestalo účtovat nízký tarif/spotřebu :) Ale díky za info.

mll

Zařízení evidentně není v pořádku. Na druhou stranu pokud jej shledají býti v pořádku, pak dost ušetří za elektriku a možná víc, než zaplatí za to přezkoušení.

sasa*

Píšete, že náhodou se podíváte na budíky za dva měsíce. Blbost vy jste povinen kontrolovat budíky a to tak, že jakékoliv nesrovnalosti musíte nahlásit dodavateli mám pocit do 30 dní maximálně. To jste nevědomky podepsal při přiznání sazby N

tarifu (aniž byste asi o tom věděl...)..

hodnocení

0x
V aplikaci lze podle označení dohledat časy zapnutí NT. V tu dobu byste měl slyšet z rozvodnice cvaknutí stykače, začít by se měl "točit" jen NT elektroměr a měl by se sepnout NT okruh napájení, např. bojler. Tohle se vám chová jak?
doplněno 14.12.23 13:13: Tomu rozumím, ale snažím se zjistit, jak se vám to nyní chová, tedy jestli se fyzicky připnul NT okruh (u nás se např. rozsvítí doutnavka bojlerového spínače) a který z číselníků v tomto čase naćítá spotřebu. Pokud VT, tak to můžete jako alespoň nějaký důkaz natočit na video.
No a pak je tu možnost, že v NT naopak nepočítá žádný měřić, a v tom případě vám použijí loňskou spotřebu, přestože jste třeba letos šetřil a byl velmi dlouhý teplý podzim.
hodnocení

Ano, v určité časy co máme vypsané slyšíme silné cvaknutí, nikdy s tím prbolém nebyl...vše cvakne ale spotřeba za 2 měscíe 1kwh je vlastně totální blbost, když v ty časy se snažíme dost věcí na tom ject.

hodnocení

0x
Porovnejte VT a NT spotřebu podle faktur za poslední třeba tři roky...a uvidíte...
hodnocení

Porovnal porovnal...on se tady měřák před cca 8 měsícema vyměňoval...ale jelo vše v pořádku...až teď je problém...měl bych tam aktuálně mít spotřebu okolo 80 kWh a ne 1 kwh :)

A co spotřeba VT, ta je obvyklá, nebo dvojnásobná?
hodnocení

Tady se zdá normální s porovnáním předchozích let.

kenav
hodnocení

0x

A přepíná se elměr na NT?

111®
hodnocení

0x
Že to cvakne neznámá ze se prepne tarif. Je treba kouknou v NT jestli prepl elektroměr a jrstli načítá pocitadlo. To za vas nikdo z nás neudělá a máte jadsno.

riva
hodnocení

0x

Když se podíváte na elektroměr, tak vidíte jestli ukládá spotřebu do vysokého tarifu T1 nebo nízkého T2. A ty novější ještě zobrazují P = přetok, tedy vaše dodávka do sítě.

mll
hodnocení

0x

Pravděpodobně to rozpočítají nějakým odhadem. Ale tohle vypadá spíš na chybu elektroměru (480 kWh za rok je dost málo), takže elektroměr nechají přezkoušet a pokud se ukáže, že z něj údaj nezískají, tak použijou pravděpodobně loňskou spotřebu (pokud to lze, jinak jsou na to předpisy, jak postupovat, třeba když loňská spotřeba neni).

A pak že si lidi nikdy neztěžujou, že jim elektroměr ukazuje málo, ale vždy jen, že ukazuje moc.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]