Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak udělat výsek do laminové desky

Od: hlavadrevena odpovědí: 18 změna:

Mluvím od omácích podmínkách a obyčejském nářadí, nemám truhlářskou dílnu. Uměl bych pomocí pilky a dláta udělat výsek do dřevěného prkna - aby zapadli dvě prkna do sebe když jsou na sebe kolmo. Ale nevím jak to udělat u lamina, postupuje se stejně? U dřeva - z kraje prkna bych udělal dva kolmé zářezy, pak bych párkrát vrtnul v té oblasti kde má být ten třetí zářez (čára paralelně s hranou prkna). A pak bych použil dláto. Nevím kolik stojí dláto, používám jen takový obyčejný malinký co mám ještě památku z dětství. No a u lamina tedy nevím tam by to dlátem nešlo, protože tam se to asi nebude odštěpovat?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
U lamina bych se toho celkem bal, pracve z duvodu vylamovani. Je takove nevyzpytatelne.
Osobne bych to zkusil tak, ze boky bych vyrezal pilkou, jak zminujete a tu cast, kterou bych chtel dat pryc dlatem bych s nejkou mirnou rezervou (treba 2mm od hrany) postupne odvrtal a zbytek odstranil pilnikem. Nez bych zacal pilovat, dlatem nebo treba i ostrym nozem, bych si zkusil nariznou lamino tak aby nedoslo k jeho vystipnuti pri pilovani.
Tolik asi s naradim, ktere je v dilne. Anebo si pujcit frezu, popripade si pronajmout na hodinu nejakou hobby dilnu, pokud u vas mate, a tam to vzit s profi naradim.

V míru a s humorem - jak to udělá s frézou? Frézku bych mu půjčil, frézu nee, tu by si musel koupit.;) Jinak, vpodstatě máte pravdu, za bod ode mne..*mir*

hlavadrevena
hodnocení

Jo, tedy to vrtání a rašple. A ještě dotaz, nevíte jestli 1,5 mm vrták do lamina 18mm tlustá deska v místě kde chci dát kolík cci navrtat dirku (skrz ty spojované díry), bude se vrták prohýbat? Délka zahloubení řekněme 36 mm. Jo a vrták asi do dřeva 1,5 mm neseženu (zítra jdu do železářství), takže ze železa. Anebo 2mm ale dirka by byla víc vidět. O nic nejde, jen tak experimentuji.

@berger: Horní frézu mám dělá ale hluk a prach, tady máme koberce, moc se mi nechce dělat bordel a vytahovat nějaké igelity se mi nechce.

@berger - nj, mate pravdu *palec* Jsem tatar, ze jsem si neuvedomil, ze freza bez frezky (masiny) je k nicemu :) furt na to zapominam *zed*
@hlavadrevena - pokud budete vrtat kolmo, mel by to vrtak vydrzet. U tech malych prumeru je to vzdy o nervy :D ale da se to a lamino je nastesti jeste celkem poddajne. V kovu je to horsi a to vrtaky bez milosti zlomi :)

Vikos, nejste tatar, to je běžná pastička. Já na to mám tahák - vrták vs. vrtačka *ua*

@berger - to je dobry! Diky a zvu na *pivo*
13.12.23 22:00

*pivo*

hlavadrevena
hodnocení

@vikos: No mě nešlo o to zlomení, ale o to ohnutí. Aby se neohnul. Pokud se ohne tak po následném zvětšení děr v těch dvou dílech z vnitřní strany bude každá díra pod jiným úhlem. Tomu bych se chtěl vyhnout. I když budu dávat jen dva kolíky a jeden vrut. Na vrtání kolmo mám vodováhy umístěné na vrtačce. PS: Docela rád bych sehnal ampule samostatně, nevíte jestli se prodávaj samostatně? Je to velmi šikovná věcička.

Ee, vrtak by se nemel ohnout. Co mam zkusenost, tak jsou vrtaky dost tvrde a kdyz uz, tak prasknou a vetsi ohnuti nevydrzi. A takove to "drobne", kdy jsou ohnute, tak to se mi stava jen u kovu kdyz moc tlacim a blbe drzim vrtacku. U lamina bych se nebal.
Ty ampule jsem nasel na Temu :) temu.com/...
Jeste koukam a zadejte si do vyhledavace Libela do vodovahy. Krom Temu vyskoci i plno jinych nabidek i z ceskych obchodu, kterym bych osobne i vic veril :)
hlavadrevena
hodnocení

Dik, temu na mě neudělal dojem, dost nedůvěryhodné ty recenze.

hodnocení

0x

Nevím jaký třetí zářez máš na mysli, ale u lamina to při ruční práci s dlátem nedopadne dobře. To by musela být velice pečlivá a opatrná práce, aby to nevyštípalo.

hodnocení

0x

Pokud je toho více, kupte horní frézku a frézu, stojí to v hobby řadě pár stovek. Anebo půjčte někde, v půjčovně, od známého...

doplněno 13.12.23 21:53: Prach se dá téměř vyřešit vysavačem, na malou akci stačí obyčejný, ta frézka má nástavec, přípravu.

hlavadrevena
hodnocení

No nevím, toho prachu... Jak bych to tak narychlo tady udělal, to mám frézu dát do nějaký tašky aby se z ní neprášilo? Dílnu fakt nemám. HF mám. Ale nechce se mi teď před Vánocema rušit sousedy frézou a vytahovat vše potřebné na zakrytí před prachem. A pak jak jaký typ frézy? Tam by každopádně zůstaly ty nedodělky v rohu, to bych pak musel udělat tím pilníkem. Ale jednodušší to bude vyvrtat a pak rašplí. Vrtačka nedělá skoro žádný bordel a z rašple to uklidím snadno.

Je však pravda, že mám k práci taky opravu stolu, kde potřebuju udělat drážku frézou... A proto jsem uvažoval o té tašce na zakrytí před prachem, aby se to nerozprášilo všude po bytě (koberce).

hodnocení

0x

Maju byt len na seba kolmo alebo je nutne, aby jedna doska zapadla do drazky v druhej? Ak trvate na drazke a ma to nejako vyzerat, tak jedine frezovat podla vodiaceho pravitka / dosky. Ak bez drazky, tak polohu dobre drzi lamelovy spoj.

hlavadrevena
hodnocení

Snažím se o to, aby do sebe zapadly. Nedělám lepené spoje, ale je dobré když už něco vyrábím, aby to šlo rozebrat a nekývalo se to. Takže se snažím řezat co nejpřesněji a když se nepovede dotmelím tu nerovnost tmelem. Naštěstí jsem se naučil řezat rovně i delší řezy do lamina.

hodnocení

0x

"Lamino" / laminované drevotrieskové dosky používané na konštrukciu nábytku sa spájajú za použitia kolíkov, lodičkových lamiel, konfirmátov, excentrov, prípadne uholníkov. Konštrukčné spoje ako rybinový spoj, čap-dlab, preplátovanie, atď. sa u tohto materiálu nepoužívajú. Častokrát by boli kontraproduktívne s ohľadom na pevnosť, ak by sme aj odhliadli od pracnosti opracovania.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]