Nejste přihlášen/a.
Mluvím od omácích podmínkách a obyčejském nářadí, nemám truhlářskou dílnu. Uměl bych pomocí pilky a dláta udělat výsek do dřevěného prkna - aby zapadli dvě prkna do sebe když jsou na sebe kolmo. Ale nevím jak to udělat u lamina, postupuje se stejně? U dřeva - z kraje prkna bych udělal dva kolmé zářezy, pak bych párkrát vrtnul v té oblasti kde má být ten třetí zářez (čára paralelně s hranou prkna). A pak bych použil dláto. Nevím kolik stojí dláto, používám jen takový obyčejný malinký co mám ještě památku z dětství. No a u lamina tedy nevím tam by to dlátem nešlo, protože tam se to asi nebude odštěpovat?
V míru a s humorem - jak to udělá s frézou? Frézku bych mu půjčil, frézu nee, tu by si musel koupit. Jinak, vpodstatě máte pravdu, za bod ode mne..
Jo, tedy to vrtání a rašple. A ještě dotaz, nevíte jestli 1,5 mm vrták do lamina 18mm tlustá deska v místě kde chci dát kolík cci navrtat dirku (skrz ty spojované díry), bude se vrták prohýbat? Délka zahloubení řekněme 36 mm. Jo a vrták asi do dřeva 1,5 mm neseženu (zítra jdu do železářství), takže ze železa. Anebo 2mm ale dirka by byla víc vidět. O nic nejde, jen tak experimentuji.
@berger: Horní frézu mám dělá ale hluk a prach, tady máme koberce, moc se mi nechce dělat bordel a vytahovat nějaké igelity se mi nechce.
@vikos: No mě nešlo o to zlomení, ale o to ohnutí. Aby se neohnul. Pokud se ohne tak po následném zvětšení děr v těch dvou dílech z vnitřní strany bude každá díra pod jiným úhlem. Tomu bych se chtěl vyhnout. I když budu dávat jen dva kolíky a jeden vrut. Na vrtání kolmo mám vodováhy umístěné na vrtačce. PS: Docela rád bych sehnal ampule samostatně, nevíte jestli se prodávaj samostatně? Je to velmi šikovná věcička.
Pokud je toho více, kupte horní frézku a frézu, stojí to v hobby řadě pár stovek. Anebo půjčte někde, v půjčovně, od známého...
No nevím, toho prachu... Jak bych to tak narychlo tady udělal, to mám frézu dát do nějaký tašky aby se z ní neprášilo? Dílnu fakt nemám. HF mám. Ale nechce se mi teď před Vánocema rušit sousedy frézou a vytahovat vše potřebné na zakrytí před prachem. A pak jak jaký typ frézy? Tam by každopádně zůstaly ty nedodělky v rohu, to bych pak musel udělat tím pilníkem. Ale jednodušší to bude vyvrtat a pak rašplí. Vrtačka nedělá skoro žádný bordel a z rašple to uklidím snadno.
Je však pravda, že mám k práci taky opravu stolu, kde potřebuju udělat drážku frézou... A proto jsem uvažoval o té tašce na zakrytí před prachem, aby se to nerozprášilo všude po bytě (koberce).
Maju byt len na seba kolmo alebo je nutne, aby jedna doska zapadla do drazky v druhej? Ak trvate na drazke a ma to nejako vyzerat, tak jedine frezovat podla vodiaceho pravitka / dosky. Ak bez drazky, tak polohu dobre drzi lamelovy spoj.
"Lamino" / laminované drevotrieskové dosky používané na konštrukciu nábytku sa spájajú za použitia kolíkov, lodičkových lamiel, konfirmátov, excentrov, prípadne uholníkov. Konštrukčné spoje ako rybinový spoj, čap-dlab, preplátovanie, atď. sa u tohto materiálu nepoužívajú. Častokrát by boli kontraproduktívne s ohľadom na pevnosť, ak by sme aj odhliadli od pracnosti opracovania.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.