Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vysvětlení značení posuvek a práce s nimi

Od: denny276® odpovědí: 28 změna:
Dobrý podvečer drazí rádci *slunce*
Je vícero druhů analogových posuvných měřítek, tedy mají různé stupnice. Jako blondýna jsem z toho zmatená, i když si myslím, že v tom zbytečně hledám složitosti. Potřebuji pochopit princip a naučit se správnému měření, nejvíce vnitřních rozměrů. Nyní mám po ruce pouze šupleru 1/20 mm. Dílky na noniu do čísla 10, ale mají menší počet znázorněných dílků.Co to znamená? Ve videích na netu jsou šuplery se znázorněnými více dílky. Znamená to tedy, že šuplera 1/20 nemá tak vysokou přesnost měření? Jinak se s ní pracuje stejně, při měření vnějšího rozměru i při měření vnitřního? Děkuji všem za trpělivost.

Vysvětlení značení posuvek a práce s nimi
Vysvětlení značení posuvek a práce s nimi #2

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x
Ano, spodní má vyšší přesnost (lépe řečeno vyšší rozlišení). Horní 0,05 mm a spodní 0,02 mm.
Odečítání hodnot je úplně stejné při měření vnějšího i vnitřního rozměru (i měření hloubky), samozřejmě je třeba měřit správnou stranou čelistí.

hodnocení

5x
Tam, kde se ryska milimetru setka s ryskou na posuvném meritku. Na prvni fotce se nonius (posuvný) setkal v "6" -ryska proti rysce.
Takze to je 7,5cm +6nonius= 7,56cm
hodnocení

Děkuji, děkuji. Tak, naměřená vnitřní hodnota (ano, je to papírová krabice od kapesníčků, oválný tvar, naschvál to mám rozevřené tak, abych měla rozhozená měřidla) je 84 mm. Že znázorněného pohledu se kryjí 4 a 5. I čárka mezi nimi. Nejlépe se mi zdá, že je to 5. Takže výsledný rozměr je 845 mm tedy *nevi* Potřebuji kvůli práci dostat do hlavy čtení technických výkresů a správné měření, je to jaksi mimo můj obor a na netu je toho fakt spousta, takže se v tom hrabu a hledám jen ty základy zobrazení v ISO E, protože to mi postačí. Takže jsem zmatená teď úplně ze všeho už *bzum*
Vysvětlení značení posuvek a práce s nimi #3

Vloudila se vám tam chybička, doufám že jen překlep. Naměřená hodnota je 84,5 mm. Na pevné části posuvky jsou hodnoty před desetinnou čárkou (celé milimetry), na posuvné části jsou hodnoty za desetinnou čárkou (desetiny a setiny milimetru). A jelikož se bavíme o strojařině, tak základní jednotkou je milimetr.

hodnocení

Ježíš, ano, samo, děkuji za upozornění. Ano, na papíru to mám napsané s čárkou. Nechtěla bych mít v dílně tak velkou krabici na kapesníky *ee*
Pozor na to kde měříte. Na fotce máte papír v místě kde se neměří.
Vemte si něco tvrdšího, třeba rtěnku a třikrát změřte, zapište si průměr a délku s roztažením posudky mezi měřením.

hodnocení

5x

Problematika měření posuvkou není nijak složitá, celkem pěkně je to popsáno třeba zde spolky-csvts.cz/...

A ano, stejnou metodou se odečítá údaj z čelistí (tedy vnější rozměr) i s břitů (tedy vnitřní rozměr) a úplně stejně údaj hloubkoměru..

Dnes jsou celkem běžné posuvky digitální, já osobně je preferuji (přece jen se lépe čtou) kde je ovšem zcela zásadní původ - digi posuvkou za dvě stovky fakt nezměříte na setinu. Dobrá je třeba značka Mitutoyo, je to rozumný kompromis mezi přesností a cenou

hodnocení

Děkuji, právě jsem dosud měla čest jen s posuvkou digitální, nyní však budu potřebovat k přeměření hodnot analogovou.. jedná se o kovovýrobu, konkrétně svařování, trvají na měření analogem.
jirib
Posuvkou se měří hlavně při práci na soustruhu,broušení,lapování...
Na svařování,to neznám...

to: jirib i při práci a kontrole na svařovně se používají posuvky. Měříte např. tloušťku materiálu, délku a šířku svárů, velikost sražení pro svár... a nakonec kontrolujete finální rozměry. Co se týká vámi uvedeného broušení a honování, tak tam se používají měřidla o několik řádů přesnější, než je obyčejná analogová posuvka, s tou byste tam byl akorát pro smích. A anology se ve svařovně používají z toho důvodu, že digitální přístroje většinou nesnášejí elektromagnetické prostředí svařovny. Asi tak.

hodnocení

1x

No na tej prvej fotke máte posuvku,ktorá má dve stupnice. Vrchná stupnica je na meranie v anglických palcoch a spodná stupnica je v metrických mieracha keďže sa táto posuvka používa v strojársve väčšinou,tak udaje sa merajú v milimetroch. Na spodnej fotke je posuvka na meranie v metrických mierach.

Teraz k meraniu. Väčšimou sa použíajú posuvné meradla,ktoré vedia zmerať hĺbku diery, to sa vysúva ten tenký koniec a rozmer je od konca po hranu posuvky,zároveň sa ten istý rozmer zobrazý pre vnútorný rozmer- meracie kontakty hore a vonkajší rozmer- meracie kontakty dole na posuvke.

Teraz k odčítaniu hodnoty. V palcoch som nemeral a zo školy som to už zabudol. V metrických,čiže v milimetroch sa určuje takto. Prvá čiarka,čiže nula ukazuje časť rozmeru v celých milimetroch a a ostatná časť rozdelená na desať dielov udáva desatiny milimetra a ich počet sa určí podľa čiarky ktorá je presne rovnobežná,alebo je akože v zákryte s čiarkou na vrchnej stupnici,ktorá udáva celé milimetre. Takže na vrchnej fotke je rozmer 75,65 mm a na spodnej fotke je rozmer cca 23,74 mm. Pokiaľ je vám ešte niečo nejasné pýtajte sa.

hodnocení

1x

Čtete dobře - já také vidím 75,65 mm. Ale pozor - jsou dvě hodnoty - rozlišení měření - to je ta 1/20 mm ev 0,02 mm u druhé, ale druhá věc je přesnost měření. Ta se u šuplery udává většinou jako 0,1 mm.
Dále jsou i šuplery - analogové kterým začíná měření vnitřního průměru / měří se těmi většími/hlavními hroty/ např na 10,0 mm a tudíž je nutné 10,0 mm přičíst a já mám nejraději analogovou s otočnou rafičkou- není tam nutnost hledání "srovnaných" čárek.

Vysvětlení značení posuvek a práce s nimi #4
Vysvětlení značení posuvek a práce s nimi #5

Tú s analogovým číselnikom som ešte nemal v ruke,taká by sa mi hodila na moje oči. V digitálnu akosi nemám istotu.

hodnocení

75,65.. 75 poznám, u šestky a pětky vždy váhám, jak to mám přečíst. Nevím co mám číst dříve, který zákryt. U tohohle obrázku je to 28,4 kolik? Děkuji za trpělivost...
13.12.23 15:28
hodnocení

Vysvětlení značení posuvek a práce s nimi #6
asd1

To je 28,4

ani 28,35 ani 28,45

Nezaměňuj rozlišení stupnice s přesností (i když teoreticky by to mělo souhlasit), obecně šupléra má reálnou přesnost 0,1 mm, na setiny jsou jiný měřidla.

Já ji také mám nejraději - digitál není špatný, ale jako amater/kutil ji strčím do šuplete a když potřebuji něco změřit tak zrovna klekne baterka / ta?44/. U té rafičkové se dá "vynulovat" číselník a tak nakalibrovat na přesnou 0. Verze strarší s noniusem - zase funguje perfektně , jenže zrovna když chci něco změřit tak je tma a vzhledem k věku / a stařecké slepotě/ to blbě vidím. Jinak ta ručičková je i ve verzi, že jedno otočení rafičky jsou to dva milimetry. S tou nemám dobré zkušenosti protože se člověk může o ten jeden milimetr při čtení splést - já na posuvce přečtu milimetry a k tomu připočtu hodnotu za desetinou čárkou z budíku. U té co má na budíku 2 mm se někdy stane, že na hlavní/ hrubé stupnici je 10 mm a na budíku je 1 a 0,65 ale přičtu si k těm 10 mm pouze 0,65 mm - teď jsem se do toho zamotal...protože pak bych na hlavní stupnici měl číst 11 mm... ale prostě na hlavní celé mm a na rafice 0,00 až 0,99 mm a nespletu se. Jinak jak tu někdo výše psal Mitutoyo je rozumná kvalita za rozumné peníze. Pozor na Čínu ...pod 100USD to není originál Mitutoyo. Mám dvě Mit Analog a digitál a nerozejdou se o více jak 0,02 mm.

hodnocení

Vždy se to určuje až za tím velkým číslem na spodní hranici, ty desetiny? Nemůžu běhat po spodní stupnici jak se mi zachce? Když je zákryt na čísle 4 na spodní stupnici, tak hledám další shodu až za tou spodní 4?
hodnocení

Asd1 - zbytečně se s tím tedy snažím dělat něco, co nepotřebuji a co se s tím ani nedá správně změřit? Ke to prostě tak, že když sedí krásně přesně na jednu čárku, tak už se nehledá jiná sedící..?

Je tam,28,35. Ako som písal nula,znamená celé milimetre, a spodná stupnica určuje desatiny milimetra, a je ich toľko koľko ukazuje čiarka,ktorá je v rovine s vrchnou čiarkou. Tie miesta za celými milimetrami sa už nesčítávajú,zákryt ukazuje konečné číslo.

Ak vašej otázke.Ten zákryt na spodnej stupnici je len jeden,viac tých zákrytov niet.

hodnocení

A kulatý otvor se přesně šuplerou změřit nedá? Vždy to natáčím různě, nakonec to nějak změřím, ale nemám tušení jak to udělám..a ještě je nějaké dopočítávání anuloidu, u oválných tvarů se měří část a pak se dopočítávájí nějak okraje..

Presne okruhly otvor sa meria tým vrchom. Ak do otvoru strčite meracie konce,opriete jeden koniec o stenu otvoru a potom rozťahujete prstom posuvku a mierne ňou kývate v otvore,až vám druhy koniec sa pevne oprie o otvor oproti,vtedy docielite priamku priemeru a na posuvke odpočítate rozmer. Povytiahnutím posuvky z otvoru sa vám mäže zmeniť meraný rozmer a preto sa to odčíta ak je posuvka v otvoru,hoci je to nepraktické no presné. Pokiaľ chcete merať iné veci dajte sem foto.

K měření děr: Jak tušíte, měří se obtížně, je zde větší vliv lidského faktoru. Zatímco u měření vnějšího průměru válce musíte mít posuvku kolmo k ose válce v jednom směru, u díry je nutno jí srovnat ve dvou směrech. Navíc sem vstupuje další fakt: Hroty posuvky jsou náchylné na poškození a tak většina posuvek má dříve nebo později na špičkách hrotů "bakulky", které výsledek měření posílají do míst, kde slunce nesvítí. Komu nikdy neupadla posuvka nebo si alespoň hrotem neškrtl o překážku, ať hodí kamenem. Takto poškozená měřidla lze amatérsky opravit zabroušením vnější, nefunkční části hrotu, ale výsledek už nikdy není ideální.

hodnocení

Nemám ten dílec k dispozici, tak jsem to flákla od ruky, pro představu snad bude stačit. Jinak vnitřní průměr klasický měřím takto,jako je na obrázku, ale zrovna na tomhle mi nedoléhají pacičky k materiálu, je jaksi šejdrem.
Vysvětlení značení posuvek a práce s nimi #7
Vysvětlení značení posuvek a práce s nimi #8

Ono to bude tým,že meriate kužeľový otvor a hrany nie sú rovnobežné.

hodnocení

Ano, a to se právě nějak dopočítává, ty "zbylé kousky".

Nedopočítava, posuvka na také meranie nie je bežne určená.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]