Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
nevím si rady s mokrýma flekama na zdi v 1. NP. Z původní půdy jsme přistavěli místnost. Na fotce je mokrý pruh u podlahy na zdi v místě, kde je betonová podezdívka. Původní zed byla asi 25cm tlustá. Dole byl sokl asi 15 cm. Tento sokl se zašaloval a vylil betonem, aby se vyrovnala výška k ytongu na sousední zdi, aby na sebe posléze jednotlivé šáry navazovaly. Před původní zeď na vyšalovaný beton se nazdily 15cm ytongy a dozdilo do výsledné výšky. Zed se natáhla lepidlem s perlinkou a následně štukem. Místnost už je má i dveře, které zavíráme a topíme tam zatím jen přímotopem. Nicméně když se třeba místo zakryje tak, že tam něco na den postavím a není tam dobré proudění vzduchu, udělá se v tom místě takový mokrý flek a to pouze v místě a výšce té betonové "podezdívky". V rohu se to taky tak nějak trochu vylilo jedno místo (je vidět na fotce) a tam to dělá to samé. Nemáte někdo nápad jak tomu zabránit? V místnosti je normální vlhkost v rozsahu 60-75% (měří meteostanice) podle toho jak je venku. Takové klima máme v celem domě, není zvenku odizolovaný.
Prvně mě napadlo, že beton promrzá, ale nemá odkud, buďto je za ním ytong a nebo 25 cm cihlové zdi.
Moc díky za tipy
Ako kazdu zimu, pravidelne otazky o vlhkosti. Pricina vzdy rovnaka : tepelny most (u vas beton), slabe kurenie, zamedzenie prudenia vzduchu nabytkom, vysoka vlhkost (75% nie je normalna hodnota).
Hanys, ovšem na tvé rady, jak radit, jsou zvědaví všichni, že? Peter poradil, jak na to a dobře. Jak jsi poradil ty? Co tvé kecy tazateli přinesly? Ho..., ehm, tedy nic, že? Hlavně že sis rýpl...
já se právě snažím tím přímotopem topit vytápět na +- 19-20C. Těch 70% vlhkosti máme v celým domě no :/ je to starej barák, kterej není odizolovanej a navíc dole bydlí stará máti, která skoro nevětrá
Bergere,rady typu,zateplit,větrat,více topit z tepla domova od internetu jsou nanic.Nebudu radit bez podrobnější znalosti věci a v tomto případě je nejlepší vidět problém na místě,protože je to u země tak to asi nebude stačit zateplit a topit. Neodpovídal jsem tazateli,ale daníčkovi a ten to myslím pochopil,ty jsi ani nepochopil s kým diskutuji,a směroval jsem odpovědi ke konkrétním radám,aby tazatel neuděll něco zbytečně.Doufám,že mu poradíš ty,určitě správně,protože tvoje kecy přinesly méně než moje.
Ne, nepochopil. Já chtěl jen podpořit Petera. Tvoje odpovědi nepotřebuji a o diskuzi s tebou nestojím. Věnuj se tazateli. Klidně k němu zajeď, omrkni situaci přímo na místě a dej mu nějaké návrhy. On nám jistě později dá vědět, jestli mu tvé rady k něčemu byly. Zatím tvé příspěvky pod otázkou jsou naprosto zbytečné.
Jak tomu zabránit
Ideálně omezit zdroje vlhkosti. A do té doby, než budete místnost normálně vytápět, tak nic nestavět těsně ke zdi. Zeď tam vychladne a její teplota klesne pod teplotu rosného bodu vzduchu v místnosti. Relativní vlhkost nad 60% už je dosti vysoká, optimum se uvádí kolem 50%.
Vzduch o teplotě 20°C a relativní vlhkosti 75% má teplotu rosného bodu 15,4°C.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.