Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Viadrus U26 - topení briketami

Od: hynous* odpovědí: 14 změna:

Zdravím, potřebuji poradit,

přechodně topím ve Viadrusu U26 dřevěnými briketami RUF a Energo Hard nebo hnědouhelnými briketami Rekord, někdy všechny tři smíchám. Problém je v tom, že mi ze všech druhů briket (i při topení jedním druhem) zůstává v popelníku poměrně dost popela. Kromě toho mi vůbec nevychází dobře účinnost. K samotnému topení:

- zapaluji shora dřevem, brikety jsou naskládané na roštu pod dřevem

- před i po rozhoření briket je primární vzduch otevřený naplno, když se blížím k cílové teplotě 80 °C (a palivo už jen žhne) a primární vzduch se postupně uzavírá, mám nastavený šroub primáru tak, aby zůstal otevřený aspoň na 5 - 10 mm

- sekundární vzduch mám otevřený naplno od začátku, po přechodu z hoření plameny na žhnutí sekundární vzduch zavírám

- komínovou klapkou kotel nedusím, nechávám ji otevřenou, přivírám ji pouze na noc, když už palivo jen žhne

- teplota spalin se pohybuje kolem 150 °C maximálně, z komína jde velmi málo nebo žádný kouř

Vím, že U26 je kotel na koks, ale současně má v návodu uvedenou účinnost 75 % na hnědé uhlí nebo dřevo. Co se týče teploty spalin, držím se ještě dost pod udávanou horní hranicí (120 - 190 stupňů při minimálním výkonu a 220 - 300 při maximálním).

Vadí mi především zmíněný popel, a to zejména žlutý zrnitý popel z hnědouhelných briket, který je evidentně ještě hořlavý (při zahřátí plynovým hořákem se rozsvítí a hoří). Znamená to, že pouštím skrz rošt, na kterém jsou brikety, málo vzduchu? Nebo naopak moc? Z dřevěných briket je zase podezřele velké množství šedého popela, ani se to neblíží k udávané popelnatosti. Děkuji za rady.

doplněno 11.12.23 00:20:

doplnění - kotel je 4 článková verze

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Těch 75% je jedině v zapojení s akumulační nádrží a předehřevem zpátečky. Reálně se nad 50% nedostanete. Měl jsem U22, teď mám ohořívacího slokova a spotřebu paliva o 1/3 menší.

asd1
hodnocení

2x
Popel = nekvalitní uhlí,jednoduše topis jilem a uhlí v tom moc není.
U26 je primitivní kotel s mizernym spalováním a tím i ucinnosti. Topeniště chlazené vodou a krátký výměník. Je to kotel vhodny na koks a jako nouzovka černé uhli,brikety. Na dřevo pro někoho s vlastním lesem.
Účinnost 75% je když jede v ideálním stavu,realne má tak 50.
Pokud dáš kvalitní kotel,tak budeš mít o třetinu menší spotřebu. Ideál je + Aku nadrz.

hynous*
hodnocení

Zapomněl jsem napsat, že mám malou provizorní akumulaci 200 litrů + 120 litrů bojler, ze kterého přes noc teplo beru zas zpátky. Na menší zateplený RD s 800 mm zdmi to do rána vystačí.

Dnes jsem U26 narychlo cca do poloviny výšky zevnitř obložil šamotovými deskami, s roštem jsem nic nedělal a polovinu "výdechu" ze šamotového prostoru jsem přikryl další deskou a kotel topí ze stejného množství briket o dost víc. Palivo se po chvíli začne zplynovávat a dohořívá nahoře se sekundárním vzduchem. Spaliny 150 - 200 °C, klapka skoro zavřená a kouř není. Na poslední zimu to postačí. Děkuji za odpovědi.

Zkuste vyrobit J.S. trubku, ta je vložena u zadního článku za zajistí trochu ohřátého sekundárního vzduchu pro lepší spalování.
asd1
To co udělal je mnohem lepší...
Předehřátý vzduch lépe funguje než ten z kolečka v přikládácích dveřích.
hynous*
hodnocení

Co přesně je J.S. trubka? Klidně ještě něco vyzkouším :)

asd1
Vedení sekundárního vzduchu trubkou od roštu nad topeniště,vzduch se v trubce predehriva.
Viadrus má sek.vzduch hornima dvirkama,což je dost na p...,spíš ochlazuje spaliny než aby to líp hořelo..

jirib
hodnocení

0x
Popel z uhelných briket,odpovídá objemem počtu spálených briket...
Hlavně,aby dlouho žhnuly a bylo vytopeno.
hynous*
hodnocení

S těmi hnědouhelnými jsem měl problém ten, že po spálení a dožhnutí brikety zbyl popel v objemu tak 30 % té brikety. Zkoušel jsem ho zahřívat hořákem a tvářil se hořlavě. Po instalaci toho šamotového boxu se mi zdá, že zbytků z těch hnědouhelných výrazně ubylo. Asi se ty brikety moc chladily o stěny nebo o rošt, nevím, budu sledovat. Doufám, že v nich není přimíchaný jíl, jak jsem se tu dozvěděl.

asd1
Jíl je v každým uhlí,jde o to kolik.. mizerný uhlí je takový že přiložit kýbl uhlí a vyndas kýbl popela, třetina ještě ujde.. je třeba rostovat,v topenisti s vyšší teplotou to shori lip líp,ostatně to už víš.

hodnocení

0x
Menší zateplený dům a kotel na tuhá paliva s výkonem 20-24kW a akumulací 200l?
To nemůže fungovat správně ani omylem.
Pokud si pod pojmem "menší zateplený dům" představujete to co já, pak je ten kotel výkonově tak 5-6x předimenzovaný. Akumulace 200l to vážně nezachrání.
asd1
"Do rána to staci" není důvod nevěřit, a Aku nemá 200 ale 320,protože využívá i bojler,+ další voda v systému než vychladne,obzvlášť pokud má litinový radiátory..
Je fakt že zateplený barák do rána nevychladne ani s vyplym topením.
Samozřejmě výkonnější kotel s lepší účinnosti a velká Aku je jiný level.
Chválím dobastleni topeniště.
hynous*
hodnocení

Je to tak, kotel je tu předimenzovaný hodně. Bydlím tady 2. rokem, je to tu tak od koupě, asi se tu dřív topilo koksem. Dům má 80 cm zdi a na nich polystyren,sám dokáže docela dost tepla naakumulovat.

Mám U26 čtyřčlánek, takže jmenovitý výkon 16,5 kW. Minimální možný výkon při provozu na dřevo udává výrobce 4,7 kW. Těch mých +- 150 °C na teplotě spalin odpovídá teplotě spalin, kterou udává výrobce při minimálním výkonu.

Je to opičárna a už se těším na nový kotel, ale v rámci možností to docela funguje. Takhle při zapalování seshora v přivřeném šamotovém boxu se vršek kotle i při takto malé teplotě spalin vypaluje do čisté litiny. Nic moc jsem si od tohohle vylepšení nesliboval, ale překvapilo mě to hodně. Zatím to vypadá, že na dosažení 60 - 70 °C na akumulaci a bojleru + přitopení v domě vystačí jeden balík dřevěných válcových briket a tak 2-3 hnědouhelné brikety k tomu, v kotli je oheň tak 5-6 hodin, pak ho na noc zadusím a nechám žhnout zbytky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]