Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jak poznám, že oběhové čerpadlo Grundfos funguje správně? Vrchní polovinu radiátoru mám teplou a od poloviny dolů studenou. Již jsem dvakrát odvzdušnil radiátory dokonce jsem protočil hřídelkou čerpadla. Může být problém v čerpadlu nebo radiátorech? Děkují za případné odpovědí.
Ach bože...
Čerpadlo funguje správně, to si troufnu diagnostikovat i takto na dálku.
To že spodní polovina radiátoru je chladnější než horní, to je zcela normální, jinak to ani být nemůže.
Nic už neodvzdušňujte, je to naprosto zbytečné.
Pokud máte doma teplo, neřešte to. Vemte ti hezkou knihu, poslechněte si dobrou muziku a otevřte si lahev dobré whiskey.
A pokud máte další problémy, svěřte se nám...Pak popiště na jaký teplotní spád je soustava navržena, jaká je aktuální venkovní teplota a jakou teplotu má radiátor v horní a spodní části.
Částečně s Vámi nesouhlasím ! Mám samotíž i s objehovkou.Pokud topím na samotíž,tak mám spodní část chladnou.Pokud přepnu ventil na čerpadlo,tak mám během minuty rozehřátý celý těleso.Rozdíl teploty dole a nahoře je mimimální.Toť moje zkušenost.
Co bych tak na to slušného odpověděl...
Inu, máte špatně hydraulicky vyváženou soustavu a samotížný systém je počítaný na jiné rychlosti a jiné tlakové ztráty než systém s nuceným oběhem.
Pokud tedy do správně fungujícího samotížného systému zapojíte oběhové čerpadlo, pak se teploty logicky změní (resp.teplotní spád).
Z toho ale nelze vůbec nic odvozovat a už vůbec ne to, co odvozujete Vy.
Že hřeje jen část radiátoru způsobuje též termoventil.Ten neumí snížit teplotu vody ,ale jen snížit průtok.A tak hřeje jen půlka nebo čtvrtka radiátoru.To je ale tak známý že se omlouvám za příspěvek.
Pokud mu čerpadlo dostatečně tlačí,musí se horká voda dostat přes celé tělesoa nějaká vyváženost to nemůže ovlivnit.Samozřejmě při samotíži ta tepelná stráta je větší,jelikož voda se v tom tělesu pohybuje pomaleji
proč řešíš, jak je teplej radiátor? Řeš, jestli je Ti doma zima a nebo teplo, kašli na teplotu radiátoru. Tchýně taky to tak řešila, jestli je radiátor teplej - bylo jí teplo, byl studenej- bylo jí zima.
Na Tvym místě si zajdi do školy za ředitelem, ať Ti vrátí peníze, neb Ti nic nenaučili. Teplo jde nahoru a chladnej vzduch zase dolů. Na to nic nezměníš.
Když necháš vodu v trubkách proudit bez čerpadla, tak je jasný , že to nestíhá oběhnout tak rychle, než když pustíš čerpadlo: To by měl vědět každej, kdo chodil do školy a učil se tam. Né, že to tam flákal. Trochu toho rozumu by to chtělo. Snad mě to nesmažou, než si to přečteš.
Obehové čerpadlo má len dve možnosti,otáča vrtuľkou pre obeh alebo nie. Iná možnosť tam nie je mimo regulácie prietoku. Takže,ak máte nutený obeh a aspoň jeden radiátor je niekde teplý,tak obeh tam je a čerpadlo funguje. Ostatné je o vyvážení sústavy.
Ještě se může točit obráceně a také částečně funguje. Specielně u 3 fázového provedení dost častá chyba. U jednofázového to jednoduše nejde zapojit obráceně, ale i tak se dá ledacos "vymyslet".
Jsou různí takymontéři,kterým nedělá problém cokoli smontovat.A např. jim nevadí,že Grundfos a Willo mají opačné otáčky - jsou přece rozměrově kompatibilní
Jeden z tisíckrát řešených dotazů. Radiátor předává teplo a tím se ochlazuje . Máte doma teplo nebo zimu?
Voda při průchodu radiátorem předává teplo do vzduchu, proto se prostě musí ochlazovat.Zákon zachování energie. Jak je uvedeno výše, je rozdíl v teplotním spádu mezi samotížkou a nuceným oběhem.Tepelný výkon radátoru je dán plochou,průtokem a rozdílem teplot na vstupu a výstupu . Plochu radiátoru během provozu neovlivníte, rychlost průtoku a teplotu ovlivnit můžete - a tím se mění okamžitý výkon radiátoru
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.