Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Krabice KP68 -rovina

Od: petrk odpovědí: 24 změna:

Zdravím, sádroval jsem do zdi elektrokrabice KP68 a jsou mírně nakřivo, nejsou v rovině. Vadí to něčemu? Děkuji

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Na funkci to vliv mít nebude, je to jen estetická záležitost. Pokud to není moc, dá se to vyrovnat při montáži zásuvky / vypínače. Jestli je to hodně, pomůže jen vysekání a nové zazdění.

doplněno 08.12.23 18:48:

Teda předpokládám, že tím "nakřivo" myslíte, že otvory pro šroubky nejsou vodorovně. Jestli Vám krabice vyčuhují ze zdi, tak to nijak nesrovnáte a bude to určitě ošklivé. I tak to ale fungovat bude bez problémů.

doplněno 08.12.23 19:10:

Tak jesli máte 5 krabic vedle sebe a každou jinak nakřivo, budete to dostávat do roviny hodně těžko. Ale při montáži zásuvek můžete strojky přišroubovat prakticky jakkoliv (samozřejmě kolíkem nahoru), jediná podmínka je, aby to dostatečně drželo.

petrk
hodnocení

Vždy na sebe sedí alespoň některá z těch třech direk jak jsou na bocích

I proto tam jsou ty dírky 3. Můžete použít jakoukoliv jejich kombinaci.

Ale ne všechny typy krabic mají 3 dírky.

petrk
hodnocení

Aha, takže když je pět krabic vedle sebe a ve váze je třeba horní šroub napravo proti spodnímu vlevo, tak to lze našroubit aby to bylo v rovině?

" Jestli Vám krabice vyčuhují ze zdi, tak to nijak nesrovnáte" - jde to srovnat. A je to jednodušší, než když rozháže vodorovinu. Zrovna nedávno mi elektrikář nasádroval krabičky a neměl svůj den. Já po něm nahazoval hrubou (podle laseru) a lítalo mu to + - 5mm. Utopené mi nevadily, na ty vyčuhující jsem použil sofistikované nástroje typu pásová bruska, flexa, plátek pilky na železo, na co jsem zrovna dosáhl... Samozřejmě to má své limity...

@berger... utopené ti budou vadit časem. Vem si, že strojek uvnitř (zásuvka - ten pajšl) drží jen za ty plechy. Když budou nestabilně opřené o omítku nebo kachličky, tak se časem prohnou a uvolní.

Pak veškerý tlak prohybu ponese středový mini šroubek co má za úkol držet jen ten designový plastový kryt a zásuvka ti veprostřed začne v plastu vypraskávat :-D

Nejhorší situace je, že strojek utáhneš na nerovné zdi, on se zbortí dovnitř o 5mm na středu a ty tím krytem na závěr s centrálním šroubkem uprostřed zásuvku za ten šroubek uprostřed talkem opět z hloubky deformovanou výtáhneš. Pak ti to bude uprostřed vypraskávat klidně po měsíci či půlroce používání.

krtek6

já upe teču z těch plochých (nízkých) krabic...to je o nervy tam něco strkat a zapojovat...jsem se naučil kupovat ty mega hluboký co maj v obi asi za 5,- ..ale maj zase nevýhodu to, že člověk musí přebírat, protože jak jsou tam naházený různí výrobci a verze, tak ne všechny mají co 90° otvor na šroubek...takže si člověk musí rozmyslet jestli to půjde jen vodorovně nebo jen svisle...a co se roviny týče..už mám laser...ale jinak jsem si vždycky podle váhy nakreslil tužkou na zeď čáru...a podle té jsem sádroval a korigoval..

Gumídku, nebudou vadit. Zeď mám rovnou, takže strojek se opírá plochou o ni a v krabičkách drží šroubky. Jen občas musím použít delší... V krabičce mám smotané kábly, zakryju je kusem papíru, čímkoliv a naháži hrubou. Po zavadnutí jen vyřežu v hrubé otvor podle krabičky a strojek musí sedět.

Krtku - " tak ne všechny mají co 90° otvor na šroubek.." , prsm, najdi odkaz. Já asi takové krabičky ještě nepotkal..., tedy takové, co mají přípravu na šroubek co 90°. Kupuji hluboké a preferuji nacvakávací do sebe a s dvakrát třema dírkama na šroubky naproti sobě.

hodnocení

2x

Můžete taky patřičné krabice spojit a následně jako celek zasádrovat.

Krabice univerzální 68mm KOPOS KP 67/3 KA šedá Univerzální krabice pro vícenásobné rámečky, barva šedá, možnost spojení v souvislou řadu s roztečí 71 mm. Je možno spojovat více krabic v jedné řadě, maximálně 6ks. Vhodné i pro 2x dvojnásobné rámečky.

Více a odkaz na text výše

@nonek... tohle už jsou zastaralé modely. Mají velkou vadu. Ve vícerámečku při řazení 3 - 5 se dost blbě drží rovina a krabice se prohýbají.

Peckou je novinka Koposu šestiuhelník. Ta má velkou styčnou plochu a neprohýbá se v řazení 3-5

kvelektro.cz/...

Díky za info, jsem už mimo pracovní proces, neznám tento typ... Jak dlouho jsou v prodeji?

Netuším přesně. Já je koupil letos (2023).

Taky je to pro mě okrajové. Jsem autoelektro.

Ale myslím, že 2020, když jsem si dělal pokojík, tak nebyly.

petrk
hodnocení

Obdobné mám

Krabice KP68 -rovina

To jsou ty na jednozářez. Tam jde fakt o preciznost, jiank je do roviny nedáš.

Ale aspoň ti čumí. To je lepší varianta co se týče pevnosti.

hodnocení

0x

Jistě, může být pak i zásuvka křivě. Nebo složitě zarovnávat.

sasa*
hodnocení

0x

No pro tvoje uklidnění - viděl jsem nejen vypínače montované pod úhlem 30-45 stupňů. Jinak jak píší výše buď a nebo přesekat..

To bylo hodně u elektroinstalací, kde byly původně otočné spínače a krabičky ve zdi z azbestu a plechu.

08.12.23 19:01
Krabice KP68 -rovina #2
sasa*

jojo, na stejnou notu hraješ gumídku!

Vůbec jsem je jako mlaďoch neznal. Až na jednom stavení na vsi jsem je vykopával ze zdi. Původně jsem myslel, že tam nějaký blbec zasádroval konzervy od rybiček :). A jak ty krabice smrděli! :)

Ta fotka je z aukra. Kdosi to tam prodává jako relikvii :)

tady je vidět vnitřní prstenový plech s oušky pro šroubky na M3 tuším

Krabice KP68 -rovina #3

Tak to já se s nima setkávám docela často. Někdy i v tomhle provedení *smich*

Krabice KP68 -rovina #4
08.12.23 19:15

Ježiš...*smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]