Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vnitřní expanzka otopné vody? PROTHERM

Od: h75® odpovědí: 17 změna:
Přátelé, kotel Protherm Medvěd. Při ohřevu otopné vody stoupá tlak až někam k 2.9. Nevím, zdá se mně ten tlak hodně. Může to být vyfouklá vnitřní expanzka? Stáří kotle 15 let a doteď šlapal jak hodinky. Bezp. ventil by měl otevírat při 3.0. Úniku vody jsem si nevšimnul, ale nevím, kotel je ve sklepě.
Nemáte někdo zkušenosti, zda se k tomu lze nějak rozumně dostat? Expanze by měla být dle plánku v zadní části. Resp. může to mít ještě jinou příčinu? Nevím, zda dřív stoupal tlak až tak vysoko. Snímek je při netopícím kotli.

Vnitřní expanzka otopné vody? PROTHERM

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Mohla by to dělat expanze - buď je obecně malá - ale to byl tento problém hned od začátku nebo je vyfouklá. Třetí možnost - přefouklá vylučuji, protože sama od sebe se nepřefoukne. Neměnil jste čistou vodu v topném okruhu za nemrznoucí směs? Ta má pak větší objemovou roztažnost. Já osobně dávám radši extra expanzi na potrubí s dobrou přístupností a uzavíracím ventilem s vypouštěním aby se dala kdykoliv expanze zkontrolovat a případně dofouknout - nemáte na potrubí někde vysazenou záslepku kam by se dala napojit?. U tohoto kotle neznám umístění, ale co vím, že tam většinou svou ruku obtížně protahuji- většinou to chce nějakou Saxanu.

h75®
hodnocení

Díky moc za odpověď. Na expanzku nikdy nebylo saháno, voda je stále bez příměsi. Mám zkušenosti s expanzkou na TUV, tam se nenafouknutí projevuje úplně stejně (velký vzrůst tlaku při ohřevu), tak mě napadlo tohle. Uvidíme co servisman, ale do telefonu nám říkal, že se mu to nezdá. Ale možná nepochopil, že mám na mysli expanzku uvnitř kotle pro otopnou vodu (mám kombi kotel). Jde mě spíš o to, kam ho nasměrovat a na co se mám připravit :) Sám se v tom raději vrtat nebudu...
momir

TrZdravim,

ve většině případů je to způsobeno tím, že uživatelé když poklesne tlak, to řeší tím, že místo dofouknutí vzduchu dopustí vodu natolik, až se tlak zase zvýší. Tím však více a více zmenšují množství vzduchu v expanzce (naplňují ji vodou) a proto pak mnohem rychleji s teplotou vody narůstá tlak. V krajním případě je expanzka plná vody a po zátopu vylítne tlak až na tlak pojišťovacího ventilu, který musí zareagovat a odpustí vodu ze systému. Po zchládnutí ovšem v systému nastává podtlak a například elektrokotel už nespustíte kvůli poklesu tlaku.

Je potřeba odpustit vodu ze systému tak, aby byla expanzka prázdná (nejlépe vypustit přes nejvýše položený odvzdušňovák na radiátoru). Pak nafoukat vzduch v expanzce asi o 0,2 barů výše, než je hydrostatický tlak v soustavě (to je tlak takový, že když je nejvyšší trubka nebo radiátor třeba o 5 metrů výše než je tlakoměr, tak je to 0,5 Barů) to znamená v tomto případě nafoukat asi na 0,7 barů, a pak z vychládlou topnou soustavou dopustit vodu tolik, aby se tlak zvýšil o další 0,2 barů, v tomto případě na 0,9 barů a je hotovo. Pokud i tak tlak narůstá velice rychle a na vysokou hodnotu, je zřejmě malá expanzní nádoba.

momir

Ještě dodatek, pokud kotel hlídá minimální tlak v soustavě, je pak potřeba nafouknout expanzku minimálně na tlak o 0,2 barů vyšší než je tento tlak a opět dopustit vodu o 0,2 barů výše ( to je běžné v rodinných domcích, kde není víče než první patro). Ale pořád platí to, že pokud je hydrostattický tlak vyšší než tento minimální požadovaný tlak kotle, je třeba se řídit návodem výše.

... a ještě dodatek - k hydrostatické výšce by měla být připočtena cca 1/2 tlaku čerpadla aby na sací straně v nejvyšším místě nedošlo k podtlaku v systému. A bavíme se o soustavě do 100°C topné vody tj přídavek na vyšší teplotu vody je 0.

h75®
hodnocení

Dobrý den, děkuji za obsáhlý komentář. Konečně jsem se domluvil se servismanem, dnes tu byl. Je to ta expanzka. Membrána je v háji, z ventilku jde voda. Nemohl jsem to sám vyzkoušet, je k tomu hrozný přístup a nechtěl jsem rozebírat kotel. Takže bude následovat výměna. Vydržela 15 let bez dofukování. Kotel kombi protherm medvěd 20 klz. To je, myslím, slušná životnost. U vody mě expanzka nikdy nevydržela dýl než 7 let.
kenav

Vnitřní expanzi nechte být a dejte vedle kotle trošku větší ten přístup je hrozný i pro serviska tam totiž musíte dodržet přesný postup mám stejný kotel.Ja měnil nádobu ohřívače to byla lahůdka byly jsme na to tři a přesto chyběly ruce

h75®
hodnocení

Co myslíte tím přesným postupem? Servisman je přímo autorizovaný od Prothermu, tak věřím, že ví co dělá. Na tu externí expanzku by se ale musel volat topenář, ne? Neumím si představit, jak by se to udělalo...vyvést někde z kotle nějakou hadicí?

Některé kotle mají expanzku od výroby napojené pancéřovou hadicí ,takže např. EUROTIS ( nerezový vlnovec) je o stupeň lepší řešení

kenav

Z kotle to nepůjde ale nekde z trubky okolo kotle.Presnym postupem myslím to že treba zalezi na pořadí sroubku a pokud to servisak nedělá stále tak i on s tím má starosti

kenav
hodnocení

0x

A co tlak na expanzi?

h75®
hodnocení

Teď jsme zjistili, že je v ní voda, tudíž expanzka je na výměnu. Naštěstí díly jsou
asd1

Expanzku v kotli můžeš nechat jak je a dát externí před kotel, bude nejspíš levnější nádoba i práce, navíc pokud dáš větší, tak rozdíl tlaku bude menší než s tou pidi 8-10 litrů..

např.:

Reflex expanzní n/...

h75®
hodnocení

To už je ale na topenáře, ne? To mně servisman na kotel asi neudělá...
asd1

Ano i ne, musíš to někde připojit na systém a udělat držák (nebo je jen na ukotvený trubce), musí být jištěná proti přetlakování jak od kotle tak z dopouštění.

Takže např. na dopouštění přidáš dvě téčka, na jedno pojistný ventil a na druhý expanzku, připojenou klidně opletenou hadicí.. Takhle nezasahuješ do potrubí a jen šroubuješ... Pokud je část expanzka - pojistný ventil v kotli bez uzavíracího ventilu tak PV stačí ten v kotli (jde o to přetlakování z dopouštění - rupne ti výměník kotle, zavřeš před kotlem a dopuštění netěsní tím stoupne tlak a PV v kotli máš odpojený ventilem...

Záleží jak tou tebe vypadá zapojení...

Když přemýšlím celkově, tak servisák kotle a vyměnit exp. v kotli asi bude jednodušší, ale co jsem kouknul tak ta je ca za 2,5k... Holt na dílech se rejžuje.

h75®
hodnocení

Jojo, je to pálka. Hlavně, že dík vůbec je. Na druhou stranu první oprava kotle po 15 letech provozu (vyjma revizí), tak když to zas pak pojede, proč ne. Spíš se děsím okamžiku, kdy odejde kotel úplně. Koukal jsem, že zásobník TUV vody do Medvěda stojí 25 000! To už pak zvážit nový kotel. Jenže to znamená vnitřní rouru do komína, zásobník TUV, čerpadlo a rezervoár kondenzátu...to bude s prací odhadem za 150k. Atmosférické kombi kotle již se nesmějí prodávat, jelikož EU pŕipadá účinnost 95% málo...

h75®
hodnocení

Tak ještě jednou zdravím a hlásím vyměněnou expanzku. Servisák to zvládnul na jedničku a nakonec to vyndávání nebyla taková hrůza, jak jsem se bál. Sundal se boční plech (nutno přizvednout vrchní plech) a vyndal expanzku i s přívodní trubkou. Takto z boku to jde velmi dobře. Čekal jsem, že to bude daleko horší, dostat jí ven. Jinak to byla první závada na kotli po 14 letech provozu...tak to musím zaklepat. Děkuju všem za rady!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma protherm

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]