Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
zapojuju třífázový stykač na spínání NT. Na více místech jsem četl, že řídící fázi, která se připojuje na cívku stykače mám jistit např. jističem 2A. Díval jsem se k elektorměru a tam mám u přijímače HDO zaplombovaný jistič drátu HDO. Myslím, že tím je to vyřešeno a už nemusím hnát L1, kterou budu napájet stykač přes další jistič ne? Prosím o vyjádření. Díky.
právě že ne. Jistič je už ted umístěn mezi HDO a stykačem, přijde mi zbytečný dávat mezi fázi a stykač další jistič, protože to fyzikálně moc nedává smysl. Jako dát ho tam mužu ale kdyby tam byl nadproud, tak projde civkou stykače až na ten jištěnej modrej co vede z HDO přijímače a ten vybaví.
Jinými slovy ted je 2A jistič hned za stykačem, tak mi přijde nadbytečný ho dát ještě před stykač, přestože tak by to bylo víc logický...
No prosimtě, motáš dohromady hrušky a jabka a kdovíco ještě. Nehrab se do instalace, jdyž to neumíš pochopit, co ti tady
chtějí říci... Ten dvoampérový (STE max 6A) je pro jištění elektroniky HDO. Elektronika HDO má v sobě reůátka, která ovládají spotřebiče. Přes kontakty těchto relé se ve většině případů používá Nulový vodič. Relé přepne kontakt, shodí terčík na elektroměru a zároveň pošle Nulu k ovládání dalších relé, které bývají již v bytovém rozvaděči a mají i své jištění cívek.
Jak to souvisí s jističem HDO? Další, pokud umíš číst schema zapojení STE, dle jejich požadavků v příloze!
Sasa... doplním... SA100 jistič HDO a K1 je kontakt na přehození sazby na elektroměrném počitadle.
Chybí zakreslení dlaších kontaktů HDO. Tedy třeba K2, kdy jeden pol vede na nulák v elektroměrovém rozvaděči a druhý kontakt vede do bytu do podružného rozvaděče na cívku stykače bojleru a z cívky stykače bojleru na druhý 2A jistič a ten je na fázi.
A ještě ke všemu jistič pro hdo ti dodavatel zaplombuje v zapnuté poloze. Svůj stykač k ovládání musíš jistit v rozvaděči samostatně a ovládací cívka musí být nafázována s jističem hdo!
Je tady trochu zmatek.Jaký stykač k ovládání NT? To snad ovládá HDO.A to nulou.Asi má tazatel na mysli stykač k zapínání boileru,nebo elektrokotle či tep.čerpadla.Pak může dát na cívku jakoukoli fázi,a na druhy vývod cívky modrý z HDO.
Dají se zažít různé prasárny. Mě "profík", který se tím živí, zapojil v rozvaděči cívku stykače bojleru a cívku stykače topení každou na jinou fázi. Když byla od HDO přitomný N, tak to fungovalo jak má. Jakmile se N od HDO odpojil, tak byly cívky v sérii na sdruženém napětí. Prostě, kdo tomu nerozumí dostatečně, tak do toho nemá hrabat. Amen.
Ten plombovaný jistič HDO je pro elektroniku HDO.
Ty se ptáš na kontakty HDO, které by se měli taky odjistit 2A jističem a vedou až do podružného rozvaděče, kde ho ten 2A jistič dáš. Tím budeš jistit nejen kontkaty HDO, ale i hlavně cívku svého stykače. Cívka stykače se nejistí 16A jističem. Cívka relé stykače je montaná vlasovým drátkem. 16A by nejistilo nc a stykač by klidně hořel.
Takže u elektroměrů 2A jistič s plombou pro HDO je na jeho elektroniku a tvůj 2A jistič v podružném rozvaděči je pro stykače v podružném rozvaděči třeba na bojler.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.