Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

SVJ - jak na dotace oken

Od: teereza® odpovědí: 22 změna:

Poradil by mi někdo prosím jak postupovat? Panelový dům - SVJ - odsouhlasilo si dotaci pro zateplení. Je to nyní u projektanta, a já nyní, jako jediná v domě, mám dodatečně zájem o výměnu oken. Projektant nemá problém, jen já nevím co v této věci mám udělat, zda musím mít nějaké povolení od SVJ, nebo je můžu obejít a žádost o dotaci na okna si do projektu dát sama. Osoba, co to v našem domě vyřizuje tvrdí, že to nejde, že okna se neřešily, a že si je mám pořídit sama bez dotace, ale mám s ní špatné zkušenosti, tudíž ji nevěřím. Poradí mi někdo prosím jak se to dá řešit? Děkuji za případné odpovědi.

doplněno 07.12.23 21:53:

Doplňuji, že dům je před zateplením, projektant na tom teprve pracuje, aby se poté zažádalo o dotaci. Já ty svoje okna chci k té žádosti o dotaci přidat, ale nevím správný postup, abych nějak neobešla SVJ a nebyl problém.

doplněno 07.12.23 21:58:

Okna jsou sice plastová, měli jsme je jako první, ale potom si je vyměnil celý barák, pohledově vypadají jinak, a nyní jsem je chtěla sjednotit s ostatními.

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Špatný postup. Nejdříve vyměnit všechna okna a teprve potom zateplení.

hodnocení

Je to teprve před zateplením, projektant na tom pracuje, aby se poté zažádalo o dotace.

krtek6
hodnocení

0x

chápu to dobře, že celý panelák má už vyměněná okna a teď chce zateplovat, ale vy jako jediná okna vyměněná nemáte a před zateplením si je chcete dodatečně vyměnit?

hodnocení

Ano, přesně tak jak to popisujete.

krtek6

no nic...prostě si objednejte okna, zaplaťte, nechce vyměnit, a pak vám SVJ proplatí poměrnou část na bytovou jednotku za okna...barák se potom zateplí..a hotovo...

hodnocení

0x

A ještě k jenyk@ a krtek6@ - souhlas s dotazem...pokud tam jsou stará, dřevěná okna, a jen vy je chcete vyměnit za nová, může (bude) problém s architektem města, obce...totiž jiná okna. A vy žádat o dotaci nemůžete, NENÍ to váš dům, je to SVJ, vy vlastníte pouze "nějaký" podíl na společných částech domu. Pokud jsou okna stará, nevyhovující, měli jste řešit jejich výměnu se zateplením, jednoznačně. Pokud ještě nemáte úvěr, hypotéku, řeště společně i OKNA, případně VCHODOVÉ DVEŘE a NE jen zateplení...

Takže je to jinak...pak dotaz; z jakých peněz byla vyměněna všechna okna, kromě vašich? A proč vaše okna měněna nebyla? Důvod...? Dejte info, ať nehádám...Škoda, že otázka byla neúplná...

Podle toho, jak byla hrazena okna všem, lze vyvozovat další postup s vašimi okny...

hodnocení

Viz doplnění nahoře.

Takže okna si každý hradil ze svého? Nebo ze společných peněz? Nikde i tom nevidím informaci...A vy píšete, že "nahoře,"
hodnocení

Okna si hradil každý ze svého.

aaa

Pokud si okna hradil každý sám ze svého, pak je jasný, že si okna taky hradíš sama.. Ty snad chceš nějaký rozdíl od ostatních? Uděláš tím jen rozbroje u všech a všichni budou naštvaný na Tebe a Ty "černá můra. "

hodnocení

Já chci dotaci na trojsklo tj.12 000 Kč a zbytek cca 27- 35 000 Kč si doplatím sama.Kazdý by snad využil dotaci,když ji nabízejí.

Ale já chci !? Podejte žádost o dotaci a čekejte...Pochybuji že Vám jako jedno osobě z paneláku by měli vyhovět- jedině přes pokud to jde "zelenou"...

JInak lepší dvojsklo nebo trojsklo lze i (s problémy) do starých dřevěných a novější plastových oken , bez kompletní výměny oken

hodnocení

0x

Záleží na tom, jak máte okna definovaná v Prohlášení vlastníka. Jestli je máte ve vlastnictví bytu, tak si je můžete vyměnit kdykoli bez ohledu na zateplení, jen s případným omezením stavebního úřadu. S dotací na zateplení by to pak nesouviselo. Není to tento případ?

ooo

Většinou jsou okna společnou částí domu, nicméně často si je mění vlastníci halabala, a na vlastní náklady... pokud jsi půlka vyměnil okna za svý, tak už vám neodsouhlasí výměnu za společný, logicky.

Nevím o tom, že by mohl individuální měnič oken v paneláku žádat dotace.

osobně bych dotace zrušil a lidi by se měli naučit každý za své :) nejvíc byznysu se dělá kolem dotací :)) nevím, jestli dotace přinášejí něco pozitivního nebo spíše naopak (každopádně je to metoda, jak stát řídí něco, co patří někomu jinému)

pokud tazatelka chce zkrátka vysávat, nárokovat, nechci zavolá na NZU, měli zelenou linku...

Na dotace-asi takhle dva chody panelového domu 8 pater BEZ dotací cca 2,5 milinou včetně zateplení střechy, výměna oken jen společné prostrory.

Prováděli jsem zateplenovací práce, na zelenou, bytovka dvě patra dva vchody zastavěná plocha +- stejná jako panelák! cena za zateplení bez výměny až na dva byty měli nová okna, (nevím jak to ty dva kde se měnily bylo počítáno cena 2,5milinonu ovšem bez střechy, (zde to měla ale asi tehdejší šéf s projektantem pěkně našponováno a ani mu nevadilo, že tam má byt vOV který pronajímal svému bratrovi!)

hodnocení

Mám tomu rozumět, že na dotacích se firmy jenom balíkují?:) Taky záleží kdy to dělali, každý měsíc ceny rostou a rostou!

Některé firmy určitě ano.Viz ona firma z Třeboně, ale již asi neexistuje, jak to šlo utekl jsem od ní!

hodnocení

0x

Nwn jak to máte postaveno a jaký je požadavek, ale pokud by se šlo na dotace tak jestli se nepletu , tak je podmínkou i výměna oken-všech!

Doporučím -vyčkejte ne na schůzi vlastníků shodnete a schválíte jak bude provedeno zateplení (nwn jak mají stará okna, dens již mohou být nevyhovující nebo jak jsem to měli na nějaké akci, lidi se rok před měnili okna, ale protože se pak provádělo komplexní zateplení na zelenou=museli si rok stará okna taky vyměnit !) a poté-pokud bez výměny oken= vyměníte na vlastní náklady nebo ne, v tomto případu si to zaplatíte ihned ze své kapsy. Pokud komplexně a budou se měnit okna všechny pak to půjde z fondu a dotací opět pro všechny.

Jinak pokud chcete měnit tak před zateplením ! poté vám to nikdo cca 5 roků (záruka) nepovolí apokud byste měnili -tak ponesete riziko následneho financování oprav pokud bude něco špatně provedeno i když to nebude souviset s výměnou oken!

hodnocení

0x

Okna si musíte nechat udělat sama ještě před zateplením. Dotace nejsou pro všechny, jen specifickým skupinám. Jste duchodce? Berete příspěvky na bydlení? Zateplení s tím nemá nic společného, pokud si okna měnil každý sám.

lalala
hodnocení

0x
Zkus se zeptat projektanta, nejlépe, ať ti dám ks než stanovisko, ale ani ten nebude chtít se s tebou bavit, proč by to měl dělat, není za to placení, takže vezmeš 500 Kč, a tomu šoupneš někde až ho od chytíš u něho v kanceláři třeba.
Ale zkus zavolat na NZÚ, kam ti třeba poradí, jestli v takovémto případě je či není nárok.Ale tyhlety telefonické informace stejně můžeš těžko použít
Tohle je komplikace pro všechny, vůbec se divím, že tě nenařídili to okno jsi dávno vyměnit ještě před zateplením. Kvůli jedné černé ovci.
Ale nevím proč zakládáš novou otázku znova.
doplněno 09.12.23 18:00: Tak třeba 7.12. stopli NZÚ Light,Tady ty dotace pro důchodce, který byly vyplaceny předem, pod záminkou že jim došly prachy, ale oni spíš budou vymejšlet odlet na nový podmínky…
Takže pokud máte opravdu zájem, tak opravdu doporučuji zavolat přímo ke zdroji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]