Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna kotle na TP s ručním přikl. za TČ

Od: tomsimek odpovědí: 8 změna:

Zdravím,
dokázal by mi někdo ze zkušenosti říct, jestli by u mě tepelné čerpadlo fungovalo? Přemýšlím o změně vytápění.
Teď topím kotlem na uhlí, konkrétně OPOP 416 eko. Topím tak jak by se nemělo, to znamená, na kotli furt 55 °C, zpátečka kolem 45°C. Na radiátorech termohlavice a všude se drží teplota 23-24°C kromě podkroví, tam je cca 20°C. V tomto počasí, kdy je teplota něco málo pod 0 přikládám 3x denně po 10 kg. Kdybych otevřel všechny radiátory, tak si myslím, že by mi stačila teplota topné vody 40°C. Teď mám polovinu radiátorů zavřených a polovinu udržují termohlavíce, tak že je teplá jen horní polovina. Kotlem ohřívám i vodu pro 3 lidi. Za rok spálím cca 60 metráků. Spalování asi moc efektivní nebude, i když z komínu se kouří minimálně.
Přemýšlím o změně a rád bych něco méně pracného a prašného. Chtěl bych stávající komín využít pro krbovky do obýváku a jako hlavní zdroj právě to Teplené čerpadlo.
Jaký na to máte názor? Díky

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Dle vašeho popisu vytápění a teplot, je pro Vás TČ vhodné a dle mých hrubých propočtů by stačilo TČ o výkonu cca 8kW.
Chtělo by to ale samozřejmě posoudit pečlivě a prohlédnout vše na místě.
Pokud je pravda co píšete o teplotách a aktuálně b Vám stačilo do radiátorů teplota topné vody cca 40stC, pak by se ani nemuselo sahat do systému.
Za dva dny můžete mít TČ se vším všudy v provozu.

Můj soused měl doma 2 roky starý Dakon a fůru dřeva a uhlí ve stodole.Dal na radu chytré sestry a nechal nainstalovat TČ.Za den mu to spálilo 90 kW elektriky.Hned instaloval krbovky a teď plastová okna na dotaci.Zjistím jakou má spotřebu teď.

tomsimek
hodnocení

Děkuji za odpověď.

Vše co jsem psal tak je +- odsledováno za 3 zimní sezóny. Spálim průmerně 30 kg uhlí za den, když jsou teploty kolem 0. Je pravda, že ať je -5 nebo +5 tak spálím přibližně stejně, ale to jsem přisuzoval účinosti spalování, přeci jen když je +5 tak ten kotel je většinu času zavřenej. Pokud je kolem 10 stupňů tak už zatápím 2x denně (ráno a pozdě odpoledne).

To, že by mi stačilo kolem 40°C do radiátorů je jen můj odhad. Bohužel to nemám jak vyzkoušet, jelikož dusit kotel na takovou teplotu by nebylo už vůbec efektivní.

Určitě si někoho pozvu na bližší konzultaci, jen jsem si chtěl předem ověřit jestli to má vůbec cenu pokud nemám podlahovku. Aby mě pak účet za elektřinu nepřekvapil.

Zeptejte se souseda na projekt topného systému a návrh čerpadla. Vím zcela přesně co Vám odpoví.
90kWh by samozřejmě soused mít mohly pokud má dům s tepelnou ztrátou cca 25-30kW (tedy velký a nezateplený), nebo má naprosto špatně seřízené TČ, navíc v kombinaci s nevhodnou vytápěcí soustavoum.. Možností jak to celé prodělat a pak na TČ nadávat je spousta.
Reálná spotřeba je v současném počasí ve vašem případě cca 25-30kWh/den.
Roční spotřebu bych odhadoval na cca 3-4MWh bez započtení ohřevu TV.

Napsal jste to přesně.Ten Dakon měl 24 kW.

Ano, vím.
K tomu ještě soused nechal staré radiátory do kterých starým kotlem posílal topnou vodu o teplotě až 90stC v případě potřeby.
To ale opravdu není chyba TČ...

Jen upozorním některé, že pan Cakl je Mistr ve výpočtu topení...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]