Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zvednuti podlahy, lepeni osb PU penou

Od: tomibravo® odpovědí: 14 změna:
Zdravim, potrebuju prosim poradit. Potrebuji zvednout podlahu o 1.5cm a na to dat 0.5cm vinyl click. Nevim jestli mohu nalepit osb desky s perodrazkou lepici PU penou na stavajici podlahu, ktera je vylita nivelackou (pod nivelackou stary beton). Podlaha i po nivelaci neni uplne rovna, misty jsou lehke nerovnosti a ty osb se houpaji. A nevim jestli by ta PU pena ty lehke nerovnosti nevyresila. Dekuji
Zvednuti podlahy, lepeni osb PU penou
Zvednuti podlahy, lepeni osb PU penou #2
Zvednuti podlahy, lepeni osb PU penou #3

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Lepit pěnou je OK, jen je problém, že ty desky mají na sobě trošku prachu a musíte je otřít vlhkým hadrem.

Prohýbání OSB desek nezachrání žádné lepidlo, ani pěna.

Jako velký příznivec pěny, téměř na vše, bych zde volil vyjímečně disperzní lepidlo, hlavně do drážek. Tam je třeba kvalita, aby nevrzaly desky.

Disperzní lepidla mají málo sušiny, tedy po vyschnutí vody moc nezůstane, na daný účel se dle mě nehodí. Ale zmínil jste vrzání, to je dobrý postřeh, asi bude nutno slepit i pero s drážkou, na což je truhlářské disperzní lepidlo vhodné.

Nevím, co udělá se sušinou disperzní lepidlo na dřevo, ale jen vím, že to drží a dřevo se štípně jinde.

Ale vrzání OSB desek je téměř vždy, pokud se neslepí v drážce.

Já mám disperzní lepidla také v oblibě, jsou spolehlivá a nesmrdí. Ale nehodí se na vše. U lepidla Herkules uvádějí obsah sušiny 30%, (zbytek, tedy 70%, je voda, která se odpaří) ale u některých hustých truhlářských lepidel může dosáhnout přes 40%, což už je docela dost. Reaktivní lepidla, jako zmíněná pěna, nebo třeba epoxidy, Mamut apod. neobsahují vodu ani rozpouštědla, mají tedy obsah sušiny 100% a díky tomu se nesesychají, nemění objem při tvrdnutí a vyplní i velké spáry či nerovnosti (některá i objem zvětšují, pokud dochází k uvolňování plynů - typicky přípravky na bázi PU).

hodnocení

0x

PU lepící pěna je výborná právě na lepení na nerovné povrchy, pokud se jí tam nenastříká moc, tedy jen tenkou housenku, a díl se dobře zafixuje, aby se nenadzvedl. Nejlépe nejdříve někde vyzkoušet.
Já bych to spíš lepil PU tmelem na malé hustě vytvořené "bobky" nebo housenku, ten také vyrovnává nerovnosti, ale méně napěňuje (a mám s ním víc zkušeností).

el
Mohlo by to fungovat. Jen bude lepsi po nastříkání pěny chvilku počkat, tak 3 až 10 minut, podle toho jak rychle tuhne (nutno vyzkoušet - dávat desku v době kdy pěna začíná lehce tuhnout.
Pěnu v plechovce pořádně protřepat před aplikací.
Osobně bych dal 2x hobru 5mm, a na to vinyl. Nebo nivelace + 5 mm bobra dle nerovností.
hodnocení

Nebudou ty dve vrsty hobry delat neplechu pod tim vinylem? Klast hobru predpokladam do krize? Nebo zakoupit rovnou hobru 10 mm?

el
Já to tak mám pod click vinylem 2x5mm, sice ne dlouho, ale zatím to je v pohodě.
Záleží taky jak křivé to je pod tím, já jsem nenaměřil nikde víc jak 1mm na 1,5 m vodovaze. Taky jsem dával hobru protože jsem to potřeboval zvednout.

Jen tak pro upřesnění- lepicí PU pěnu nanést po obvodu a uprostřed housenku , pár vteřin nechat zavadnout a pak položit . Jinak je nesmysl při tomto způsobu aby lepicí pěna něco nazvedla. Udělá neplechu špatným postupem tj nenechá se zavadanout a hned se plácne na stěnu (eps) nebo osb na zem ! Hooodně jsem se s tímmto něco nalepil ale NIKDY nic nenazvedla!

hodnocení

0x

No neviem, ci je toto spravny postup. OSB doska by mala byt vzhladom na citlivost na zmeny teploty a vlhkosti ulozena ako plavajuca, nie natvrdo lepena o podklad. Skor odporucam opravit spravnym pouzitim tenkej vrsty dalsej nivelacky podklad do roviny a nedavat tam OSB, to je zbytocne. OSB sa kladie na podsypy z Liaporu, Cemwinu a pod alebo na tramy v drevostavbe.

Tohle je otázka na nějakého praktika, já si myslím, že pokud OSB deska nezvlhne, tak by přilepená neměla nic dělat (vlhkostní roztažnost se uvádí dvojnásobná oproti teplotní), pružnost těch desek by to mohla pobrat.

krtek6
hodnocení

0x

pokud je někde špatně vylitá nlivelačka, dají se tyhle místa vypravit rychletuhnoucí opravnou hmotou...je to taková stěrka konzistencí a vzhledem připomínající stavební lepidlo. natahuje se to špachtlí, lokálně..pak na to položit dilatační mirelon vrstvu a pak možná ty OSB

hodnocení

Mohl byste mi prosim hodit odkaz primo na tu sterku, kterou mohu na vyrovnani pouzit? Dekuji

krtek6

no...mě to furt nachází jen výrobky od DEN BRAVENU a to nechceš...to je šit... hledat nebo chtít "opravná stěrka na podlahy" myslím, že weber to dělá taky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma osb podlaha

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]