Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Instalace sprchové vaničky a obklad

Od: talavasek odpovědí: 14 změna:

Stavím sprchový kout se sprchovovou vaničkou.V manuálech ke sprchovým kout skoro vždy výrobce zakazuje osazení vaničky pod obklad.U všech obkladačů kterých jsem se zatím ptal jsem ale slyšel odpověd ,že vaničku vždy a zásadně dávají pod obklad a že výrobcem údavaný způsob zásadně nedoporučují a že pokud to tak chci udělat nemohou dlouhodobě zaručit vodotěsnost.Takže trochu dilema,buď ji dám udělat jak chce výrobce ,obkladačská firma my nedá záruku na provedenou práci,když to udělám jak chce obkladač přijdu o záruku na vaničku.Z logiky věci(voduvzdornost spáry) my opravdu připadá výhodnější ji usadit pod obklad i s tím,že ji nebude možno jednoduše vyměnit.S tím lze ale počítat a nechat si nějaké množství obkladů jako rezervu.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Dobrý den

Najděte si jiné obkladače ,vaniček jsem za život osazoval 100vky a vždy na obklad a to obklad i pod vaničkou.Obkladači mají spíše problém s pravýmí úhly pak je problém správně usadit pravoúhlou vaničku.

talavasek
hodnocení

Jak jsem zjistil jsou na to různé názory.Přikládám návod od fi.RAKO.

Jednoznačně pod obklad.

Instalace sprchové vaničky a obklad

Vrátil jsem se z termálů a tam jsem si na Vás vzpomněl. Taky měli vaničku pod obkladem, ale již opravovaný obklad. Spodní obklad byl odřezán asi 10 cm, a nahrazen jiným obkladem, páč tam dávali novou vaničku.

hodnocení

8x
Vzdy davame sprchovou vanicku po hotovem obkladu. Vasi obkladaci jsou vedle jako jedle. Opravdu nam nic netece a vanicku utesnim.
talavasek
hodnocení

Právě tak, tedy vaničku na obkladu jsem měl provedenou u starého sprchového koutu.A měl jsem s tím neustále problemy,zhruba každý rok jsem to musel přesilikonovat.Nákonec my tam obkladači dali nějakou lištu ale stejně to moc nepomohlo.Nutno ale říc,že to byla vanička akrylátová nyní chci nainstalovat litou.Jak jsem si prolétl na internetu dělá se oběma způsoby.Návody výrobců převážně určují instalaci na obklad,návody od obkladačú(RAKO,Lassenberger) zase pod obklad.Obvolal jsem si několik obkladačů a až na jednoho my doporučili instalaci pod obklad.Že je to sice náročnější na práci a vaničku nepůjde jednoduše vyndat ale proti zatékání to bude daleko účinnější.Tak nevím,po těch zkušenostech to nechám na obkladačích.

krtek6

ti obkladači ví co dělají...viz. můj přispěvek...dělá se to mimo jiné právě z těch důvodů a pro eliminaci problémů, které jste popsal...plastovou vaničku si dává jen člověk, která nemá moc peněz...plast vždycky pracuje a proto praská i spára mezi obkladem, vaničkou...dejte si litinovou vaničku přímo na zem, nízkou, aby nebyla osazena vysoko např. kvůli odpadu a teprve na osazenou vaničku dejte obklad a pak zasilikonovat...bude to doživotní a i kdyby bylo potřeba přesilikonovat, tak nezateče jinde

krtek6

*ne litinovou, ale litou *haha* i když..proti gustu

třeba tuto:

nebo desítky jiných

krtek6
hodnocení

4x

Nejdřív se osazuje vanička a pak ze zaobkládá...je to logické...obkladačka musí překrýt spáru mezi stěnou a vaničkou..aby stékající voda nenatekla do té spáry, ale aby přes obkladačku a silikon po celém obvodu šla přes hranu vaničky a do sifonu...návod bych v tomto ignoroval...někteří výrobci jsou blázni... stejné je to i u vany...podobná absurdita, se kterou jsem se setkal a je to docela běžné...že v návodu na otopný žebřík do koupelny máš napsaný, že se na nich nesmí sušit ručníky... přitom anglický název toho výrobku je "TOWEL RADIATOR" což je doslova překlad... radiátor na ručníky...asi tak

spu

Ano, to platilo v dobách, kdy byla o kachličky nouze. Dnes se preferuje jak píší zkušení obkladači výše. Nejdřív obložit, potom usadit.

krtek6

co to ťápeš za ptákoviny? jaký nouze o kachličky? co má kachličková nouze společnýho se správným technickým řešením? Způsob, který jsem popsal je správný. Vždycky se všechno skládá po směru odtoku vody. Střešní krytinu nebo povlak taky nedáváš proti směru toku vody a klempířskej prvek taky nedáváš dřív jak jak krytinu. Ty pravidla nejsou jen tak...stačí používat hlavu

aaa

Krtku - souhlas s Tebou. Udělal jsem to taky pod dlaždice, udělal jsem tam asi 1 mm mezeru , zasilikonoval a zatlačil tam ještě upravenou rohovou lištu. Nic neteče a je to v pohodě už 20 let. Co jsem chodil opravovat zatýkání vaniček, tak byly všechny udělaný na obklad. Nikdy více. *pivo*

talavasek
hodnocení

Nejsem řádný obkladač ale logicky mě také vychází,že musí být lepší dát vaničku pod obklad právě pro překrytí spáry.Žádný silikon není věčný a časem se musí objevit netěsnost.Samozřemě kout obložit první a odspodu nechat neobloženou jednu,dvě řady a po usazení vaničky doobložit.Při dnešních řezacích nástrojích a pokud to někdo umí není přeci žádný problém obklad zkrátit tak aby to k něčemu vypadalo a spára byla minimální.A není také nic složitého ho si nechat nějaké obklady do zásoby na případnou situaci kdybych někdy v budoucnosti chtěl vaničku vyměnit.Jen my stále uniká to proč výrobci trvají tak striktně na tom vaničku instalovat na obklad.Jedině co mne napadá je alibismus kdyby v případě reklamace vaničky v záruce na nich někdo požadoval úhradu za práce spojené s montáži a demontáži vaničky.

hodnocení

0x

Obojí je možné, záleží na přístupu každého obkladače.

Já jsem dal vaničku, pak k ní dal obklad.

Jinde jsem měl již obklad místnosti, poté vaničku.

Instalace sprchové vaničky a obklad #2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]