Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Polystyren nad průtokovým ohřívačem

Od: paul odpovědí: 9 změna:
Dobrý den, potřeboval bych v kotelně zateplit strop a mám k dispozici fasádní polystyren, který bych tedy chtěl použít. Myslíte, že by byl problém, kdyby byl polystyren 30cm nad vyústěním komínu z průtokového ohřívače? V návodu ohřívače se uvádí bezpečná vzdálenost od hmot stupně hořlavosti C3 minimálně 40mm, ale nepodařilo se mi zjistit, jaký stupeň splňuje polystyren. U polystyrenu je jen v technickém listu, že spadá to třídy reakce na oheň E**. Budu Vám vděčný za zkušenosti, či názory. Děkuji

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Na to jedno miesto nad komínom použite vatu na zatepľovanie v takej hrúbke ako je ten polystyren. Jeden kúsok vás nezruinuje.

Jenže je problém koupit jeden kus, stavebniny vám prodají jen celý balík.
Já v tom problém nevidím, ale pro jistotu bych nad vyústěním trubky přidělal na strop větší kus plechu s min 2 centimetrovou mezerou od PS desky (ideálně hliníkového).

Nevím jak kde, ale u nás se prodával polyš i po 1 desce. Někdy jsem zákazníkům nabízel i půlku desky, ale za cenu, která je vyšší jak jedna deska. Hornbach. taky po deskách

Ano, pěnový polystyren lze v mnohých stavebninách koupit po jedné desce, psal jsem o minerální vatě, kterou zmiňuje slavco31.

Ale i desky Isoveru jsem prodával na desky, ale jen někomu.

Jen ty slabší rozměry, 2-4cm...ale byly dražší...

hodnocení

2x

Sdělte, jakou odhadujete povrchovou teplotu?

Polystyren také degraduje (sublimuje), při dlouhodobém vystavení teplotám nad 85 °C (viz pozn). Vyšší teplota způsobuje uvolnění vzduchu ze struktur polystyrenu a následnou ztrátu objemu. Je proto nevhodné polystyren vystavovat teplotám nad 70°C

Zdroj: avmi.cz/...

ben®
hodnocení

0x
Dobrý den, problém nebude - na fasádě v létě odolává sluníčku, které pálí zřejmě ještě více. Zdravím!
doplněno 05.12.23 13:11: paul - přesně tak. Polystyren (vzdálené) teplo nezapálí a otevřený oheň tam nebude.
doplněno 06.12.23 11:05: paul - když nyní sáhnete na strop nad tou rourou, tak tam udržíte ruku? Je ta roura za průtokových bojlerem, který spaliny ochlazuje, rozpálená rudě? Pokud odpovíte (což už asi ne) na první dotaz ANO a na druhý dotaz NE, tak je použití stavebního polystyrenu OK (sluníčko ho na fasádě horkem také zrovna nešetří a omítky netečou).
paul
hodnocení

U toho polystyrenu udávají trvalou odolnost 80°C, což si myslím, že nad průtokovým ohřívačem nebude. Mám dojem, že havarijní čidlo pojistky komínu je na 95°C a to je to čidlo přímo u komínu, takže 30cm nad komínem by nikdy neměla být tak vysoká teplota.
paul

Tak trubka do komínu samozřejmě rozpálená do ruda není, ale ruku na ní neudržíte. Ale vnukl jste mi nápad *palec*: zkusím dát nad rouru teploměr a budu sledovat, jaká tam je teplota po delším provozu ohřívače. Myslím si, že nad rourou (třeba 15cm nad ní), by neměl být problém ruku udržet.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]