Nejste přihlášen/a.
Ziji dlouhodobe v zahranici a proto jsem byl od poplatku osvobozen jako >> Fyzicka osoba prihlasena ve meste (cl.2 pism. a) << Jsem zaroven vlastnik teto nemovitosti, na jejiz adrese jsem byl osvobozen od polatku a ve ktere nikdo neni prihlasen a nebydli. Obec po me vsak pozaduje poplatek za >> Vlastnik nemovite veci... (cl.2 pism.b) <<
V cl.5 SAZBA POPLATKU se v (3) pism. c) uvadi, ze >> Poplatek se v pripade, ze povinost vznikla z duvodu vlastnictvi jednotlive nemovite veci ... , snizuje o jednu dvanactinu za kazdy kalendarni mesic, na jehoz konci c) je poplatnik od poplatku osvobozen <<
Mam tedy za to, ze kdyz jsem byl jednou od poplatku osvobozen, neni mozne podle vyhlasky me cokoli uctovat.
Diky predem za Vase rady a nazory.
Čl. 2
Poplatník
Poplatníkem poplatku je:
a) fyzická osoba přihlášená ve městě nebo
b) vlastník nemovité věci zahrnující byt, rodinný dům nebo stavbu pro rodinnou rekreaci,
ve které není přihlášená žádná fyzická osoba a která je umístěna na území města.
Čl. 5
Sazba poplatku
(1) Sazba poplatku činí 660 Kč.
(2) Poplatek se v případě, že poplatková povinnost vznikla z důvodu přihlášení fyzické
osoby ve městě, snižuje o jednu dvanáctinu za každý kalendářní měsíc, na jehož konci
a) není tato fyzická osoba přihlášena ve městě, nebo
b) je tato fyzická osoba od poplatku osvobozena.
(3) Poplatek se v případě, že poplatková povinnost vznikla z důvodu vlastnictví jednotlivé
nemovité věci zahrnující byt, rodinný dům nebo stavbu pro rodinnou rekreaci umístěné
na území města, snižuje o jednu dvanáctinu za každý kalendářní měsíc, na jehož konci
a) je v této nemovité věci přihlášena alespoň 1 fyzická osoba,
b) poplatník nevlastní tuto nemovitou věc, nebo
c) je poplatník od poplatku osvobozen
V této situaci je důležité pečlivě analyzovat ustanovení místní vyhlášky o poplatcích.
Vaše argumentace se zaměřuje na to, že jste byli jako fyzická osoba přihlášená ve městě od poplatku osvobozeni, a proto byste neměli být povinni platit poplatek jako vlastník nemovité věci. Článek 5, odstavec 3, písmeno c) vyhlášky skutečně uvádí, že poplatek se snižuje o jednu dvanáctinu za každý kalendářní měsíc, na jehož konci je poplatník od poplatku osvobozen.
Klíčové zde bude posouzení, zda vaše osvobození jako fyzické osoby se vztahuje i na povinnost platit poplatek jako vlastník nemovité věci. Vyhláška zdá se rozlišuje mezi dvěma typy poplatníků - fyzickými osobami přihlášenými ve městě a vlastníky nemovitých věcí.
Pokud je vaše osvobození od poplatku specificky vázáno na vaši registraci ve městě a nevztahuje se na povinnost platit poplatek jako vlastník nemovité věci, pak by obec mohla požadovat poplatek podle čl. 2 písm. b) vyhlášky.
Doporučuji se obrátit na příslušný úřad s žádostí o podrobné vysvětlení jejich postupu a ujasnění, jak vaše osvobození jako fyzické osoby ovlivňuje vaši povinnost platit poplatek jako vlastník. V případě nejasností nebo nesouhlasu s výkladem můžete zvážit konzultaci s právním zástupcem, který se specializuje na místní právní předpisy a danou problematiku.
Naprosto vyčerpávající odpověď, ke které jsem se za a) nedostal a za b) bych jí takto pěkně nikdy nebyl schopen sepsat.
Jen k tomu dodám, že je třeba zvážit druhý úhel pohledu, totiž jestli ušetřených 700 Kč ročně stojí za strávený čas a vynaložené náklady... Jasně, že to člověk může brát jako principiální záležitost, ale změní se zastupitelstvo, obecní vyhláška nebo obec změní právníka (a s ním i výklad vyhlášky) a člověk je v tom znovu až po uši...
Ano, jedna se o 700kc. Pokud je vsak neco v platne vyhlasce vydane mestem, tak by se podle toho meli urednici ridit. V opacnem pripade pri nezaplaceni poplatku je mesto schopne vam naparit takove penale, ze skoncite treba az v exekuci. Kazdemu tedy stejnym metrem, at je castka za odpad jakakoli. Arogantni urednice naridila .. ZAPLATIT .. aniz by se mi snazila vysvetlit zneni/funkci/pouzitelnost (na nejaky urcity pripad) Clanku 5, odst. 3, pism. c)
Na to je vyhláška obce, kde jste hlášen.
Ta má vyjímky. Pokud jste osvobozen od poplatků, tak je neplatíte. Pokud jste osvobozen od jednoho poplatku, druhý platíte.
Nebo jsem Vás nepochopil?
Když sdělím, že nemusíte platit nic, ale obec to po Vás bude chtít, tak co to změní?
Pokusím se vysvětlit, jak asi město svou vyhlášku myslí a proč po Vás poplatek vyžaduje. Lepší v tuto chvíli pro představu bude, když z vyhlášky vyjmeme jen stavbu pro rodinnou rekreaci (= chata). V chatě není nikdo přihlášený, nikdo ji trvale neobývá. Ale dá se předpokládat, že občas se v ní někdo rekreuje. Majitel, jeho rodina, přátelé, cizí lidé na inzerát za poplatek. Po těch všech zbyde nějaký odpad. Proto je chata zahrnuta do zpoplatnění. S domem je to obdobné. Fakt, že Váš dům je dočasně prázdný, je Váš problém. Můžete ho pronajímat. Na rok, na měsíc. Může tam občas přespat někdo z rodiny. Město to nebude ověřovat, město si jen tuto možnozst zahrnulo do své vyhlášky. Jakmile bude v domě bydlet někdo s trvalým pobytem v domě, bude městu platit jako fyzická osoba 2/a. A to třeba jen dvě dvanáctiny poplatku. Zbytek budete platit Vy podle 2/b.
Vyhláška není dokonale srozumitelná. V jiných městě se podobných případech postupuje možná jinak. Zkuste požádat o individuální osvobození. Vysvětlete, že dům je opravdu neobývaný, že v komunálním odpadu z něj neskončí ani půl lopatky smetí. Moje poznámka - trvalé neobývání a netemperování domu neprospívá.
Diky za nazor. O temperovani, vetrani a schranku na postu je postarano prubezne. Chapu Vas priklad s chatou, chalupou atd. Jedna se o byt. Samozrejme mesto nebude kontrolovat, jestli se v byte nedelaji kazdy vikend party a tudiz muze byt odpadu mraky. Mesto nepozaduje poplatek, pokud je v teto nemovite veci prihlasena alespon 1 osoba .. cl.5 (3) a). Melo by tedy obdobne platit i cl.5 (3) c) .. je poplatnik od polatku osvobozen ( uz byl jednou na stejne adrese osvobozen). Podle vyhlasky by se meli urednici ridit.
Proč si myslíte, že jste od poplatku osvobozen? Vždyť splňujete 2/b. O osvobození se ve vyhláškách zpravidla píše, u Vás pravděpodobně v článcích 3 nebo 4. Osvobozeni zcela nebo částečně bývají vězni, studenti, lidé pobývající v LDN...
Vyhlášky musí splňovat nějaké obecné náležitosti a schvaluje je ministerstvo. Ale ten vnitřek - částku, podmínky, úlevy... navrhují a schvalují zastupitelé. Občas nepostihnou všechny možné komplikace, možná víc než na lidi myslí na městskou kasu, je to různé. Požádejte o individuální slevu. Nebo se tím přestaňte trápit. Nejde o částlu malou, ale ani závratnou. Někdy je výhodnější myslet na vlastní nervy.
Dobrý den! Vlastní zkušenost. Mám byt ve městě, kde jsem přihlášen k trv. pobytu a ve vedlejší vesnici rekreační chalupu, kde není nikdo přihlášen k trv. pobytu.
Až do roku 2021 bylo ve vyhlášce města uvedeno, že ti, kteří platí za za odpady z titulu trvalého pobytu jsou osvobozeni od placení z titulu vlastnictví nemovitosti v téže obci.
Z nové vyhlášky z r. 2022 toto ustanovení vypadlo, takže nyní platím poplatek "za popelnice", /800,- Kč/ dvakrát. Jednou za trvalý pobyt a jednou za vlastnictví nemovitosti. I když se část roku zdržuji v bytě a druhou část na chalupě, to je ale nezajímá.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.