Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl bych požádat o radu, jak dimenzovat jištění přepěťové ochrany. Hodlám použít jednofázové zapojení v síti TN-S dle dokumentace na lince níže, strana 2, vpravo nahoře. Výrobce ochrany v dokumentaci uvádí typické schéma zapojení, ale jištění ochrany fáze je bez popisu. Předřazené (sériové) jištění spotřebiče mám 16 A.
Děkuji za Vaše vyjádření
Daniel Kletenský
instalace přepěťovek není pro laika. Má speciální požadavky na proveení zapojení...ty je NUTNO dodržet.
Doplním 111@...přesně tak, pro montáž přepěťových ochran platí určitá pravidla; záleží na rozmístění součástí, vzdálenostech, průřezech, jištění...
Umístění přepěťové ochrany
Přepěťovou ochranu je třeba umísťovat do rozváděče s rozmyslem. Vlivem velkých hodnot bleskových proudů, které mohou ve velmi krátkých časech dosahovat až desítek kiloampérů, se na přívodních vodičích indukuje napětí o velikosti několika kilovoltů. Toto napětí většinou stačí ke spolehlivému zničení připojených spotřebičů.
Minimální plocha proudové smyčky
V průběhu vypracovávání návrhu rozváděče je nutné dbát i na vlastní trasu vodičů, u kterých je předpoklad zatížení bleskovým či impulzním proudem. Každá proudová smyčka indukuje elektromagnetické pole úměrné její ploše. Toto pole zpětně indukuje napětí do všech vodičů v okolí, a tím ohrožuje další přístroje. Nejhorší možný případ je znázorněn na obr. 6...více třeba zde... a nezáleží na výrobci přepěťovky
A ještě
Dalším neméně důležitým aspektem je délka a průřez připojovacích vodičů. Zde platí základní pravidlo z EMC (Electro Magnetic Compatibility, elektromagnetická kompatibilita): co nejmenší délka, co největší průřez a je-li to možné s více vodiči. To se týká zejména spojení na vodič PE, popř. spojení na HOP (hlavní ochranná přípojnice).
Pokud to chcete dělat poprvé a bez základních znalostí, výsledek bude spíš opačný, třeba škoda značného rozsahu...vše je třeba dělat dle projektu a s patřičnými znalostmi; i polovina elektrikářů, kteří to ještě nezapojovali a nemají potřebné znalosti a zkušenosti, to udělá špatně... znám z praxe
@111
asi bych doplnil, že ten průřez 16 mm² platí pro výstup z T1, dnes jsou svodiče přepětí často integrovány do jednoho celku-na DIN lištu se dává přístroj s ochranou T1+T2, takže výstup z tohodle kombinovanýho modulu nemusí být už 16 mm², ale podstatně míň
Shodneme se?
Prepatovka nie je novy istic, ktory tam mozete napatlat, ako vam napadne a sice to bude hnusne, neprofesionalne a bez oznacenia, ale fungovat to bude.
Ak sa budu vodice privodu krizovat s vodicmi na vystupe, ucinok bude nulovy. Nehovoriac o tom ,ako Kanlux nie je prave garancia kvality a funkcnosti.
Pánové, děkuji za Vaše vyjádření.
Je mi známo, že problematika ochrany proti přepětí (včetně atmosférického) je rozsáhlé téma s množstvím vlivů, které je potřeba zvážit a ošetřit, tímto také děkuji za odkazy na další zdroje informace.
Nicméně v mé plánované aplikaci nemám ambici toto komplexně postihnout nebo dokonce vyřešit. To jsem zde ale bohužel neuvedl, moji žádost o informaci jsem se pouze pokusil specifikovat co nejstručněji bez dalšího vysvětlení.
Nyní vidím, že kontext je pro případné další posouzení důležitý, tak udělám ještě jeden pokus o získání potřebné informace, tentokrát s vysvětlením a bez úsilí o maximální stručnost ...
Ochranu proti přepětí bych chtěl použít pro zabezpečení automatiky plynového kotle. Nedávno jsem měl na tomto kotli poruchu, kdy došlo ke zničení řídící jednotky v důsledku externího výpadku jedné fáze elektrické sítě, bohužel právě k této fázi je kotel připojen.
Byl to výpadek při prudkém větru s následným zásahem ČEZ pro odstranění této poruchy. Nevím, co přesně se na této fázi při poruše přihodilo, ale poté, co bylo napětí obnoveno, rozběhly se v domě veškeré připojené spotřebiče s výjimkou kotle.
Usuzuji, že na napájecí přívod řídící elektroniky (výrobce Honeywell) se krátce dostalo vyšší napětí, které desku zničilo, už se ale nedozvím, jak velké a na jak dlouho. Po výměně desky kotel opět funguje, na vadné desce není viditelné žádné poškození (zakouření), základní zdroje napětí jsou stále funkční (5V, 24V), dále jsem nezkoumal ...
Proto jsem se chtěl pokusit pro podobný případ v budoucnosti udělat něco co za dobrý poměr cena / výkon. Tedy zajistit, že řídící deska v ceně cca 4000 Kč tentokrát přežije, možná bude nutno vyměnit modul přepěťové ochrany za cca 300 Kč. (Mimochodem dodací lhůta tohoto typu desky je přibližně 2 týdny, tedy zvláště v zimě velmi nepříjemná okolnost.)
Proto jsem vyhledal relativně levný typ ochrany, který by účel mohl splnit, realizace ale uvázla na specifikaci jištění ochrany, zapojené mezi fázi a ochranný vodič. Usuzuji, že by toto jištění mělo být o stupeň vyšší, než předřazené sériové jištění spotřebiče, aby se případné přepětí absorbovalo v ochraně a v případě velkého zkratového proudu nejdříve vypnul předřazený jistič. Tedy v praxi jistič pro připojení přepěťové ochrany 16 A, předřazený sériový jistič 10 A. No a zde doufám v to, že bych mohl dostat radu, jak s hodnotami jističů naložit ...
Děkuji za Vaše případné další vyjádření.
S pozdravem
Daniel Kletenský
PS: Editor mne nechal vložit obrázky, měl jsem za to, že tam budou ...
Je to z těchto dvou odkazů
kanlux.com/...
Zrovna na tento typ přepětí (od spínacích pochodů v síti) jsou přepěťovky krátké. Stejně jako když nějaký vrták způsobí 400V místo 230 (tehdy to odnesl jenom zdroj, elektronika zůstala v pořádku, asi se to na stranu 12V nedostalo).
Je teda zajímavé, že u vás se stal opak, že zdroje zůstaly zdravé a odnesla to napájená deska. Myslel jsem si, že zdroj musí být navržený tak, aby jím takové věci neprošly (pokud teda neshoří). A právě při přepětích odejdou hlavně zdroje (a většinou hned na jejich začátku usměrňovač, tím jak je to dneska dimenzované na doraz).
Co si pamatuju ze školy, tak přepěťové ochrany mají nějakou hierarchii (A-F) ve které se nesmí žádný článek vynechat, jinak dokonce můžou situaci zhoršit. Po pravdě hned po EMC jsem tyhle věci neměl moc rád, je to taky taková duchařina (i když EMC je horší).
Jistič bych dal co nejmenší, který ještě ten kotel dokáže s rozumnou rezervou napájet. Když přepěťovka by začla protékat (vlivem přepětí) aspoň vypadne dřív.
Volbu typu přepěťovky bych ale nechal na někom, kdo tomu rozumí. Taky nemám ke značce kanlux moc důvěru, ale může to být jen můj dojem.
Vážený pane Kletenský, již v předešlých odpovědích vám kolegové odpověděli, ale asi ne dost důrazně, že
ochrana před jakýmkoli přepětím se projektuje a instaluje komplexně. Není to o tom, že si koupíte "varistor", ještě k tomu
od Kanie -PLR a budete mít vyřešeno. Tak to fakt nefunguje.. K ochraně před přepětím, ať již atmosférickým, nebo
síťovým je potřebná znalost. Asi nepatříte k těm, kteří si koupí prodlužovačku s Transilem a myslí si, že maj vyhráno!
K omezení přepětí se používají ochrany různých tříd... Tam, je nutné také dodržet určitá pravidla . Mezi některými
svodiči musí být dostatečně dlouhé vedení, případně se montují tlumivky apod...Zkrátka přepětí se omezuje postupně.
Na desce u kotle by mohla být ochrana malými varistory. Pokud přepětí vzniklo z důvodu poruchy dodavatele, pojišťovna vám proplatí případnou škodu. Můj odhad je, že měli poruchu i na N vodiči, pak spotřebiče o vyšším příkonu zlikvidují
ty o malém příkonu (což deska elektroniky pro kotel je).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.