Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Elektrokotel jako pojistka proti zamrznutí domu?

Od: tm odpovědí: 19 změna:
Chtěl bych se zeptat. Celoročně obývaná chalupa (RD) sklep + 2 NP. Chladná oblast, nezateplený dům, okna již trojskla, plyn není, ústřední vytápění kotlem na tuhá paliva. Objekt je v zimě využíván většinou pouze 1 - 2 víkendy v měsíci. Napadlo mě, že bych do systému zapojil ještě elektrokotel, který by byl jako "poslední" záchrana, aby nedošlo k zamrznutí. Existuje však nějaký kotel, který by udržoval v domě teplotu např. +5 st.? Co jsem viděl různé ovladače, tak min nastavitelná teplota byla např. 10 - 12 st., což je pro mě zbyečně moc a byla by to raketa. Řešil jsem zde již mnohé způsoby, ale všechno tak nějak selhalo. TČ/klimatizace asi nemá ekonomický smysl. Nemrznoucí směs - od té mě mnoho lidí odrazuje (kombinace litiny, mědi, hliníku, oceli, čerpadla...), navíc i dle výrobců je trvanlivost max 10 let, náklady na směs jsem spočítal na 15 - 20 tisíc. Vypouštět vodu ze systému několikrát za zimu se mi fakt nechce. Děkuji za případné věcné názory a rady.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Otázka kdy kotel sepne (teplota), to je pouze drobná maličkost. Sehnat termostat, který spíná při Vámi požadované teplotě, to nemůže být neřešitelný problém.

czc.cz/...

tm
hodnocení

Tak ten termostat z odkazu by měl mít rozpětí 5 až 30 st., což by bylo to, co potřebuji. Určitě s tím máte větší zkušenosti, ale mně osobně přijde elektrokotel bezpečnější výrobek než nějaké přímotopy. Navíc přímotopy bych musel dát i do sklepa, garáže... to by po jedné sezóně byly nepoužitelné. Kotel na tuhá paliva je ve sklepě, alektrokotel by šel asi dát kamkoliv - třeba do kuchyně, kde je nejtepleji (aby tak netrpěl) + termostat samozřejmě do nejchladnejsiho prostoru.

Přímotop bych určitě bez dozoru nenechal (či dokonce "několik" přímotopů.

Elektrokotel je řešení. A dokážu si i představit nějaký monitoring chodu (a teploty prostředí) přes WiFi resp. nějaké webové rozhraní či plikaci.

tm

Děkuji za radu. Máte nějaké zkušenosti s elektrokotly? Myslím třeba jaké jsou spolehlivé, příp. aby bylo možné doplnit to dálkové ovládání... Nepotřebuji nutně to nejdražší (zvlášť když to bude v provozu spíše výjimečně), ale levným věcem se u elektroniky většinou vyhýbám (kvalita prostě něco stojí). Samozřejmě někdo mi musí spočítat kapacitu kotle atd (nyní mám v systému Atmos 20 kW).

Pokud máte nyní kotel s výkonem 20kW (a je dobře spočítaný), pak Vám pro udržení teploty +5°C stačí elektrokotel s výkonem cca 10kW. Elektrokotel máme doma asi 25 let (dělaný v podstatě jako "domácí" výroba, ale dělal ho člověk co to evidentně uměl), funguje bez poruchy (poslední 3 roky je vypnutý, topíme TČ).

Podíval bych se na nějaký Protherm Ray 9 nebo 12 KE

tm
hodnocení

A pokud bych ho chtěl využít i k "předtopení" domu před příjezdem třeba na nějakých 15 st., jaký výkon odhadujete? Resp. asi by bylo lepší silnější, který prostě při temperování pojede jen na část výkonu... chápu to správně
tm
hodnocení

Připojit elektrokotel na systém asi nebude problém, ale co ale co nároky na elektřinu? Na kolik fází to je, jak silný jistič... budu se muset podívat do faktury ČEZu, jaké máme připojení. Ale v domě je bojler (hdo) a v garáži nepoužívaná zasuvka na 3 fáze, v kuchyni jsem dával indukci normálně na 3 fáze...
Pak 15kW a samozřejmě 3f, jak jinak.

Ak v prazdnom dome mate bezny zakladny 3 x 25A istic a logicky nepojdu dalsie spotrebice, ak tam nik nie je, tak mate k dispozicii minimalne 3 x 230 x 25 = cca 18 kW

tm
hodnocení

Tak asi bych šel kdyztak do kotle, kterým by šlo i vytápět celý dům na normální teplotu. Jasně, asi na to nikdy nedojde, pač bych se nedoplatil, ale člověk nikdy neví... zlenivym, nejaky úraz, elektřina bude za pakatel, pořídím soláry... a predtopeni treba na 15 st pred prijezdem by taky nebylo od věci. Asi lepší silnější kotel než slabší
tm
hodnocení

Podle stránek ČEZu máme 3x32 A, tak to by snad mohlo stačit na normální elektrokotel
tm
hodnocení

Ten Protherm se dělá 14 a pak 18 kW, takže asi těch 18, tzn. snad nebude nutné posilovat hlavní jistič a pouze můžeme požádat o změnu sazby...? Děkuji

hodnocení

2x

Vyskusane dlhe roky : chata, temperovanie na +7 v izbe nad pivnicou, elektrokotol 2 x 6 kW, radiatory. Ako termostat GSM Exeo, komfortne zapnem cez SMS, mozem aj prestavit teplotu od + 1 do + 40.

Ak mate internet, termostat moze byt aj cez cloud a apku v mobile.

tm
hodnocení

Jen zajímavost - jaký kotel máte?

Promet PEK 1E, to sa uz ani nevyraba ... nema to ani procesor, len nejaku trivialnu logiku z CMOS 40xx ...

hodnocení

2x
Fungovat to bude, spíš se rozhodnout, jestli ten kotel má opravdu jen temperovat, tedy zda stačí 7..10 kW, nebo zda má sloužit i jako rezerva, nebo pro dálkovè předtopení pár hodin před příjezdem. Sice relativně drahý provoz, ale přijet do tepla někdo ocení.
A taky to chce mít v okruhu zapojené "blbuvzdorně", tedy aby to nebylo závislé na tom, že při odjezdu natočíte správně ventily.
doplněno 04.12.23 18:30: Nemusíte nezbytně zřizovat WiFi, i je celkem zbytečné, aby tam nonstop běžel router. Jsou i GSM termostaty.
tm
hodnocení

S tím výkonem kotle. Samozřejmě to bude třeba muset někdo spočítat... ikdyz tuším, jak to bude probíhat. Přijde topenar jako když se měnil kotel na uhlí a řekne "dáme tam 20 kW, to musí stačit"... ano, myšlenka, že bych zavedl WiFi a nastavil teplotu před příjezdem třeba na 15 st. mě taky napadla... tak asi není problém koupit silnější kotel jako na normální provoz a při temperování pojede na minimum nebo sepne jen občas?

Kotle maju viac spiral a riadenie ich postupne pripina a odpina, vykon sa takto sa riadit v skokoch po 2 kW priblizne.

Že nemusí být zpětná vazba - s tím bych nesouhlasil. Před cca 5 roky jsem bydlel v jiném domě a neobývaná chlaupa byla temperována tepelným čerpadlem. Měl jsem však termostat s WiFi a tak jsem věděl jaká je tepota v objektu. Pokud by se z nastavených 7°C snižovala tak vím, že se něco děje a mohu zakročit a zajet zkontrolovat, nahodit jistič,...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma protherm porucha

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]