Nejste přihlášen/a.
Ahoj, chtěl bych poprosit o radu. Řeším, jak se nejlépe postarat o neobývaný dům tuto zimu. V domě je veškeré vybavení, tj. nábytek i elektronika. V domě je vytápění kondenzačním plynovým kotlem.
Nastavil jsem pro začátek na termostatu 17 stupňů přes den, 16 stupňů přes noc. Ve 2 místnostech se ale na zdech vytvořila plíseň. Mám podezření, že v těchto místnostech se topí trošku méně (větší místnosti).
Můj dotaz zní, zda je 16-17 stupňů dostatečná teplota?
A co udělat s plísní?
V domě je obden krátce větráno na několik minut. Na webu jsem našel nějaké bezchlórové protiplísňové nátěry, tak mne napadlo napadené zdi aspoň prozatím tímto ošetřit a doufat, že plíseň zastavím nebo hodně přibrzdím. Dále mne napadlo, jestli nekoupit odvlhčovač a každý den jej v domě zapínat. Ale netuším, jestli sušší vzduch nemůže mít i negativní důsledky např. pro dřevěný nábytek, schody atd.
Předem moc děkuji za jakoukoliv radu.
Aha, díky za radu. Já jsem se bál, jestli by třeba nevadilo elektronice a dřevěnému nábytku, kdyby v domě bylo kolem těch 5 stupňů. Zkusím tedy teplotu snížit.
O Savu jsem to právě četl, že spíše doporučují bezchlorové prostředky pro případné častější použití.
Nižší teplota nijak nepodporuje vznik plísní, spíše naopak. Tam bude problém s vlhkostí. Je potřeba zjistit, z jakého důvodu stěny vlhnou. Bezchlorový protiplísňový nátěr určitě použijte, je spolehlivý a funguje dlouhodobě (při správné aplikaci). Používat savo na plísně na stěnách je nesmysl, bohužel neustále omílaný.
Díky moc! Ony to jsou místnosti, které i dříve nebyly obývané, spíše tak trochu skladiště věcí. Je možné, že tyto místnosti nebyly moc větrané na rozdíl od zbytku domu, takže tam zůstala vlhkost, a nyní se to s nižšími teplotami projevilo.
Bezchlorový nátěr tedy určitě použiju.
nyní se to s nižšími teplotami projevilo
Záleží na rozdílu teplot. Čím teplejší (a vlhčí) vzduch a čím chladnější stěna, tím hůř (proto většinou plesniví venkovní špatně izolované zdi). Pokud by byl vzduch v místnosti studený a stěna též studená, nemělo by se nic dít, protože povrch stěny, i když je studená, tak bude pravděpodobně o něco teplejší než teplota rosného bodu toho studeného vzduchu. Když v té místnosti zatopíte a stěna bude stále studená, začne problém.
Aha, moc díky za vysvětlení, už chápu.
Vím, že na domě byla aplikována venkovní izolace, ale už je to cca 10 let, tak netuším jak kvalitní byla. "Problémové" místnosti jsou v prvním patře, kde je i koupelna s pračkou (aktuálně nevyužíváno). A plíseň se začíná tvořit právě na venkovních zdech.
Nyní si při větrání díky velké venkovní vlhkosti asi moc nepomůžu, tak chci aplikovat protiplísňový nátěr, snížit vnitřní teplotu, a asi i koupím odvlhčovač. Jak jsem pochopil, situaci tím neuškodím a cca 4000 Kč jsou akceptovatelná investice.
Díky moc za rady.
Já bych tam na víkend až bude mrznout zajel a udělal toto: problémové místnosti vytopil na cca 25°C a stěny natřel přípravkem Detastop koncentrát, pak opakovaně po cca hodině krátkodobě ale intenzivně vyvětral, udělal průvan. Teplý vzduch má tendenci obohacovat se vodní párou, čili do sebe vstřebá vlhkost, která je v místnostech (+ odpařená voda z Detastopu), při větrání se nahradí venkovním, který pod 0°C nejspíš bude obsahovat méně vodní páry než ten teplý v místnosti (ideální by byl vzduch kolem -20°C, ten již skoro žádnou vodu neobsahuje). Druhý den bych topení stáhnul a místnosti jen temperoval na cca 10°C. Také bych ověřil, zda náhodou zdi nevlhnou zvenčí, to by pak vyžadovalo jiný postup, a sice trvalé vytápění + větrání místností s mokrou zdí.
honzas1: viz můj příspěvek - Detastop koncentrát
Nastříkat/natřít Detastopem, nechat cca půl hodiny působit, pak otřít, nejlépe drsnou stranou houbičky na nádobí (plíseň sice vypadá stále stejně, ale je mrtvá). Stěnu pak ještě očistit vlhkým hadrem. Očištěnou stěnu pak natřít preventivním hloubkovým nátěrem, tedy nebát se a stěnu důkladně promočit přípravkem, pak samozřejmě nutno větrat, aby stěna dobře vyschla.
Používáš pouze Detastop, nejprve s ním očistíš plíseň, poté jím napustíš zdivo. Na povrchu ošetřeném Detastopem nemůže plíseň vyrůst, ta látka je pro houby/plísně natolik toxická, že to není možné. Pokud tam plíseň vyraší znovu, znamená to, že přípravek byl použit nesprávně, nebo se časem ze zdiva vymyl. I po vyschnutí je účinná látka rozpustná ve vodě, tudíž neustálým vlhnutím a následným vysycháním zdiva dochází k migraci látky a časem se na povrchu zředí na neúčinnou koncentraci. Jak píšu, přípravek se musí naředit podle návodu a pak s ním nešetřit, je potřeba zdivo napustit důkladně.
Teď jsem akorát odpovídal na komentář výše. Ony ty místnosti nebyly už delší dobu obývané, a je možné, že nebyly ani moc větrané, což se teď projevilo.
Jsou zde vysoké skříně s oblečením, což větrání taky moc nepomůže. Teď v zimě předpokládám už větrání asi situaci moc nezachrání, takže chci zkusit přečkat nějak zimu a pak třeba nastálo otevřít ventilačku a větrat klidně pár měsíců v kuse až se na jaře oteplí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.