Dobrý den, máme v obýváku dva lustry a dvě lampy IKEA Kryssbo, na každém je 7 žarovek G4 12V 10W potřeboval bych o něco větší svítivost, není problém koupit tyhle žárovky 20W nebo 35W ale teď je otázka co na to řekne transformátor ve světle? Klidně bych koupil LED, ale ty jsou psané jen DC a podle mého z lustru leze AC. Někdo prosim nějaký nějaký nápad?
Ano jak píšeš, ale musíš sečíst příkony. Pokud bude potřeba větší , pak výměna trafa. Jinak , pokud má ledka menší spotřebu nahradit ledkami na AC ! Nic jinýho nevymyslíme.
může to vadit, to záleží na vnitřním odporu trafa, protože vpodstatě nezatížené může dávat napětí vyšší a to chce změřit, kolik dává bez žárovek, třeba na patici jedné žárovky, když jsou všechny demontované...
Já si myslím, že tam nebude trafo, ale ss spínaný zdroj, ale myslet znamená houby vědět. Takže podívat se na štítek zdroje, pokud se k němu dá dostat, anebo vhodnou zkoušečkou, případně měřákem zjistit, co do žárovek jde.
Na netu jsem sice našel k vašemu lustru manuál, ale tam o technickým parametrech nic není, jde jen o montážní návod.
Pokud použijete třeba 3 W LED žárovky, dostanete nejméně 2× více světla při třetinové spotřebě.
Na netu nic není, lustr se mi sundavat nechce, ale lampe se dá dostat, je tam AC, kdyby bylo DC, tak by zase byl problém s polaritou, muselo by se to namerit. Takže jedině opravdu koupit 3W led AC, nic jiného mi nezbyde.
Můj tip nevyšel, podle štítku je tam opravdu stříďák. Usměrit to je jednoduché a levné, ale jak budou LED žárovky na nevyhlatené napětí svítit, to opravdu nevím, ale třeba to někdo bude vědět.
Já osobně bych tam dal LED žárovky na 230 V a trafo bych vyhodil, ale to je něco, co bych laikovi důrazně nedoporučoval.
Tipuji, že LED žárovky na stejnosměrný proud 12V nejspíš v sobě nemají elektroniku, možná nějaký rezistor. Tudíž by měly svítit bezproblémově na dvojcestně usměrněný proud. Zkusil bych koupit za pár korun usměrňovací můstek a jednu ledku, můstek připojit za trafo, ledkou nahradit jednu vlákonovou žárovku a vyzkoušet.
Pokud je to AC-AC elektronický měnič, tak na výstupu není 50 Hz, ale minimálně desítky kHz. No a tohle se běžným pomalým diodám v LED líbit nemusí. Ten zdroj bych vyměnil a koupil "normální" 12 V DC led. Získáte i větší výběr LED. které pak půjdou použít. doplněno 03.12.23 12:20: To orion: Ne, běžné výkonové diody mají zotavovací dobu několik us. Po tu dobu po přepólování stále vedou proud, přestože už jsou v závěrném směru. Pak topí a zatěžují zdroj. Proto se v měničích používají rychlé diody, např. Shottkyho.
Myslel jsem, že kHz zvládne jakákoli polovodičová sučástka, nebo ne? AC-AC měnič mi připadá jako trochu exotické řešení, spíš bych si tipnul, že tam bude obyčejné trafo, chtělo by to elektrikáře, ať to omrkne na místě.
Tak jsem to měřil...AC tam je, ale co je mi divné možná je to tedy multimetr, ale ať to měřím se všemi zarovkama, nebo bez žárovek namerim max 4V což bych prisuzoval multimetru, čeho jsem si ale všiml, dám tam jen jednu žárovku a svítí slabě, dám druhou a začne to svítít normálně, přidání dalších žárovek už svit neovlivní. Tak teď nevím
Platí, co jsem psal výše, je tam AC-AC měnič s výstupní frekvencí desítky kHz. Levný multimetr už na tomto kmitočtu hodně kecá. Můžete to zkusit usměrnit rychlými diodami, ale nevíme, jaké bude výstupní napětí a ani stabilizace nebude dobrá. Osobně bych si s tím nem...l a moupil 12V DC zdroj pro led, dnes stojí pár kaček.
To trafo je spinany zdroj, ale bez usmernovaca na vystupe, je tam striedave napatie, frekvencia asi desiatky kHz. Nemeratelne beznym multimetrom, ten nezvlada taku frekvenciu a ukazuje bludy. Z toho dovodu je tam minimalna a maximalna zataz, pri malej sa to nerozbehne. Maximum tam mate napisane.
Ak chcete ist cestou upravy vyrobku za cenu zodpovednosti za pripadny uraz, tak na vasom mieste vyhodim tie klasicke G4, nahradim ich ledkami na jednosmernych 12V a trafo nahradim spinanym zdrojom s 12V jednosmernych na vystupe.
Nestačilo by usměrnit výstup ze stávajícího zdroje? Pokud je to skutečně AC-AC měnič na desítkách kHz, tak by to měl zvládnout usměrňovací můstek za 15 Kč.
Můstek asi ne, ten bývá složen z ponalých diod. Takše spíš single, nebo dvojité diody. Je ale otázkou, jak velké by bylo výstupní DC napětí. Ten tvar bývá něco mezi sinusovkou a SQR.
Zeptám se ještě jinak, když koupím tyhle žárovky ledsviti.cz/... tak 7x3W je 21W...co se může stát...to že to nebude svítit, nebo odejdou ledky mi je asi jedno, ale můžu tím opravit to trafo?
Bože, bože už nevíme jak vám to napsat... Trafo - pokud je elektronické potřebuje k rozjezdu (aby dávalo napětí na sekundáru) pro spotřebič potřebuje dle výrobce 70 W !Na 21W zátěže fungovat ppd nebude!
Překlep ne opravit, ale odpravit...no vzhledem k tomu že to svítí v tu chvíli kdy jsou tam pouze dvě žárovky tj. 20W...tak je dotaz takový co to může dlouhodobě tomu trafu udělat když vy tam bylo 21W v Ledkach
On ten údaj 70 - 105W je dost podivný, je mi záhadou, proč by zdroj směl pracovat v tak úzkém výkonovém rozmezí. Pokud vám žárovky bezproblémově svítí i při celkové zátěži 20W, tak by se nemělo nic dít, nevidím důvod, proč by to zdroj mělo poškodit. A pokud ano, no tak ho holt vyměníte za kvalitnější.
Na tom není nic divnýho. Pro halogeny 12V se dělali trafa, která měla mnohokrát pouze 1 činný blok oscilátor, dokonce na nízkých kmitočtech kol 25kHz (jen aby nebyl slyšet). Součástky byly laciné a .. V příloze bratři z PLR: trafo 20-60W.
Já nerozporuju to, že elektronika potřebuje určitý minimální příkon spotřebiče. Divím se tomu úzkému rozmezí: 70 - 105W je 67% - 100%. Vámi uváděný zdroj má 20 - 60W, což je 33% - 100%.
Pro info jak to dopadlo, koupeny led 3W AC...jeden lustr je rozjede, na druhém jen bliknou. Vyřešil jsem to tak že dolů přišly 4ks led a nahoře jsem nechal 3ks halogen a zatím to maká na 1, pokud by byl problém, vyměním trafo a bude. Děkuji všem za pomoc.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.