Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda by mi tu někdo vysvětlil jak se počítá spotřeba tepla z indikátorů na radiatoru? V příloze vládám i tři obrázky. Víc jich sem dat nejde, ale jsou asi nejdůležitější. Co znamenají vyfocené hodnoty? V jakých to je jednotkách? Kolik jsem spotřeboval tepla? A jaká je cena za nějakou spotřebovanou hodnotu? Snažil jsem se to najít na internetu, ale nikde jsem to úplně nepochopil. Děkuji
Vzhledem k tomu, že se jedná o poměrová měřidla, těžko z jednoho či páru něco vyčteš.
petr65
Mě hlavně zajímalo, jaké z těch hodnot na měřiči je ta, která mi ukáže kolik tepla jsem spotreboval. To bude teda ta hodnota 5? A jaké hodnoty jsou treba normální na jednom radiatoru za ten rok? Jestli to ma byt do 100, do 1000, do 2000 atd., abych pak případně moc nedoplácel.
Nejdřív se nastaví váha jednotky podle velikosti radiátoru / počtu žeber a zohlední se poloha bytu (třeba pod střechou nebo nakraji mají menší váhu jednotky) potom se provozem načítají jednotky když radiátor hřeje, čím víc hřeje, tím rychleji jednotky naskakují. Všechny byty na stejné topné větvi mají stejné měřiče. Větev má vlastní měření, kalibrované (ověřené), presné, podle kterého se účtuje teplo. Tahle spotřeba se následně rozpočítá mezi byty. Rozpočítává se ale jenom část, část se přidělí všem stejná průměrem, takže i ten, kdo netopí a nic nenačte, stejně zaplatí třeba 40 - 60%. Měřič pravidelně na displeji přepíná dvě hodnoty, aktuální a historickou, tj. za předchozí zúčtovací období, pro orientaci. Celý tenhle systém je jen motivace neplýtvat teplem.
nyx
To je lež, neb zaplatí MINIMÁLNĚ 80% průměru. Na druhou stranu, není pravdivý hloupý názor, že ušetří otevřeným oknem, neb 80% z větší propálené spotřeby domu bude ve výsledku víc korun.
petrm
Nevím, jaké vytápění máte. My máme dálkové vytápění, v domě je výměníková stanice, tam jsou měřiče na topení a teplouvodu, ale dál už žádné měřiče nejsou kromě těch na radiátorech.
nyx
Petrm -váš barák někomu platí, a ten někdo jistě má měřidlo, co jsi s tím teplem dále uděláte už nikoho nezajímá, rozúčtujete vyfakturovanou cenu poměrově mezi odběratelé podle IRTN na topení Takže i poměrově lze rozpočítat tepelnou energii jednotlivých bytů, samozřejmě ztráty na trubkách a ve vaší rozhodně, jsou někde v tom
petrm
Přesně tak, proto mě překvapilo, že píše @kmet o měření na jednotlivých větvích. Možná si každý představujeme něco jiného pod pojmem větev.
nyx
On nejspíš nepochopil, že se jedná pouze o poměrová měřidla, která se právě podle těch poměrů rozpočítají, nebolí rozúčtujíMezi jednotlivé odběratele, ale hraje tam zásadní ten algoritmus, vždy zaplatíte minimálně 80% průměrné spotřeby! Ten přebije i základní a spotřební složku ve výsledku. Takže zásadní pro úspory tepla je vymlátit ty, kteří mají nadlimitní spotřebu protože oni jedou v podstatě za vaše peníze. Což se vám asi nepodaří protože získat přehledy za všechny odběratele je poněkud vyšší level. spousta SVJ je nechce dávat, oni dobře vědí, že to je rozděleno, neboli rozúčtováno většinou chybně a tím by jste mohli zpochybnit vyúčtování za poslední 3 roky a to by byl mega průser
petr65
Mě hlavně zajímalo, jaká z těch hodnot na měřiči je ta, která mi ukáže kolik tepla jsem spotreboval. To bude teda ta hodnota 5? A jaké hodnoty jsou treba normální na jednom radiatoru za ten rok? Jestli to ma být do 100, do 1000, do 2000 atd., abych pak případně moc nedoplácel.
Jaká hodnota je ideální vám nikdo neřekne, záleží na velikosti radiátoru lépe řečeno jeho koeficientu, dále na kofecicientu jeho polohy v bytě a budově, na počtu ostatních radiátorů a nakonec hlavně a nejvíc na spotřebě ostatních v domě protože podle toho se počítá průměr který zaplatíte i kdyby byla vaše spotřeba nula. Pominu-li teda základní složku která záleží na velikosti podlahové plochy a nijak ji neovlivníte.
Jedná se zřejmě o nově namontovaný měřic, první hodnota 5 je počet dílku v letošním roce, druhá hodnota je kontrolní součet to vás nemusí zajímat a třetí hodnota s M je počet dílků loňského roku.
Nicméně samotné hodnoty vám nic neřeknou je to poměrové měřidlo takže pokud nemáte srovnání alespoň s loňským rokem nedá se říci ani jestli máte větší nebo menší hodnotu.
nyx
Musel by mít spotřeby všech radiátoru včetně koeficientů
petr65
Takže tam jak je hodnota 5 (počet dilku v letošním roce), tak je hodnota, která se bude zvyšovat a znamená ty dilky, které jsem letos protopil? Jaké jsou třeba takové normální hodnoty, které na jednom radiatoru budou za rok, abychom třeba potom nějak hodně nedoplaceli? Jinak další hodnoty na měřiči jsou jen datum 31.12. a číslo F5-4.2s
nyx
Pocitej ze to je třeba kWh co já vím -Ale myslím že se jedná o bezrozměrné jednotky, bylo by potřeba si přečíst dokumentaci k tomu měřidlo. Obvyklá hodnota je 0 až 2000 třeba ..,
Je to poměrové měřidlo a skutečná spotřeba se rozpočítává z celkových nákladů na patě domu pro jednotlivé uživatele podle polohy bytu a vyhlášky 269/2015 Sb. o rozúčtování nákladů na vytápění a společnou přípravu teplé vody pro dům.
viz také odpovědi na časté dotazy k rozúčtování nákladů na webu Ministerstva pro místní rozvoj ČR:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.