Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký kabel k ventilátoru - návod mluví o dvoužil, ale na schématu jsou 3

Od: rotor odpovědí: 25 změna:

Ahoj,

potřebuji dočasně zapojit ventilátor, než bude mít elektrikář čas udělat vypínač atd. Chtěl bych koupit kabel se zástrčkou a přímo to zapojit do zásuvky. Není mi ale jasné - v návodu se píše, že je třeba použít dvoužilový kabel. Ve schématu zapojení je ale uvedeno: L, N a T, kde T je ovládání pro časovač. Ten sice teď nebude třeba, ale jak je to tedy myšleno s dvoužilovým kabelem? Díky

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Potrebujete kábel 4-žilový a to dve fázové,jedn nulák a jeden zemiaci. ten kábel už bude uložený pre platnú normu,lebo nevieme aký máte typ siete a dá sa použiť aj pre starý typ siete.

sasa*

Ano co doporučuje slavco! 1 vodič přímá fáze, 2 vodič N vodič (nulák) 3 vodič spínaný (tlačítko) fázový vodič a PE žlutzelený, zůstane nezapojen.

rotator

Díky, jak se dívám, tak takový kabel se zástrčkou neseženu.

Tak znovu, slavco si nepřečetl otázku a přesto odpovídá. Kabel, který doporučuje je v pořádku, ale takový se sádruje natrvalo do zdi mezi tlačítkem a ventilátorem. Ty ale chystáš nějakou provizorku na pár dnů týdnů. Tlačítko, pokud ho snad i budeš potřebovat, stejně natáhneš separátně někam jinam, než máš teď zásuvku.

To nemáte už čo robiť v sobotu až chytať za slova? počet žíl je aj tak potrebný alebo robiť prepojenia vo ventilátoru. Výrobca nepredpokladá na dočasné riešenie pomocou šnúry.

Výrobce asi ne, ale tazatel evidentně potřebuje z nějakého důvodu provizorku, proto taky požádal o radu. Tak mu odpovídám. Ty sleduješ asi jiné cíle než dát rozumnou odpověď.

rotator

@danicek: Mluvil jsem s elektrikářem, ten mi teď řekl, že můžu koupit ten čtyřžilový kabel a dočasně ho přidělat na zástrčku do zásuvky, pak že se to odpojí a připojí jinak a vyhodím akorát tu zástrčku. Dává to smysl?

Dáva to zmysel,záleži,či to zapojí niekto,aby to šlo. Ono to pôjde aj na obyčajnú šnúru k lampe s vypínačom,no vo ventilátore sa to musí napojiť napriamo a nie cez svorkovnicu.

Rotor; mně to smysl nedává, ale vycházím jen z toho minima informací, které jsi se rozhodl tu sdělit. Píšeš, že chceš strkat do zásuvky, proto gumový resp laněný kabel a ty nejsou moc vhodné do zdi omítky. Ale já tam nebyl, jestli ti tvůj elektrikář (který zná situaci na místě) doporučuje něco jiného, proč ho neposlechneš a dáváš otázky tady.
sasa*

Ano jak píše slavco. Jde všechno, ale budeš muset přepojit vnitřek ventilátoru. Od výroby to na flexšňůru do zásuvky nerozjedeš! L: stálá fáze N:nulák a třetí vodič musí být spínaná fáze - většinou stačí tlačítko. Až to dostane impulz od tlačítka (třetí vodič na svorkovnici) tak se spustí časovač. Jinak je to v módu čekání na impulz. Jak bys tam ten impulz se šňůrou flexo dostal? Nevymejšlej ootiny a nech to zapojit el.

rotor

@danicek Víc informací k tomu není - elektrikář mi to řekl teprve včera, po telefonu. Ať koupím čtyřžilový kabel, aby to bylo i do budoucna (ventilátor má stejně jen 3), že to můžu udělat provizorně na zástčku a pak že se to přehodí na vypínač ve zdi. Jestli se teda můžu zeptat, co je na tom špatně?

sasa*

Rotor ty... umíš číst? Furt se ptáš proč by to nešlo.. Pochop -První dvě svorky jsou na připojení sítě natrvalo!

Třetí svorka je ovládací (označena T) co tam připojíš? Tam se pouští fázový impulz přes tlačítko! Na ty dva dráty tě to nepojede! Ventilátor nemáš čím rozběhnout...

Jak není. My nevíme, není-li to větřák u soustruhu nebo v kuchyni, koupelně. Jaký je to ventilátor, někde visí, je na stropě, na zdi. Z čeho je zeď, je za ní dutina, kabel povede kde, kde máš tu zásuvku, jak se bude ventilátor zapínat atd. Já ty informace nepotřebuju, je to tvůj ventilátor, mně je jedno co si tam natáhneš a jak to zapojíš.

hodnocení

0x

Tak ono zalezi, jak budete ovladat ventilator. Pro samotny chod staci dvouzilovy kabel, pro ovladani pres tlacitko a casovy spinac jsou treba tri vodice. Nejlepe barev, cerna, hneda, modra.

rotor
Díky a můžu použít třeba kabel se zástrčkou od starého spotřebiče nebo prodlužovačky?
karel556*
02.12.23 07:49
Ano.
sasa*

prakticky ano. Teoreticky ne! Třetí vodičče , jak píše výše clas - vodič by měl mít barvu fázového. Ne žlutozeleného!

rotator

@sasa: díky, já tedy koukám teď v Hornbachu a kombinace černá, hněda a modrá v eshopu nevidím, prakticky vše je žlutozelená místo černé.

Kabel by to měl být třížilový (s tím, že zž vodič u ventilátoru nezapojíš,) a to hlavně kvůli vidličce, aby nešla v zásuvce otočit a tím změnit pořadí vodičů u ventilátoru. A ovládání se stejně případně bude bastlit přímo u ventilátoru, těžko někdo bude přidělávat tlačítko rovnou na vidličku, rozhodně ne tazatel.

rotator
@danicek A můžu se zeptat, který tedy koupit, když uvedené barvy (hnědá, modrá, Černá) nikde v prodeji nemají? Mám tedy koupit hnědá, modrá, žlutozelená, abych to dočasně mohl zapojit bez vypínače, a elektrikář poté předělá?

Nejjednodušší je koupit hotovou flexo šňůru potřebné délky, jen jako příklad emos.cz/...

rotor
@danicek dekuju, kouknu jestli stejnou mají v Hornbachu
sasa*

Nejjednodušší ano.Dle ČSN ne! Dle norem by bylo třeba ke spotřebiči přivést kabel vícežilový, neboť dle ČSN 332000-4-41 ed.3 čl. 412,2.32 :

Obvod napájející jednotlivá zařízení ochrany tř.II, musí mít ochranný vodič vedený ke každému bodu připojení!.

Tento požadavek dává uživateli možnost nahradit zařízení třídy ochrany II zařízením tř. ochrany I. (Nemusí být dodrženo,pokud je v celé instalaci použito jenom ochranné opatření pomocí dvojité, nebo zesílené instalace).

rotator
@sasa Dobře, a jaký bych měl tedy ideálně koupit?

Veď som vám to napísal nižšie,že 4-žilový. Kto vie,či v budúcnosti nebude sa meniť ventilátor a kábel už tam bude taký akýtam má byť. Už sa tu o tom písalo,ako elektrikár preznačil zltozelený na fázovy,čo odporuje norme. Pre ventilátor je potrebná jedná trvalá fáza,jedná spínaná fáza,jeden nulák a pre bezpečnosť zemiaci vodič,ak je možnosť ho napojiť. Myslím,že na to T ide napojiť tá spínaná fáza. Pokiaľ nenajdete taký kábel,tak tam dajte 5-žilový a je pokoj.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak zapojit vypínač

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]