Dobrý den. Mám kotel Protherm Ray 12, který ohřívá vodu pouze pro podlahové topení. Dům novostavba a topit jsem začal 1.11. Venkovní čidlo nemám. Teplotu vody na kotli jsem nastavil na 25°C (méně nastavit nejde). A teď k problému. U kotle se někdy objeví symbol plamínku a i když mám nastaveno teplotu vody na 25, tak aktuální teplota se zvedne na teplotu mezi 28-30 °C. Doma mám pak podle teploměrů kolem 23-24, což se mi zdá moc. Proč kotel drží teplotu vyšší, než jsem si nastavil? Jak ji ještě snížit? Mám přiškrtit průtok vody v podlahovém topení? Divné je, že symbol plamínku zmizí až po resetování kotle. Myslím, že kotel je špatně zapojený. Děkuji za odpověď S pozdravem Michal P.
Nastavujete teplotu otopné vody; ale jaký máte nastavený výkon kotle? O který typ a jak výkonný kotel se jedná?
A postupujete podle návodu? Četl jste ho?
Nastavení výkonu kotle v kW MODE / OK Stlačením tlačítka MODE/OK ve stavu zobrazení okamžitého výkonu kotle přejdete na nastavení výkonu kotle. Tento stav je indikován blikáním diody kW na ovládacím panelu kotle. Pomocí tlačítek (+) a (-) nastavte požadovaný výkon kotle v kW. Rozsah nastavení výkonu je závislý na typu kotle (maximálním výkonu kotle). Stlačením tlačítka MODE/OK uložíte nastavenou hodnotu výkonu kotle – dioda bar přestane blikat.
nonek: Toto jsem jako první přesně jak popisujete. Zkoušel jsem nastavovat výkon od 4 do 12 kW, ale nepomohlo to. Pořád to samé. Teď jsem dostal odpověď na jiné diskuzi, že mám zkusit nastavit výkon na 2kW a mělo by to přestat, že tento výkon je dostačující pro novostavbu 100m2. Zkusím to a pokud to nepomůže a kotel bude dále přetápět, zavolám servis.
Proč chcete volat servis? Máte asi tak 3x předimenzovaný kotel, než pro vaši stavbu potřebujete. Ten výkon byl volen hvězdářem podle postavení hvězd, nebo to někdo počítal (o čemž silně pochybuji)?
michal999
Výkon kotle lze regulovat v nastavení od 1-12 kW. Dům je na klíč postaven firmou.
Žeby zákon zotrvačnosti? Kotol má vypnúť pri dosiahnutí teploty vody 25 stupňov,to aj spraví,no topné teleso svojou vyššou teplototou tú vodu ešte dohreje o pár stupňov svojou tepelnou zotrvačnosťou. Pokiaľ máte podlahové vykurovanie,tak by voda mala obiehať len v okruhu podlahy, a ak tam poklesne nastavená teplota,tak by sa mala primiešať teplejšia voda z kotla.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.