Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Těsnění plastové fitinky (svěrná na PE) na mosaz, pomocí koudele

Od: koudeluprdeee odpovědí: 26 změna:

Zdar.
Zkoušel to tady někdo? Jaksi mi to kape a budu to muset předělat...

Já vím, můžete říci, málo koudele, moc koudele to nebude, pokud to jde utáhnout, ale nemám fermež, samozřejmě se snažím koudel do závitu utáhnout kartáčkem...

smysl otázky je v tom, jestli má smysl se o to pokoušet, anebo musím nakoupit drahou těsnicí nit jako teprve jistotu...

výtka
Upozornění od sys milancukrar 29. 11. 2023 17:42:08
! Pravidlo Z2: je zakázáno psát vulgárně, napadat, urážet uživatele, používat urážlivý nick. proč nepoužijete slušnější nick, jako jindy a jinde?

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Dejte sem fotku toho spoje…..at poradime presne.

111®
hodnocení

2x

fermež není aby to šlo rozdělat, ta zaschne a nepovolíš to, když na rozdělání tak vazelinu nebo olej ale NE fermež

kenav
hodnocení

1x

Nějak nechápu ,sverna spojka na PE kam dáváš tu koudel ,pokud máš na tom plastu zavitak ho ve spojeni s jakoukoliv kovovou fitinkou neutesniš...

Chtělo by to dopřesnit jestli je třeba utěsnit mezi dvěma záty, nebo se tazatel pokouší utěsnit svěrné šroubení na závit

plumbovac
hodnocení

Víš co je to svěrná plastová spojka? no tak může mít z jedné strany závit a ten se snažím vešroubovat do mědi a kap kap :)

Ale on mi kape i mosaz na mosaznou vsuvku. samozřejmě že jsem vnější závit vsuvky zdrsnil.

Buď to neumím, a nebo některý ty závity prostě jsou čínský a ... Valogin china měď, znáte to? :) Přece jen je to za 1/3 ceny.

Ne že by byla Čína nutně špatná, narazil jsem na svěrné, s vnitřním závitem bez kovového kroužku ma the in EU, a bohužel to praskne, jsem to musel stahnout hadicovou sponou, no ale made in EU uz neni co byvalo :)

Nesnáším tuhle práci se závitama.

Je to jednoznačně rukama. S vnitřním závitem na plastu bude problém, vnější závit jsem párkrát upravoval plátkem do pilky na železo

hodnocení

0x

"...moc koudele to nebude, pokud to jde utáhnout, ale nemám fermež..."

...ale to se mýlíte. Moc koudele může způsobit, že se koudel při šroubování shrne a v závitu vůbec není. Že to jde utáhnout není podstatné, naopak - když není koudel v závitu, jde to utáhnout snáze. Podstatné je ale nepoužití fermeže - ta se tam nedává pro srandu králíkům. Žádné "utahování" koudele kartáčkem není nutné (nikdy jsem nic takového nedělal ani na 2" roury), stačí přiměřené množství koudele přiměřeně lehce namotat do závitu a napustit přiměřeným množstvím fermeže.

Radej bez fermeze, kdo to ma pak povolovat? Staci olej misto fermeze….

hodnocení

0x

Radsej si tu nit kupte, je to dost blbovzdorne a nie drahe. Prilis vela konope moze roztrhnut mensie zavity. Nie je mi z popisu jasne, co sa do coho skrutkuje. Nevyhoda fermeze je problem povolit to po rokoch,. casto je nutny plynovy horak a podobne zabavky. Vonkajsi zavit by mal byt zdrsneny, robi sa platkom pilky na kov.

111®
hodnocení

0x

že jste tu mosaz nezdrsnil pilkou na železo a ta koudel tam tím pádem nedrží? /mám na mysli poškrábat závit/

plumbovac
hodnocení

Vnější závit jsem samozřejmě zdrsnil jak se má (i ten plastový, vždy jen jeden), a koudel jsem se snažil rozčesat, přesto mi to na několika místech prokapává. je otázkou kolik těch zdržovacích řezu na té plastové má být?

anebo jsem měl spíše zdrsnit vnitřní mosazný a ten vnější plastový nechat hladký? No teď už to udělat nemůžu, to by se roztrhali i ty nitě, když by ani jeden závit neklouzal

jde o 1”

fermež se právě psalo, aby to šlo snadno rozebrat, tak nevím.

Jako lidi pište jenom kde jste to fakt dělali, ono v teorii to jednoduchý, ale v praxi je to trošku horší, daš málo teče das moc teče prostě špatný

mll

Třeba se to časem zatáhne. Když jsem poprvé měnil pračkový kohout, tak asi týden to zlobilo (žádná potopa, ale prostě to teklo, i když opravdu malinko), chystal jsem se, že to předělám, ale když jsem se k tomu začal chystat, zjistil jsem, že to neni potřeba. Nevím, kdy to přestalo, ale vydrželo to od té doby cca 15 let, dokud ten kohout neodešel.

Když jsem ho měnil podruhé a zatím naposledy (což bylo loni zhruba touhle dobou) tak jsem použil teflonovou pásku a očekával nejhorší a ono to drží a ani nekápne.

Po zdrsneni zavitu se na plastovy vnejsi zavit dava vzdy jen polyamidove vlakno Loctite nebo prinejhorsim teflonova paska. Konopi je nevhodne. Vnitrni zavit se nezdrsnuje.

Jen pro upřesnění: Loctite 55 není polyamidové(PA) vlákno, ale vlákno teflonové (PTFE). Polyamidové vlákno je dodáváno pod značkou Tangit. Obě značky vlastní firma Henkel. Dělal jsem s oběma a krom ceny pro běžné použití (voda, vzduch, plyn) nevnímám rozdíl.

Neni pravda. Prectete si poradne navod. S teflonem to nema nic spolecneho. prumex.cz/...

No vida. Tak to se omlouvám, žiju v bludu. Koukám, že veškeré informace je třeba ověřovat. A mně bylo vždycky divný, jak je to (na teflon) pevný. A on je to tedy taky polyamid. Že jsem si tu (mylnou) informaci o teflonu nevycucal z prstu, je Vám asi jasné. Proč se tomu teda říká teflonová těsnicí šňůra *ee* .

google.com/...

Jo, jasny. Taky neco prehlidnu…..

Pozor na to, ona se prodává kromě teflonové pásky i teflonová těsnící nit, jednou jsem ji omylem koupil místo polyamidu

Odkaz by byl?

plumbovac
hodnocení

Že je koudel plast / mosaz nevhodná vim, Ale když ono to tam mělo nasucho, nanečisto velký vakl,Jsem si říkal že je 12 otáček šňůrou stačit nebude.

A zrovna kde jsem nezd r snil, protože to bylo zinkovaný, na mosazný, tak tam to vůbec neteče A přitom se zdá že se tam pořádně ani ta koudel neza šrouboval, že se to prosím peklo, ale prostě to tam neteče.

bery*
hodnocení

0x
Já sice nějak nepochopil původní dotaz, ale pokud můžu taky přispět se zkušenostmi. Řadu let denně těsním několik-několik desítek spojů denně (opravy paitball vybavení, tlaky i 300bar), obvykle malé 1/8, semtam něco menšího a doma občas nějakou vodu a tak. Každopádně, s výjimkou kónických 1/8NPT, kde až na vyjímky těsní skoro cokoli v závitu, používám na čistý suchý závit všude libovolnou teflonovou pásku utazenou téměř na hranici přetržení (po směru závitu, aby se utahováním "neodsroubovala"!) a navrch na ni kapku skoro libovolnýho zavitovyho lepidla, aby to při utahování pěkně klouzalo a nic se neshrnulo, případný dotěsnění už je jen bonus.
plumbovac
hodnocení

Na maly prumery je paska dobra ale stejne to chce cvik kolik otacek navinout. Pry se da z pasky udelat srolovanim snurka :)

A ja jsem konicky vnitrni zavit taky vyrobil z 1” vnitrniho zavitu mosaznyho, ze ani 14 otacek tesnici nite nestacilo :(

Jaky lepidlo pouzivas aby bylo kluzky?

Nejtezsi je stejne odhadnout kolik toho namotat, kdyz ty fitinky jsou kazdy jiny material a vyrobce, tam jsou nekdy vule i > milimetr. To by bylo tak 50 otacek paskou...

bery*

Odhad, kolik namotat, na to se dá asi přijít jen časem praxí, to je jak učit se letovat nebo svářet, někde jedna otáčka, jinde dvacet :) U těch 1/8NPT a menších někdy tu 12mm širokou teflonku, aby pak nevzhledně netrčela okolo, třeba i překládám na polovinu nebo třetiny. Lepidlo používám většinou jakýkoli modrý (střední pevnost), teď zrovna nějaký "MA" z autodílu asi za 60,-, jindy něco podobnýho prodávanýho pod značkou Mannol, doma klidně i "Loctitlf" nebo jak se to jmenuje asi za 30,- z Aliexpresu (všechno 10ml lahvičky). V nouzi na chatě při výměně vodárny jsem to máznul i jedlým olejem :)

hodnocení

0x

Když kouknu do PPR platové fitinky, tak je v ní prsten mosazného závitu. Jeden vodař mi ho prasknul právě napakovanou koudelí. Ten prsten ve fitince je totiž tenkej.

Takže nikdy víc a mám vyzkoušeno 14-16 závitů teflonové pásky.

Ta stojí do 30kč

hodnocení

0x

Ja tesním závity niťou a to tou,čo má použitie aj na plyn. Jedno omotanie celý závit v smere stupania a druhé proti stúpaniu,čiže krížom. Na 99 % úspešnosť tesnosti.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]