Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Topení koksem v roce 2023/4

Od: karhak® odpovědí: 12 změna:

Zdraví,

prosím o info jestli dneska někdo topí koksem, ta cena mi přijde astronomická (u nás 1700 Kč / q.)

Udajně vydrží hořet - hřát déle než klasický ořech. To by se mi hodilo, alespon na noc, aby ráno nebyly trubky jen vlažné.

Mám DAKON DOR 24, tam píšou že jako náhradní palivo lze použít koks.

Případně budu rád za info jak se topí s koksem .

Děkuji

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Bez velké akumulační nádoby se kotel na pevná paliva dá v nějakém relativně slušném komfortním režimu provozovat jen velmi těžko resp. vůbec. Prostě to tak berte. Čím dříve to pochopíte, tím lépe.

hodnocení

2x

Koks je úžasné palivo - dlouhé roky, když se podařilo sehnat, jsme s tím topili. Roztopení bylo trošku složitější, než koks chytne. Ale pak to žhaví a dlouho vydrží. Oproti uhlí hnědému "nesrovnatelné".

Problém ale je v tom, že když to rozpálíte, budete přetápět. To teplo prostě buď je možné někde naakumulovat (ve velkém množství vody a litiny nebo nádržích) nebo ho vydá kotel v řádu hodin a v domě pak budete mít o 5 stupňů víc, než jste chtěli...

Chce to na místě odborníka s výpočtem a řešit případně jinou alternativu. Koks nemusí být zrovna ekonomicky výhodná varianta.

hodnocení

2x
Průměrná výhřevnost koksu je téměř 2x větší, než hnědého uhlí. Tedy záleží za kolik kupujete uhlí (a jaké), jestli se vám to vyplatí. Je vhodné započítat i to, že ho stačí složit jen polovic (třeba uhlí někdo musí za zimu navozit 2x, potom by koks stačil jen jednou) a že je z něj méně popela.

hodnocení

2x

Koksem jsem topil před cca 4..5 roky a to byla cena 1000 Kč/q a už to se mi zdál "pozlacený". Běžně jsme topili dřevem a pouze v případě větších mrazů jsme jeli na koks. Jako topení perfektní, ale má to své specifika - samozřejmě kotel pro toto palivo, při topení jsem dal tvrdé dřevo, roztopil a teprve pak do hodně žhavého se dal koks. Jakmile chytil tak jeho regulace je dost problematická - tj opravdu hlavně při potřebě déle trvajícího většího odběru tepla. No a při vybírání se ještě popel kátroval a nespálené palivo se dalo zpět do kotle.

kenav

Hlavně ten kotel musí být litinovy

A to dakon není...

... nevím jestli jsem někde nezaregistroval, že u koksu by měl být vodou chlazený rošt Je pravda, že pokud se koks "rozvášní" tak až do běla a je to hukot.

asd1
hodnocení

0x

Nevyjde levněji pustit si přímotop?

Když už tak dostatečně velkou akumulačku (a k ní výkonnější kotel, abys jí nenabíjel dva dny...)

hodnocení

Děkuju všem za informace, no možná až pořídím akumulační nadoby (ale to až příští rok), tak to zkusím.

asd1

Tipuju že koksem DOR rychle zabiješ. Spíš černý uhlí (což je taky dost drahá záležitost, pokud nemáš svůj důl...)

hodnocení

0x

Topím koksem a přešel jsem na něj z černého uhlí. Mám litinový Viadrus U 26 Eco ve třetí třídě. U nás je koks za 1150 za q, dokonce světe div se jednu dobu bylo černé uhlí drahší než koks, nebo dokonce ještě je. Když jsem v květnu tohoto roku bral koks za 1150 tak čené uhlí stálo 1300 za q. Jak už se tady píše tak koks má obrovskou výhřevnost a jak se rozpálí tak to jede. Ale dlouho to vydrží, z komína nejde vůbec žádný kouř (samozřejmě po rožhavení), takže sousedi se mě ptají čím topím, když z komína nic není vidět. Nevýhodou je že se nedá topení moc regulovat. Koks potřebuje velký přísun vzduchu, jinak ho nerožhavíte. Takže spodní otvor ve dvířkách na kotli mám otevřený úplně. Poté co se koks rožhaví a na kotli je 60 stupńů a více, tak přiškrtím komínovou klapu ale spodek mám otevřený pořád kvůli vzduchu. Jakmile mu vzduch uberete, tak koksík začne zhasínat. Jinak samozřejmě topím i dřevem, koks používám když jde teplota pod nulu. Aku nádrže nemám, a topím spodek baráků do litinovývh radiátorů a jen ve vrchním patře mám dva plecháče. Celkem 14 radiátorů v baráku plus jeden v garáži. Dům 170 m čverečních částečně zateplen a plastová okna dvojskla. Jako asi tak, loni jsem bral 18 prsm měkkého dřeva a tunu koksu. Mám i plynový kotel ale vzhledem k cenám plynu ho poslední dva roky moc nepoužívám, přešel jsem na topení Viadrusem a ráno dotop klimatizacemi.Za dřevo dám za sezonu přes 20 tisíc a za koks přes 12000 i s dovozem. Pořád se mi vyplatí topit takto, než topit plynem když mám 27 korun za kubík sakum prdum. Barák krásně vytopím na a ráno si někdy pokud je chladno zapnu klimošky, které topí ihned, jedou tak hoďku či dvě. Poté zase zatopím v kotli a jedu znova. Netopím v kotli v kuse, navečer ho nechávám vyhasnout. Ale někdo topí koksem nonstop v kuse i přes večer. Moc jsem se rozkecal, takže když nemrzne- dřevo a když mrzne koks a za mne spokojenost a velká. Nevím jestli je Dakon vhodný kotel na koks. Viadrus U 26 je litinový a má i zavodněný rošt. Vlastně koks je pro Viadrus tohoto modelu asi nejlepší a doporučované palivo. Vyzkoušel jsem už topit dřevem, černým uhlím, dřevěnými i uhelnými briketami, ale nejlépe si tento kotel rozumí s koksíkem. Samozřejmě pokud je velká zima, jinak zbytečně přetápíte. Je asi zbytečné topit koksem pokud je venku 10 stupňů. Takže jak už tu psali přede mnou, tak buď používat Aku nádrže, anebo topit až při mínusových teplotách podle tepelných ztrát domu. Jinak koks normálně rožhavíte na suchém trošku na jemno nasekaným dřevem úplně v pohodě. Hlavně to nemixujte s uhlím, protože nespálené uhlí Vám zasere rošt a kyslík se bude špatně ke koksu dostávat a blokovat jeho rozžhavení..

hodnocení

0x

Koukal jsem na ten kotel a opravdu se píše jako náhradní palivo koks, což jsem teda u Dakonu vůbec netušil. Akorát bych byl asi trochu opatrný s tím koksíkem. Jinak tady je diskuse, tak si si pročtěte. Paní to tam třeba chválí a byla velice překvapená. Dalšímu to zase pokřivilo rošt, ale to byl Dakon 22. energoportal.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]