Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Praskání v zásuvce

Od: marek* odpovědí: 23 změna:
Dobrý den, potřeboval bych pomoct mám takový problém, včera když jsem dorazil z práce tak mi přítelkyně říkala že slyší jako kdyby cvakala zásuvka, že to chvilku slyší a pak nic a pak třeba až zase večer nebo druhý den ráno, v zásuvce mám zapojený herní počítač kterej sem po příchodu vypojil a chvíli poslouchal a nic jsem neslyšel, tak jsem PC strčil do prodlužovacky která je zapojena do zásuvky, jakmile jsem zapojoval pc do zásuvky tak v ten moment kdy jsem zastrcil kabel do zástrčky tak mi problikla celá zásuvka až do počítače a šlo slyšet jak to potichu cvaká, tak jsem PC vypojil a zkusil všechny ostatní zásuvky co máme v bytě a vše bylo v pořádku, žádný záblesk cvakani nic, zkusil jsem to i bez prodlužovacky a pořád to bylo stejný, tak po chvíli jsem to zkusil znovu zapojit do té dané zásuvky a po zapojení už zásuvka neproblikla ale šlo slyšet zase to cvakani, když jsem dal k zásuvce ucho tak mi přijde že to není přímo ze zásuvky ale kousek od ní ve zdi tak cca 5cm od zásuvky, nevíte co to může být a zda to půjde opravit? Mám strach aby jsme nevyhoreli. Budu moct rád za každou odpověď.
PS: když bude potřeba oprava pořád to spadá že to hradí nájemce? Nebo to mám nahlásit majiteli a ten se o to postará?

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

21x

Elektro v hliníku? Shoďte jističe, sundejte kryt zásuvky, přeměřte, že opravdu nekope a dotáhněte šroubky na vodičích. A možná dejte fotku, jak ten vnítřek vypadá...

doplněno 28.11.23 20:38:

Makak, umíte číst? V čem konkrétně je rada špatná? Konkrétně, ne obecné kecy o oprávněných osobách atd...

doplněno 28.11.23 21:34:

Makak, já - shoďte jističe, vy - shodil aprávný jistič. Počítám, že průměrně inteligentní člověk dokáže shodit jističe v rozvaděči, opatrný shodí i hlavní. Na toto přeměření stačí fázovka za 25Kč. Ten zbytek, co to nedá, volá odborníka, počítám tak za dva litry. Vy jste kdo, ten normálně zručný anebo ten dojný, co na vše volá experty a platí, bo na život v paneláku nemá? Anebo dojič? Nemyslím, že máte odborné vzdělání ve všech řemeslech, takže po pravdě - jak žijete? Vodovodní baterie vám mění instalatér, vypínače elektrikář, upadlé obkladačky obkladač? Odpovíte po pravdě?

makak
Toto opravdu radite někomu, kdo se tady takto zeptá? *bzum*
makak
Člověk který se takto ptá rozhodně doma nemá něco čím přeměří, že vypnul opravdu správný jistič. Takže takového posíláte se hrabat v zásuvce sroubovakem...
makak
Mám dokonce i platnou padesátku (nebo jak se to teď jmenuje). Takže tu zásuvku bych si opravil sám.
Vodovodní baterii si vyměním sám, ta mě nezabije pokud to udělám špatně. Tu kachlicku nevím, to jsem nikdy nedělal,takže to by nemuselo dopadnou dobře a zase odpadnout*smich*
kdybych měl plyn, tak si taky hadici ke sporaku nevymenim sam, ikdyz šroubovat umí průměrně inteligentní člověk.
halamus

Jsem sice bývalý elektrikář, ale na vyzkoušení beznapěťového stavu zásuvky stačí noční lampička, dám do zásuvky, svítí, shodím jistič, zhasne.

Přesto doporučuji, ať to udělá elektrikář a zkontroluje i ostatní zásuvky, vypínače a svornovnice v bytě.

nemakat
Makali Tak na to nemakej, pokud si neumíš vymenit hadici :)
ml1

Při troše opatrnosti to podle mě může udělat i nekvalifikovalný (ale zručný) člověk. Pokud opravdu stačí jen utáhnout. A rovnou bych vzal všechny zásuvky. Ale ono se většinou ukáže, že je to na výměnu zásuvky a to už rozhodně by neměl dělat člověk bez kvalifikace.

Osobně teda mám z vody větší strach. Elektrika aspoň nestříká. A to nemluvím o plynu, do toho bych se vůbec nehrabal, a nevím jak jsem se nechal na dovolené přemluvit k výměně 8 kilové bomby (no asi ta představa, než na to někoho seženou, a když už jsem ji nastěhoval do apartmánu (správce říkal, tady ji pro vás mám, můžete si ji tam odnést, ale namontují vám jí zítra (přičemž zítra může znamenat klidně za týden)), tak jsem to zkusil; nevybouchli jsme dokonce ani nebyl cítit plyn).

ml1, souhlas.

ten, kdo dokáže vypnou hlavní vypínač, zkontrolovat to, že je to vypnuté, dokáže i dotáhnout šroubky v zásuvce a ušetřit tisíce za elektrikáře a ušetří i čas.

Tak pokud si na to netroufá, ať zkusí zavolat asistenční službu své pojišťovny kde má pojištěnou domácnost.

hodnocení

11x
Můžete vyhořet, nebo zničit PC. V zásuvce budou uvolněné šroubky a vzniká tam elektrický oblouk. Zàsuvku nepoužívejte a pozvěte elektrikáře, nebo někoho, kdo se v tom dobře vyzná, ať to opraví.

hodnocení

9x

V zasuvce je povoleny spoj, je potreba ho utahnout. Muze to i zahoret i bez toho, ze neco bude zapojene v zasuvce. Zasuvky jsou vzajemne propojene a staci mit neco zapojene na konci okruhu.

marek*
hodnocení

Dobře díky, zkusím na toho někoho najít.

hodnocení

8x

Volné dráty v zásuvce, kdo to umí dotáhnout při vypnutém proudu, ať to udělá.

Toto určitě hradí nájemník, nikoliv majitel.

Mistři elektrikáři, co se tím živíte, když Vám někdo zavolá, že mu praská v zásuvce, abyste přijeli opravit to praskání, co mu slíbíte, či uděláte?

Hej Milancukrár,už ich vidím,ako utekajú spred telky niekomu dotiahnúť skrutky v zásuvke,poprípadne si hodia termín v päťročnici.

lucker
Na účtuju mu 9 000 za vyřešení problému a odvrácení požáru. Ale to už je včetně cestovného, přes ní přirážky a DPH, režijního materiálu

lucker: tak to je levnější zavolat pojišťovnu, pak to má zadarmo

hodnocení

4x

Zavolejte elektrikáře, ať dotáhne svorky.

hodnocení

4x

Oprava zásuvky spadá do oprav souvisejících s užíváním bytu, které hradí nájemník. Řeší to občanský zákoník a nařízení vlády č. 308/2015. Doporučuju přečíst v originále. Okruh s vadou zásuvkou vypněte a volejte elektrikáře.

hodnocení

0x

Ono - kdybyste napsal kde, věřím, že někdo místní by se možná našel, aby vám ukázal jak na to, jestli nemáte někoho známého, kdo by se trochu vyznal...

marek*
hodnocení

To bohužel nemám, a nemyslím si že by se někdo našel v Jablonci nad Nisou.:/

stačí šikovný soused, kámoš z práce, nebo správce domu.

lucker
hodnocení

0x
Určitě to nahlaš majitelovi, jednak by asi nebyl rád, kdyby ses mohl hrabal do elektriky,
A pak taky, třeba je blbej a neví, to má hradit nájemce. takže to vyřeší za tebe.
Jelikož tomu vůbec nerozumíš, až bys sundal zásuvku tak bys viděl jenom ohořelý dráty a šroubky a to nechceš řešit. Upadne to, a je to oprava za 15000 jak nic

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]