Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kontrola plynu - nedostatky

Od: otello odpovědí: 47 změna:
Zdravím, jelikož máme krátce byt po rekonstrukci, krátce na to tu byla kontrola plynu s tou připomínkou, že roura, která je plastová prý není vhodná na plyn v případě požáru, že prý hrozí rychlé poničení plus jako další hlavní nedostatek uvedl, že není uvedeno odvětrávací roura do šachty, narozdíl tomu, že už tam je ventilace na WC a odvětrávací systém.
Chtěl bych se zeptat, zda je okamžitá výměna a předělání nutné nebo ne, popřípadě jestli se někdo v těchto věcech okolo vyznáte jelikož si nejsem jist.
Hlavně byt jsem teprv převzal po rekonstrukci před měsícem.
doplněno 28.11.23 17:22: Byt je to v paneláku v 11. Patře.

Kontrola plynu - nedostatky
Kontrola plynu - nedostatky #2

47 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Máte k dispozici revizní zprávu, kde jsou terminy uvedeny; pokud ji nemáte, vyžadujte ji... Byt je v osobním vlastnictví?
Vy máte hlavní přívod plynu v PLASTU? Opravdu... hlavní přívod?
Podle fotek nemáte pravdu, stoupací vypadá na ocel, odbočka k vám je měď, podívejte na okolí plynoměru...
otello
hodnocení

Je to plast
mll

Já teda vidím do plynoměru i z něj kov. Plastové je všechno okolo, ale to ničemu nevadí, to je jen voda, ta se v plastu dělá snad už víc jak 30 let. A když náhodou kotelna přetopí, tak se to provalí dole a nahoře jenom nepoteče voda. (Měli jsme doma už několikrát tuhle havárii, že kotelna ohřála vodu víc a plastové trubky to nevydržely a bylo zatopené přízemí po pás, ale nahoře nám to může být jedno.)

karel556*
Přívod do plynoměru je měděná stoupačka, trubka z plynoměru ke spotřebiči je normální železná trubka, přesně tak jak je to na vaší fotce, tak přesně to máme my ( taky panelák)
Že byste ještě dal fotku, fotky napojení sporáku na plynové potrubí? Včetně uzávěru plynu? Ať se trochu pohneme...

Tazatelka to upřesnila, nejedná se o plyn, ale o trubku HT 110

@karel556 přesně naopak, přívod plyn odvod měď

karel556*
munici:
máte pravdu, špatně jsem koukal (v mobilu)
karel556*
nunici:
máte pravdu, špatně jsem koukal (v mobilu)

hodnocení

2x

Jednou se mi stalo, že rychlorevizák odešel s tím, že je vše v pohodě a potom přišla revizní zpráva, že je nutné vyměnit plynovou hadici a ventil. Šel jsem na byťák a po chvilce jednání s úřednicí jsem přešel na level 2 a začal řvát. A najednou byl revizák na bytě dříve, než já, počkal, až přijdu a probrali jsme spolu, co jsou hadice AZ Pokorný, jakou mají záruku a životnost. Potom jsme probrali ventil a revizák s omluvou vypadl. Pointa - ti, co dělají opakované revize v bytech, si zvykli na rychlý prachy a občas píší nesmysly. Vy prvně otočte ty fotky, bolí mě za krkem. Potom tu dejte kopii RZ. V jádře - ta žlutá trubka je kovová, ta druhá je měděná, obojí OK. Koukněte, kde v kuchyni končí ta měděná a vyfoťte ventil a hadici. Vyfoťte, co je na kadici napsáno - výrobce, datum výroby, datum expirace... Jo, ještě - jednu vadu tam asi vidím - odvětrání jádra. Nějak se to počítá, ale dole by měly být nějaké otvory a nahoře také. Ventilátor se zpětnou klapkou nestačí.

hodnocení

0x
O jaké plastové rouře na plyn je řeč?
otello
hodnocení

Hlavní přívod plynu.
re4zon
A na fotce to ma byt kde?
otello
28.11.23 17:25
hodnocení

wc
karel556*
Zřejmě má na mysli hadici ke sporáku, těžko se radí, když tazatel nezná základní pojmy, roura je všeobecně třeba ke kamnům, my máme hadici ke sporáku potaženou plastem, nevím jestli je pod tím kov, ale kontrola plynaře letos v létě proběhla bez připomínek.

hodnocení

0x

Na plynu žádný plast není, alespoň na fotce.

Kdo proboha dělal tu vodu? Může mi k tomu někdo dát komentář?

Jedenácté patro je poslední? Studená končí v půli patra záslepkou. Teplá kamsi mizí a zpátečku nevidět, je mimo fotku?. celý je to svázaný kusem drátu a o nějakých podporách a jejich vzdálenosti si sousedi v nižších patrech můžou nechat zdát, ale jen do doby, než je probudí sprcha zhůry. Nebo že by je autor umně tajil mimo revizní otvor? Nám podobně zrekonstruovali stoupačky, aby se to za pár let vahou vody celý urvalo...

Komentář k tomu? Naprosto běžná praxe při rekonstrukcích. Jen doufám, že to je opravdu nejvyšší patro a že borci prostě nevyřezali flexou podpůrnou klec. Taky mě tam baví ty ustřihané staré káble... Teď bych počkal na Gumídka, který tu napíše, že to asi dělal nějaký hodinový manžel..*hej*

Běžná praxe, no právě: Co je běžné, to je normální a co je normální, je v pořádku, tak co si stěžujete, paninko. Takhle to děláme furt a ještě nikdy nikdo si nestěžoval...;)

Škoda, že nesbírám fotky jako @magdon. Mám na starosti jen 50 bytů, ale já už viděl věci...

Asi před rokem mě vytáčela reklama v rádiu - naše firma udělá kompletní rekonstrukci koupelny a kuchyně ZA TÝDEN ! Máme vlastní stavební dozor a RT! *alene*. Byli ze Zlína. Po čase usekli to za týden. Asi se jim někdo vysmál...

otello
hodnocení

Patro je to poslední

Kdysi jsem sledoval v televizi: Jak se staví sen. Evidentně to sponzoroval nějakej výrobce kamennejch koberců, poněvadž ho cpali málem i do obýváku. Že jsou ty časy nesmyslný, mi bylo jasný vždycky. Ale narvat tam málem za víkend kompletní rekonstrukci a navrch tohle, to už mi přišlo moc. Máme v baráku zedníka v důchodu, předělává byt snad pořád dokola, tak mu říkám, Karle, co ten tvůj kamennej koberec. Jó, člověče, to než dáš do kupy, to máš...*poctar* a furt na něco čekáš, já jen tu podlahu dělal snad tři neděle. Má jí jak ze skla.

Mmch já si podlahu teď nedělal sám. Nějak mi ty mokrý procesy nejdou. Dělal mi to profík. Po nalití to trvalo 10 dní, než to vyschlo tak, aby moh nalepit vinyl. Ventilátor běžel 5 dní 12 hodin v kuse.

hodnocení

0x

Každý řemeslník, když vidí cizí práci, tak jí zkritizuje, což je normální. Z jeho pohledu.

Já vidím úplně voravu žlutou coulovou trubku, ze železa, vedoucí do plynoměru. Odtud je měděná trubka, která vede do bytu.

Marně hledám "roura, která je plastová prý není vhodná na plyn"

ani po doplnění tazatelem, nevidím plastovou trubku na plyn.

otello
hodnocení

A na co je podle vás ta nejširší trubka?

Že by odpad? Je do ní zapojený záchod? *smich*

To je trubka o průměru 110, klidně to může být odvětrání nad střechu, klidn to může být odpad od horního bytu. Je to na vzduch, či na odpad.

Na plyn to určitě není.

Když se kouknete do díry, dolů, nevede do té trubky Váš záchod?

otello
hodnocení

Tak tím pádem nechápu proč na to revizní plynař poukazoval jako na nesprávnou trubku.
Opravdu si nevymyšlím.

Klidně sdělil něco jiného, nežli jste slyšela. Co je ve zprávě napsáno za vady?

paninkoooo
Žádnou zprávu nemá, něco slyšela, a všechno popletla. Revizák nejspíše namítal starou hadici vedoucí ke sporáku.
No, jenže revizák co si ho najalo SVJ kontroluje pouze společné části.
tohle je mimo jeho působnost, no ale až vybouchne barák, tak paninka bude mít problém.
Doporučuju osadit nerezový vlnovec, toho paninku přežije.
ty plastové hadice zkrátka mají omezenou životnost a musí se měnit
Jenže paní vůbec neví o co jde a proto fotila stoupačku

smode2
hodnocení

0x

Abychom se dlouho nedohadovali: nebylo by dobré, je-li to možné, vyměnit "kontrolu plynu"?

otello
hodnocení

Firmu každý rok zařízuje na kontroly naše SVJ

hodnocení

0x

@otello - krátce na to tu byla kontrola plynu s tou připomínkou...
Máte revizní zprávu s kulatým razítkem? A můžete sem případně ofotit nebo zkopírovat závady v ní uvedené?

U maminky v bytě byla kontrola plynu. Pán obcházel byty, přidržel nějaký pčístroj u trubek ve stoupačkách a u hadice za sporákem a odcházel. Když jsem se ptala, jestli je to v pořádku, mezi dveřmi něco zamrmlal a byl pryč. Tak snad napsal nějakou zprávu aspoň pro družstvo, když už nájemník neví, na čem je.

"Nějaký přístroj" je detektor úniku plynu - kdyby pán nějaký únik či jinou závadu objevil, určitě by upozornil. Jinak ano, zpráva o revizi/kontrole se předává zákazníkovi, např. tomu družstvu, který ji má uloženou. Odstranění případných závad řeší každé družstvo, SVJ, majtel jinak.V každém případě je možné požádat o nahlédnutí, zda je vše OK.

hodnocení

0x

Zjavne nechapete zakladne pojmy a nepoznate materialy. Plyn je ok, ocel a med. Dajte sem fotku reviznej spravy, co tam je napisane.

Co je tam zle a sfusovane : rozvody vody bez kotvenia rur, azbestove dosky na vetracom potrubi, zrejme novy kabel CYKY-J 3 x 2,5 volne visi, vedie cez jadro, kde nemaju vase sukromne kable co hladat.

Vede přes jádro, kde nemají Vaše soukromé kabely co hledat.

A to proč? Můžeš mě nějak nasměrovat k nějakému předpisu, který to zakazuje? Já nerejpu, jen se upřímně divím a ptám se. Přesně takhle je máme tažený na celým sídlišti už od roku 1985 a někde bych dohledal i origo schéma zapojení. Vede tam přívod pro kuchyňskou linku a dokonce i pro sporák (3-fáz). Ten přívod má dokonce ve společném prostoru svorkovnice - acidurky.

Co se týká azbestu, tak tam. je a bude, dokud do něj někdo nepraští. Není to ideál, ale není to zakázané. Mnohem horší by bylo s ním jakkoliv manipulovat

Moja vyhrada sa tyka sposobu, akym si tam tie sukromne kable vedene, ziadne upevnovacie prvky ani chranicka.

Najdi 7 rozdílů. Originál 1985. Ta spodní acidurka je odpojená (ovládání ventilátoru), ta vlevo je dodělávaná asi před 20 lety, zbytek je v původním stavu. Bytové jádro B6.

Kontrola plynu - nedostatky #3

a dělal to elektrikář, tak do něj a zkritizovat...

otello
hodnocení

Zde ještě jedno foto
Kontrola plynu - nedostatky #4

klidně i další foto, stále to bude trubka na odpad uprostřed.

hodnocení

0x

Někteří revizáci jsou citliví na požární úseky, jestli třeba nemyslel tohle...jenže mo nikdy nikdo nevysvětlil jak mám protipořárně zabezpečit každé patro samostatně.

Vyrábějí se protipožíární montážní pěny, které při určité teplotě zvýší svůj obem a měly by tak uzavřít jednotlivý požární úsek, ale na stabě jsem něco takového zatím neviděl ...

paninkooo
Tu pěnu mají každé bytové dveře do paneláku, které si koupíte i v supermarketu…

Dveře ano,ale tady se řeší stupačky

Teda fakt nevím co se nám paninka snaží sdělit
Je fakt, že to měkké pájení měděných trubek, při požáru se trubičky rozsypou, kdo tohleto vymyslel?
Požádejte revizní zprávu a přesně opište nebo vyfoťte.Máte to všechno popletené

Paninko kde viděj měkké pájení měděných trubek na plyn? Ať se dívám jak se dívám, tak je to LISOVANÉ !

Není nad to, když můžu někoho zkritizovat, pohanit, oslovit familiárně.

Já taky vidím lisované spoje, asi špatně vidím?

Ještě si tak pamatovat desítky svých nicků.

Kontrola plynu - nedostatky #5

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]