Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nerezový komín a pelety

Od: pavlis odpovědí: 19 změna:

Koupili jsme peletový kotel, vyvložkovali komín, výška 8,5 m, průměr 130mm. Bohužel kotel špatně spaluje pelety, jsou spékané, ŘJ hlásí chybové stavy. Prodejce tvrdí, že na vině je nerez komín, nemá tah na 1000C spalin. Kominíci kontrují, že vše je v pořádku. Ale kotel nejde v optimálním režimu. Kolega má šamotový komín nevložkovaný a bez problémů. Nemáte někdo s tím zkušenost? Elektroinstalace standartní, ochrana pospojováním, soustava TN-C, nulový potenciál. Děkuji. Pavlis

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rv®
hodnocení

3x
Zkuste koupit pár balíků jiných pelet. Už jsem protopil opravdu hodně pelet doma, cca 50 tun a spékaly se jen a pouze nekvalitní pelety. Jako referenci nejlepší kvality mohu dát Biomac A1 premium, ve Svinově mají pobočku. Kupte 10 pytlů, prekalibrujte kotel a uvidíte. Pokud se budou i tyto pelety spékat, tam potom si budete muset pohrát s nastavením kotle. Mám nerez komín 9 m, kotel Benekov a žádný problém.

hodnocení

1x
Kdyz se pelety spekaji, tak bud je to prezhavene(hodne vzduchu) a nebo jsou s primesi, ktera se speka. O jaky kotel jde? Pokud by byl maly tah komina, tak by jste to jednoduse zjistil pri otevreni dvirek a nasledne inhalaci splodin. Toto neni klasicky proces spalovani, pri kterem je nezbytny tah, aby zaroven dochazelo k nasavani spalovaciho vzduchu. Tady jde vylozene o odvod splodin

hodnocení

0x
100st je docela nízká teplota spalin, na to by měl být třívrstvý (zateplený) komín nikoli jen vložkovaný.

pavlis
hodnocení

Kotel EdilKamin, pelety z Paskova. S tím vložkováním asi máte pravdu, ale to mi snad měl říci prodejce, nebo kominík? Uvažoval jsem vysypat meziprostor aspoň nějakým izolantem, Vapexem. Jenže na střechu se nedostanu a z půdy dolů to moc nemá význam, nutnější je asi vrchní část. Tak nevím, kotel stál majlant a já jsem v háji,

Jake chyby ty kamna hazou? Spis vam meli rict, ze pri takovych zdrojich s nizkou teplotou spalin dochazi ke kondenzaci a ta byva agresivni vuci nerezi. Ja kdybych sel znova do vlozkovani, tak radsi keramiku.
pavlis
hodnocení

To máte pravdu, z komínu se vylila voda. Chybu hlásí, že je ucpaný hořák, pak to profoukne, jede dál a zase nepravidelně to hlásí chybu. Když se nastaví vyšší teplota spalin, zvýší se spotřeba. Tak to jem měl koupit "běžný peleťák" a ne vyšší třídu. Tak teď babo raď, kdo za to může.

Jak jsem psal. Pokud otevrete dvirka, tak vam jdou splodiny do mistnosti? Jaky presne mate typ? Nevim jake to ma moznosti dolazeni.
pavlis
hodnocení

EK Gora2 Slim. Nevím jestli když otevřu dvířka se kotel vypne. Musím to zkusit. Seřídit to asi půjde, ale to je snad povinnost prodejce předat funkční kotel. Ale ten kotel je určen na nízkou teplotu spalin. Nechci mu křivdit, je dle mého velmi solidní a rozumí tomu. Jen si myslím, že mě měl upozornit na to, že nerez na nízké spaliny není vhodná.

Me to prijde jako jedno velke neštěstí tento krb tvarici se jako kotel. Da se aspon podivat na plamen? Pokud se pelety spekaji a horak se ucpava, tak se mi nechce zdat, ze by na to mel vliv tah komina. Navic podle papiru nejsou nejak velke naroky na tah. To by melo jet pomalu i na trubku skrz zed, jelikoz to zene ventilator. Ten tah je spis kvuli odtahu spalin zejmena ve stanby.
pavlis
hodnocení

Já jsem si ho vybral pro rozměr, který se mi vešel do kotelny a můžu kolem něj chodit. Na plamen se nedívá, jsou tam dva kryty. Vidím, že máte přehled, co byste navrhoval? Psal jsem o zaizolování mezi šamotem a nerez vložkou Vapexem, ale je to Perlit. Účinná výška komínu je 7,4m. Pelety se spékají, škvarkují, jsou černé a je jich moc v popelníku. Děkuji.

Zacal bych od nejjednodussiho. Jak jsem psal, spekani pelet taky muze byt tim, ze to neni ciste drevo. Jedna se o royal z paskova? Ty by mely byt top, ale zkusil bych, jak bylo uvedeno koupit treba top od biomacu a vyzkouset.
pavlis
hodnocení

Děkuji za radu, máte pravdu, to je nejjednodušší první krok. Budu Vás informovat, jak jsem dopadl. Ještě jednou díky.

pavlis

Tak jsem víkend zkoušel jiné pelety-Biomac, výsledek stejný. Zalepil jsem hliníkovou pásku obě víka v komínu, abych utěsnil případné netěsnosti, ale vše při starém-popel černý, granulovaný, po jednom dni plný popelník. Každý den z komínu teče kondenzát. Když šáhnu na horní vybírací otvor(rouru) je studený. Bohužel to asi nepůjde nikde zaizolovat, protože stará šamotová vyzdívka měla 150mm a nový nerez 130mm. Tak nevím kdo za to může-kominická firma, nebo upravit parametry v nastavení kotle?

hodnocení

0x

Naše zkušenost s provozem kotlů Ponast, automat se zásobníkem, pelety...původní komín vložkován nerezem, bez další izolace mezi vložkou a zdivem komína...k problémům, podobným vašim, docházelo při použití nekvalitních pelet...a taky u pelet EN Plus A1 z Paskova při problémech s hořákem; pokud byly ucpány otvory, přivádějící vzduch od ventilátoru k "hořícím"peletám, nehořely, černaly, výkon kotle klesal. Nevím, jaký hořák je u vašeho zařízení...dokumentaci jsem na jejich stránkách nenašel...

odpověď prodejce

Dobrý den,

Jediný oficiální zdroj informací na výrobky Edilkami je

www.edilkamin.com.

Zóno ka stažení.

Kotle skladem.

S pozdravem

Dušek

DUFA

radekdusek@dufakamna.cz

pavlis

Omlouvám se, že otevírám znovu téma. Kotel po půl roce stejný problém-popel tmavě hnědý, nedospékavý, z komína kondenzát, chybová hláška Alert 19-faulty ekleaner. Na Infothermě jsem kontaktoval firmu, která počítá komíny-asi nerez neizolovaný problém. Kominická firma slíbila, že až bude počasí komín opraví, ale nevím jak. Na Společenstvu kominíku mi bylo sděleno, že je nízká teplota spalin.Ale to je přeci dnešní trend, když zvýším teplotu spalin, zvýším i spotřebu. To jsem si přeci nemusel kupovat kotel s komínem za 200k Kč. Bohužel recenzí na peletové kotle je na netu jako šafránu. Proto Vás prosím o zkušenosti s peleťáky-jaký typ, provedení komínu, elektroinstalace, spotřeba. Kotel EdilKamin Gora 22 Slim, vcelku spokojenost, ale pořád hláška Alert 16, nedospékavé pelety z Paskova. Děkuji moc za radu. Pavlis

Ja si jen pamatuju ze školení vyrobce nerezoveho kominu, ze dali ruce pryc od ekodesign kotlu a teplotou spalin kolem 100 stupnu, protoze ten kondenzat je vuci nerezi agresivni a meli pak reklamace. Byla doporucovana izostaticka keramicka vlozka, ktera je odolna.

jenda1
hodnocení

0x
Mel jste nejaky duvod vlozkovani kominu? Tak nedela material ale vyska. Od 5m a u pelet obzvlast, neni zadny problem. Slunecnicove, ciste piliny, z kury,nic se nespeka. Tah se da zmerit a pri otevreni dvirek nesmi jit sopaliny zpet.
pavlis

Vložkoval jsem proto, že prodejce tvrdil, že musí být revize, kterou bez vložkování nedají. Bohužel, kdybych to vše věděl předem, že teplota spalin je nízká, určitě stará azbestová vložka 15mm bohatě stačila,nerez by nebyl ochlazován, pelety dobře spáleny, popel minimálně. Komín nerez 130mm, dole kondenzát. Bylo mi nabídnuto azbeztovou vložku vyfrézovat, osadit nerez vložkou 150mm v přetlakovém(nepropustném)provedení.. Bohužel nevím jestli "starou vložku" usadili bez problémů-uvolněný(chybějící) nýt,na prasáka ajj.závady. Tak teď si to pohlídám, aby byl opravdu "vodotěsný". Jsem už z toho volako zmetěný.

jenda1

Předpokládám že starý zdroj tepla byla tuhá paliva. Pak vám prodejce úspěšně lhal. Ochlazování komínu nebude ten problém. Možná budete muset komín osadit spalinovým ventilátorem.

Frézování a vložk/...

Nerezový komín a pelety

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]