Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pevnost hřebíkového spoje na vytažení

Od: rdimir odpovědí: 5 změna:

Dokáže někdo spočítat jakou sílu v Kg případne v N je třeba vyvinout k vytažení stavebního kluzkého hřebíku řekněme průměru 4mm, délky 120 mm a který je zatlučen do dřevěného nosného stavebního smrkového hranolu (hustota cca 400 kg/m3) cca 5 - 6 cm (podle norem by měl být zapuštěn minimálně 8 x průměr, čili vyhovůjící)? Našel jsem nějaké tabulky charakteristických pevností apod, ale je to v nějakých jednotkách, většinou kg na mm nebo N na mm2, ale nikde jsen nenašel, co je myšlenou tou délkou nebo plochou. Chtěl bych to jen orientačně kvůli posouzení únosnosti jedné laťové stropní konstrukce. Co jsem vytahoval hřebíky, tak si pamatuji, že někdy to šlo celkem snadno a někdy to skoro ani nešlo.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
No jo, aby to někdo dokázal přesně spočítat, musel by ten hranol být po celé délce úplně stejný. A to jaksi nikdy nebude. Takže to nakonec bude jakýsi průměr, ale ne skutečnost hranolů co máš doma.

hodnocení

1x

To Vám nikdo exaktně neřekne, protože dřevo není homogenní materiál a často navíc oplývá množstvím vad, které pak snižují pevnost spoje. Ale hlavně - vytvářet hřebíkový spoj namáhaný na vytažení není zcela nejlepší nápad. Něco brání použití vrutů? Pokud ano, uvažoval bych přinejmenším o spirálních, konvexních nebo podobně upravených, které poskytují lepší pevnost spoje.

jendad
Boural jsem starou chatu a vše bylo sbite hřebíky. Snažil jsem se něco zachránit, ale marnost. Prkna praskaly, hlavicky hřebíků se utrhavaly atd. Vše bylo po letech zarezle, v principu nerozebiratelne. Nakonec jsem vzal velkou palici a vše odmlatil. Trámy byli jak ježci a normálně na hromadě spálil. Dotoho motorovkou opravdu řezat nechcete.
jenik

Lepši je když je hřebik delši jak dvě desky přes které pronde a vylezené konec se na druhé straně ohne

hodnocení

0x

To sa nejako rozumne spocitat neda, drevo totiz pracuje a pevnost zalezi na vlhkosti, strukture dreva, vadach materialu ...

Tie uvadzame N na mm2 sa vztahuju na plochu klinca, napr priemer 4mm je prierez 2 x 2 x 3.14

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]