Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet spotřeby tepla,vody

Od: niki odpovědí: 11 změna:
Dobrý den!
Chtěla bych se zeptat, jak by jste vypočítali spotřebu tepla a vody když jsem v najmu a nelze udělat mimořádně vyuctovani jelikož si toto dela TES?
Mám vyfocené tachoměry když jsem do bytu nastoupila a když odcházím.
Jde to nějak spočítat když mi pak přijde vyuctovani?
Děkuji, popripadne budu rada za rady:)

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Jak už píšete: Jedinou správnou cestou je mimořádný odečet. Měly by ho dělat (byť za úplatu) všechny firmy, které provádějí řádné vyúčtování ke konci období. Mnohdy lze provést jako samoodečet, tzn. hodnoty, které máte zaznamenané si nechat odsouhlasit druhou stranou (tím, kdo byt přebírá) a toto zaznamenat v protokolu, který předáte tomu, kdo vyúčtování provádí. Druhou možností je vzájemná dohoda předávajícího (Vás) a přebírajícího. I v tomto případě ale platí, že údaje musí mít k dispozici ten, kdo bude vyúčtování počítat. Pokud máte představu, že se to spočítá teď a bude hotovo, tak ne. Teplo i voda fungují na principu měsíčních záloh, na konci období se provádějí odečty a teprve po uzavření období jsou dostupné všechny údaje, které potřebuje ten, kdo vyúčtování počítá. Konec období se zpravidla kryje s koncem kalendářního roku, vyúčtování za celý objekt musí být zpracováno, tuším, do konce dubna roku následujícího a přeplatky a nedoplatky se vyrovnávají až v létě, nedoplatky jsou obvykle splatné do 31.7., přeplatek nájemník obvykle obdrží o něco dříve.

niki
hodnocení

Jde o to, ze od února chci pronajímat byt, a nevim jak poté toto vše spočítat. S elektřinou je to jednoduché. Tam jde vše Zadat a udělat mimořádné vyúčtování které mi poté dorazi.
Ale u tepla, vody je to složitější.
Vim ze to někteří kdo pronajímají delaji tak, ze ofoti tachometry a poté jakmile přijde vyuctovani si to nějakým způsobem za daně období vypočítaji.
Jinak dekuji za odpoved

V tom případě jste Vy ta osoba, která je ve výhodě. Vy určujete pravidla. Opět platí to, co jsem psal. V daném okamžiku nebudete mít aktuální údaje o cenách(spotřeby máte podchycené) v celém období. Základní model takového výpočtu, který požadujete je: Voda dle aktuální sazby a spotřeby v m3, je otázkou, zda nedojde ke změně sazby během roku a kdy se to dozvíte, ale budiž.

U tepla je výpočet mnohem složitější a v zásadě můžete jít dvěma způsoby. 1/12 spotřeby za příští rok jde za Vámi (leden) a 11/12 za nájemníkem (pokud vydrží do konce roku). Druhým způsobem je odečíst dílky na měřičích radiátoru k datu předání a ke konci roku a spotřebu rozdělit dle dílků. Opět to předpokládá, že se cena během roku nezmění.

teplo
Jak 1/12? Tak to prece nefunguje. Kazdy mesic ma svuj koeficient tepelne narocnosti!
Ale pokud ma dilky z “tachometru”, tak neni problem to pomerove rozdelit podle nameru a ne podle obdobi.
Pokud to chce mít tazatelka podložené, tak ať kontaktuje firmu, která jim dělá rozúčtování (techem apod)… zdali umí udělat rozúčtování, ale až někdy březnu příštího roku bude hotovo. Ale už nyní se může domluvit, jestli to bude možné, když dodá datum a náměry.
No ono se to těm firmám asi moc dělat nechce, kvůli nějakým dvoum stovkám příplatku jim to nestojí za to

Koeficient tepelné náročnosti měsíce?

Správu bytového domu dělám asi 15 let. Buď se udělají odečty a nechá se zpracovat vyúčtování, nebo se mezi sebou ti dva nějak dohodnou. A věřte / nevěřte těch, co se domluví na poměru podle odbydlených (ne odtopených) měsíců je tak polovina. Čtvrtina to neřeší a čtvrtina jde cestou odečtu.

teplo
Ámpéré i kdyžPolovina lidí má pod průměrný intelekt, tak nějak to nechci uvěřit tomu, že když se nastěhuje 1.4. a odstěhuje 30.září, že bude ochoten platit odbydlené měsíce poměrnou částí když se skoro/vůbec netopilo. Vlastně, co ohledem na skupinu nájemců, možné to je.
Ale vono to je vždy tak, jak to vyúčtuje pronajímatel, na něm je, aby měl dobře stanovené zálohy…
Ve skutečnosti problém nastane, když se nájemc nastěhuje v říjnu a odstěhuje hned v březnu, to pak bude velký velký nedoplatek …
Takže ve výsledku - pronajímatel přeplatek nechá a nedoplatek požaduje zaplatí klasika… dobře mu tak nájemci, když neumí počítat, nezná zákony a vyhlášky, nechápe, že přes léto se netopí a nákladů na teplo je nula
Ten odečet je v pohodě, jediný problém je, že v okamžiku odstěhování nájemce ty nevíš, jaký bude celkový náklad, celková spotřeba,…
Tak to by mě zajímalo, jak to děláš, protože málokterý nájemce bude ochoten čekat na vrácení přeplatku, kauce, jistoty do následujícího července
petrm

Omlouvám se, že do tématu zasahuji, ale zajímá mě, jak a kdo určuje ty měsíční koeficienty náročnosti? To se musí počítat každý rok znovu, protože např. duben je v jednom roce teplý a v jiném roce studený.

teplo
Zakonodarce. Jestli se to prepocitava tak treba po 10 letech (možná to je v tom předpise přímo napsáno), jde o statisticky prumer. užívá se to v situaci, kdy není nainstalováno měřidlo, takže by se to správně nemělo používat v situaci, kdy měřidla nainstalována jsou, ale…
Každopádně je tady ta situace, že nechceš čekat a nájemce nechci čekat na další rok a duben, kdy teprve přijde vyúčtování…
Tak si to pronajímatel s jednodušší, přes léto mu to rozpočítá poměrově jak píše ampér, a kdyby to byla zima, tak použije tuto metodu :)
teplo
Hledej
Příloha č. 3 k vyhlášce č. 269/2015 Sb.
Dlouhodobé měsíční průměry klimatické náročnosti

Tak to by mě zajímalo, jak to děláš, protože málokterý nájemce bude ochoten čekat na vrácení přeplatku, kauce, jistoty do následujícího července.

V zásadě se shodujeme v tom, že teorie (zákon) a praxe si jdou svými vlastními cestami. Proto píšu, že jak si to tazatelka udělá, takový to bude mít. Máš pravdu v tom, že vyhlášku neznám do detailu. Jednak nejsem ten, kdo má na starosti vyúčtování tepla a energií, jednak je to proto, že nám vyúčtování dělá firma (ista). Prakticky to probíhá tak, že jsou-li známy údaje k datu převodu, necháme dělat vyúčtování, nejsou-li, požadujeme aby převodce a nabyvatel učinili souhlasné prohlášení o tom, jakým způsobem máme náklady rozúčtovat. Tolik k nájmům. U podnájmů je to mezi nájemcem a podnájemcem. Nějaké informace ale mám a tam opravdu hojně funguje princip 1/12 a tebou popsaný fyzikální jev, kdy nedoplatek se vymáhá a přeplatek neexistuje.

A konkrétně u vypíchnutého dotazu k vracení přeplatku: Držíme zákonné limity, což je, tuším, 30.4. pro předání vyúčtování (taky už jsme nestihli, tuším za COVIDu). Přeplatky obvykle vracíme hned po uplynutí "reklamační" lhůty, tedy teoreticky do konce května + něco málo na zúřadování. Nedoplatky jsou splatné 4 měsíce po předání vyúčtování. Pokud je kauce, vracíme nějakou část po předání bytu a nějakou, obvykle polovinu, držíme až do konce. Tady už hraje roli historie nájemníka. Tak jako tak, ochota nájemníka čekat na proplacení přeplatku nehraje tak úplně roli.

Nejsme žádný moloch. Cca 50 bytů, cca 100 lidí. Z těch 50 bytů jsou 4 k volnému pronájmu, zbytek mají členové družstva, okolo deseti bytů jede v režimu podnájmu.

Z toho, co jsem psal tak nějak vyplývá, že jsme bytové družstvo (ne SVJ).Nejsme žádný průchoďák, tedy krátkodobé pronájmy nejsou na pořadu dne. také z toho titulu lidi nějaký ten měsíc tepla tak úplně neřeší. Pokud jde o změnu nájemníka, je to obvykle obchod na desetiletí a v řádu miliónů, co spoří peníze, je rychlost převodu, ne přesnost výpočtu. Kdo by chtěl platit poplatky za prázdný byt? U podnájmů je to trochu jinak.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]