Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zatepleni stropu

Od: jiriroven® odpovědí: 24 změna:
Dobrý den,

Koukal jsem, že občas radíte na fórech a chtěl bych se Vás tedy zeptat na Váš názor.

Jedná se o přístavbu verandy, bude vytápěná. Na baráku je polystyren 100 mm, který jsem ve vnitřní části odstranil.

Jedná se mi o zateplení střechy. Nyní jsou krokve 140 mm , bednění z palubek a lepenka.

Nemohu se rozhodnout, jestli zateplit mezi krokvemi vatou a pak ještě třeba kontra vatou na přidané bednění z latí. Následně parotěska a pak sádrokarton. Střecha by nebyla odvětrávaná a v létě nevím jak by bylo pod bedněním s teplem.

Nebo verze 2, udělat rošt pro sádrokarton, na něj dát vatu cca 150 – 200 . Pod rošt parotěsku a sádrokarton. Vznikla by mezera cca 200 – 300 mm a ta by se musela někde odvětrat otvorem cca 10 cm.

Chtěl bych znát Váš názor

Zatepleni stropu
Zatepleni stropu #2

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Tak schválně, jak se najdou rady, nežli v odpovědi na email.

hodnocení

Ahoj, diky za email. Je to i moje volba. Ale chci znat i nazor ostatnich. Diky

krtek6
hodnocení

0x

vatu mezi krokve, parotěs a záklop

hodnocení

0x

Hlavně nezkoušej odvětrávací mezeru,a nedával bych tam parošku,stejný případ v Bohumíně,mezera,ne moc dobře udělaná izolace a celou zimu tam kondenzovala voda a na jaře už tam bylo vody mnoho a byl prúser,tyhle vytápěné přístavby jsou ošemetné.Dej tam co nejvíce izolace a dej ji až na bednění a samozřejmě křížem .Tolik moje zkušenosti.

hodnocení

A jak tedy podle fotek by jsi to udelal?

Izolaci mezi krokve na celou tlouštku ,zachytit drátem a druhou vrstvu cca 10cm napříč pod SDK konstrukci.

Hanys, celou zimu tam kondenzovala voda, to je přeci normální, proto se tam dělá ta odvětrávací mezera. Ta se dělá všude, viz technické listy a postupy.

V případě, o kterém píšete, bude problém jinde. "mezera,ne moc dobře udělaná izolace" Až tam bude opět kondenzát, kam se voda odpaří?

Děkuji za vysvětlení.

Kondenzát se neodpařuje,ale přibývá,a nevím kde by se tam vzal když se posune rosný bod.Ještě jednou opakuji,píšu zde pouze zkušenosti získané hodně dlouhou praxi.

Hanys, kondenzát se musí odpařit...Jak by se dostal pryč, když se přes zimu vytvoří?

Kam chcete posunout rosný bod?

Taky píšu zde pouze zkušenosti získané hodně dlouhou praxi a školením od odbornů. Nebo znáte střechy, které nemají odvětrání

hodnocení

V mistnosti bude keramicka dilna, bude vytapena dvermi z kotelny. Muzu klidne udelat dreveny strop bez parotesky a 20cm vaty pak vzduch mezera a bedneni. Nebo mezi krokve? Vata si casem lehne a mezi bednenim a vatou bude mezera cca 5 cm, ktera bude neodvetravana a teplo nikam nepujde? Vlozim foto , tak jak myslite? Muzu udelat prisavani nad vencem a odvetrani v nejvyssim miste na boku.
Zatepleni stropu #3
Zatepleni stropu #4

hodnocení

0x

Nevím kdo ti nakukal ,že si vata lehne,klidně si tam mezeru udělej,a klidně provětrávanou.Napiš po první zimě,jak to funguje.Pro milana-kondenzace je normální,to nemúže být myšleno vážně*zed*asi mi došly odpovědi,uf.

Hanys,

kondenzace je normální,to nemúže být myšleno vážně.. Jasně že tam je kondenzace v izolaci

hodnocení

No a kdyz tedy vatu na bedneni a kontra, pak rost a sadros. To by jsi tedy nedaval pod sadros parotesku?

hodnocení

Tady z odbrné poradny, tak nevím ...

Lituji , ale takovou střechu lze zespoda zateplovat (jakýmkoliv izolantem ) jedině v případě , že mezi tepelnou izolací a bedněním krytiny bude vytvořena funkční ventilační vzduchová mezera , tj. proudící venkovní vzduch. A pokud je sklon střechy menší jak 5° (8 ,75% ) , pak taková ventilační mezera musí být výšky min. 100 mm a vstupní i výstupní otvory (do a z ventilační mezery ) velikosti min. jedné setiny větrané plochy střechy. (viz. ČSN 731901-2:2020 Navrhování střech , Příloha B , tabulka B.2 ). Tj. v žádném případě , nelze takovou konstrukci zateplovat tak , že tepelná izolace bude dobudována až k bednění (OSB ) krytiny či bez funkční ventilace , byť se sebelepší parotěsnící vrstvou na spodní straně použité tepelné izolace.
Tj. teoreticky je potřebné řešení proveditelné za předpokladu , že krokve jsou vytvořeny po spádu střechy a plocha střechy má přesah přes obvodové zdivo u spodního i horní okraje střechy. Tj. tak aby v těchto detailech mezi OSB krytiny a obvodový zdivem bylo možné vytvořit dostatečně velké vstupní a výstupní netto otvory vůči exteriérovému prostředí pro fungování nutné ventilace.
Podrobnosti pak prosím řešme telefonicky. Děkuji.

Podle slovníku a typu nabídky na řešení si dovolím tipnout, kdo toto napsal. Pan Rypl z firmi Juta, která vyrábí fólie pro stavebnictví. Toto je Guru podstřeších fóilii a izolací.

Desítky let vyučuje a něco viděl.

hodnocení

Ano, teď jsem s panem Ryplem domluvil. Zrovna nadšený z toho nejsem. Doporučuje zateplit zároveň s podzednicí mínu 250 mm, následně plechování u fasády sundat, vyříznout v bednění ventilační mezeru 6 cm po celém napojení na barák a udělat nové předsazené oplechování.

Občas jsem nějaké rady pana Rypla považoval za přehnané, ale vždy jsem mu dával za pravdu. Páč to vyargumentoval, doložil a přesvědčil mne.

Již dlouho jsem se s ním nesetkal, páč jsem v důchodu, ale jsem rád, že je ještě OK a pracuje.

Pane Jiří, teď mne i napadlo, když máte takový krásný strop, co to zateplit zvenku, na střeše, nadkrokevní izolace? Máte fotku, nebo popis, co je nad těmi palubkami?

hodnocení

0x
Myslim si, ze jednodussi reseni je palubky-parotes/izolace-eps-lepenka, coz by slo jeste realizovat. Nyni bude zaklad udelat kvalitni parotes, aby ve vate vznikalo minimum kondenzatu. Aby se prostor kvalitne odvetral, tak podle me by vata musela byt ulozena na rastru pod urovni tramu.
Zatepleni stropu #5

Ale obrázek a popis je o nadkrokevní izolaci...

Milane a o cem myslite že píšu v prvni vete? Viz obrazek. Ve zbylem textu komentuju zamer tazatele. Mohl jsem to oddelit odstavcem.

Pak tedy nevím proč píšete o "kvalitni parotes, aby ve vate vznikalo minimum kondenzatu."

když na schématu ani obrázku není vata ani parotěs.

Proto jsem to nepochopil.

Ale nadkrokevní izolace je v tomto případě vhodná. Souhlas.

Milane. Asi uz je hodne hodin. Vzdyt pisu, ze prvni veta patri k prilozenemu obrazku. Zbytek je komentar k zamyslene mezikrokevni izolaci, kterou tazatel zamysli a zde je kvalitni parotes vice nez zadany, nevim cemu nejste schopen porozumet. Tak snad uz to je jasne. Za me je nadkrokevni izolace jednodussi v tomto pripade.

Po prvním vysvětlení jsem to pochopil, napsal jste dvě varianty. Souhlasím, že nadkrokevní izolace je, kvůli krásnému stropu, jednodušší a lepší.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma lepení polystyrenu

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]