Nejste přihlášen/a.
V podstatě to berou tak, že poplatníkem je každý, kdo odebírá proud. Takže si naše jejich ČT a ČRo porovnávají svůj seznam plátců se seznamy zákazníků doddavatelů elektřiny a odběratelům elektřiny, které ve svých poplatnících nenajde, pak posílá tokové dopisy. Pokud vím, zatím nechodí kontroly občanům domů, ale do provozoven podnikatelů kontroloři zabrousí a ČT pak žaluje a u soudů slavně vyhrává. Dokonce ani ústavnímu soudu se nezdá divné platit poplatky za nefunkční televize: "Ústavní soud nepovažuje protiústavní, pokud obecné soudy zaujaly právní názor, že zákon konstruuje povinnost platit televizní poplatek jako povinnost založenou pouhým držením televizního přijímače, bez ohledu na způsob jeho užívání.."( ODKAZ)
Takže, pokud máte doma starý analogový televizor,sice nemůžete přijímat ČT ani ČRo, ale pro českou justici jste ovce zákonně určená k ostříhání.
Zatím není povinnost platit tv poplatky za PC, počítačové monitory, tablety, notebooky,(pokud neobsahují tv tuner), nebo mobilní telefony. Ale nebojte se. to pomine . Fialová slibotechna "nikomu nezvýšíme daně"už pilně chystá novelu, kterou počítače a mobily zahrne do zpoplatěnných přijímačů ČT.
Bez ohledu na to, zda je přístroj jejich majetkem a zda je vůbec používán. Dokonce nezáleží ani na tom, jestli je televize funkční.
z odkazu výše
@joker: Podceňujete českou justici: tady žádná anténa nebyla v celém baráku, ale rozsudek zněl: Je nutno platit!
Někdo totiž sepsal do zákona 348/2005 Sb §2 v tomto znění:
Televizní poplatek se platí ze zařízení technicky způsobilého k individuálně volitelné reprodukci televizního vysílání, je-li šířeno prostřednictvím zemských rádiových vysílacích zařízení využívajících rádiové kmitočty vyhrazené pro šíření a přenos rozhlasového nebo televizního vysílání, družic nebo kabelových systémů (dále jen "televizní přijímač"). Toto zařízení se považuje za televizní přijímač i v případě, že si jej poplatník upraví k jinému účelu.
Advokáti najímaní ČT to vykládají tak, že pro účel vymáhání poplatku je jedno, jestli ta TV funguje nebo ne. A soudy jim v tom dávají za pravdu.
Ano, může. Ovšem do bytu je pustit nemusíte. Jestli ale máte na střeše anténu, tak si dobře naběhnete.
Na druhé straně dnes existují technické prostředky, kterými lze zjistit, zda přijímáte televizní signál.
Hujere, ty už mě s tvými blbými otázkami nezajímáš. Že o těch technických prostředcích nic nevíš, je tvůj problém, ne můj! Toto je moje poslední reakce na tvé pokusy rozpoutat flame.
Mě by taky zajímalo, Jak se dá na dálku zjistit, zda v bytě, domě je televize. Nebo majitel přijímá televizní signál. Zní to velmi nepravděpodobně. Jestli můžeš, dej sem, prosím, více informací.
Všichni si určitě poradíte, jak zjistit, že se soused dívá na televizi. Nebo snad chcete po satamovi návod, jak to udělat?
Sami zapřemýšlejte.
Ano, přesně to po satamovi chci, vysvětlit, jak ČT zjišťuje majitele televizí. Čekal jsem popis nějakého sofistikovaného zařízení na měření spektra, nebo nějaký složitý rentgen. Místo toho se dozvím, že mám sám šmírovat sousedy klíčovou dírkou. Zatím se zdá, že si satam ty technické prostředky na zjišťování vymyslel, a teď raději dělá mrtvého brouka. Myslím, že jsem se slušně zeptal. Satam snad umí odpovědět sám, jen on sám vysvětlit, jak to myslel, nepotřebuje, aby za něj někdo pošetile odpovídal.
Proč by kontrola nemohla čumět lidem do oken? Večer mají všichni zatažené závěsy, je tedy vidět jen pulzování světla vyprodukované TV obrazovkou. Pak už záleží, jak by to vzal soud, jako narušení soukromí mi to nepřipadá a důkaz o sledování televize je to myslím dostatečný.
Ještě dodám, že když už jsme si zvolili tenhle pitomý systém, tak se musí na lidi trochu přitlačit, protože jinak by to zůstalo čistě na dobrovolnosti a platili by jen poctiví truhlíci.
satane, no to je dobré , že tě nezajímám já, ale co další. Sděl nám prosímtě technické prostředky, kterými zjistíš, že se díváme na televizi! Jednou jsi to napsal, odpověděl jsi asi kravinu a teď se z toho chceš vymotat!
To ,že p. Cukrář napíše, že soused bude udávat není technický prostředek, o kterém jsi se zmínil - jestli se nepletu...
Je dobře, že si hledáte, jak to nejde, ale zkuste hledat, jak to udělat. Jak to vy dokážete doložit, že se ten druhý kouká, třeba na taneční.?
Ty budeš asi nějaký sluníčkář: "přísnost na lid", "principy svobody"
Psal jsem, že když jsme si zvolili tenhle pitomý systém, tak se musí na lidi trochu přitlačit, protože jinak by to zůstalo čistě na dobrovolnosti a platili by jen poctiví truhlíci.
Co se týče sledování oken, k danému účelu nepotřebuješ zírat, jak se Máňa sprchuje před sledováním seroše, postačí sledovat/natočit pulzování světla v okně u toho seroše, bez jakýchkoli detailů uvnitř bytu. A k tomuhle jeřáb opravdu nepotřebuješ. Pak samozřejmě záleží na soudu, jak to vezme, ale troufnu si tvrdit, že by to prošlo.
Do bytu vám samozřejmě nikdo vstoupit nesmí (bez soudního příkazu). Nicméně pokud ČT nabyde dojmu, že přijímač máte, např. se poptá u sousedů, nebo vás někdo nabonzuje, tak máte velký problém, protože od vás začnou poplatky vymáhat. Jak se pak postupuje nevím, ale určitě již nebude stačit čestné prohlášení, nejspíš budete muset dokazovat, že přijímač nemáte.
Kontrola do bytu nepůjde, zjistí si to jinými prostředky, stejně, jako to zjistíte i Vy o jiných lidech. Pokud to kontrolní orgán bude chtít zjistit, zjistí to.
Tak čistě teoreticky mě napadá, že by šlo synchronizovat jasovou složku se všemi, ve stejný okamžik, vysílanými programy ČT. Tedy za předpokladu, že je vidět na vaše okno, ale je to dost nepravděpodobná teorie.
A co sdělení majitele, sdělené někde, mezi kámoši, že ví, jak ojebat televizi, páč se kouká a neplat.
Proč jdete všichni jen po tom, že kouká na blikající techniku.
Ale proč by to složitě šetřili, stačí, když platí ti, co jsou poctiví. Pak jen jednoznačné případy...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.