Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Poplatky ČT

Od: vize odpovědí: 30 změna:
Dobrý večer.Včera mi přišel dopis o poplatcích za ČT.Když dam čestné prohlášení o tom,že příjmač nevlastním i když ž ho mam,může přijít nějaká kontrola,aby se přesvědčila,že ho opravdu nemam?

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

V podstatě to berou tak, že poplatníkem je každý, kdo odebírá proud. Takže si naše jejich ČT a ČRo porovnávají svůj seznam plátců se seznamy zákazníků doddavatelů elektřiny a odběratelům elektřiny, které ve svých poplatnících nenajde, pak posílá tokové dopisy. Pokud vím, zatím nechodí kontroly občanům domů, ale do provozoven podnikatelů kontroloři zabrousí a ČT pak žaluje a u soudů slavně vyhrává. Dokonce ani ústavnímu soudu se nezdá divné platit poplatky za nefunkční televize: "Ústavní soud nepovažuje protiústavní, pokud obecné soudy zaujaly právní názor, že zákon konstruuje povinnost platit televizní poplatek jako povinnost založenou pouhým držením televizního přijímače, bez ohledu na způsob jeho užívání.."( ODKAZ)

Takže, pokud máte doma starý analogový televizor,sice nemůžete přijímat ČT ani ČRo, ale pro českou justici jste ovce zákonně určená k ostříhání.

Zatím není povinnost platit tv poplatky za PC, počítačové monitory, tablety, notebooky,(pokud neobsahují tv tuner), nebo mobilní telefony. Ale nebojte se. to pomine . Fialová slibotechna "nikomu nezvýšíme daně"už pilně chystá novelu, kterou počítače a mobily zahrne do zpoplatěnných přijímačů ČT.

vize
hodnocení

Takže i když vlastním jakkoliv starou(i třeba 15 let)obrazovku,která signál DVB-T2 bez Settoboxu příjmat nemůže,tak stejně platit musím?
re4zon
Musis. A pochopitelne, ze dokazovat by musela ct, ne ty. Aktualne zadnou moznost, jak te usvedcit ze lzi nemaji.

Bez ohledu na to, zda je přístroj jejich majetkem a zda je vůbec používán. Dokonce nezáleží ani na tom, jestli je televize funkční.

z odkazu výše

joker
@nonek ale to je nepravda
V článku je jasně napsáno, že s údajně nefunkčního televizoru vedly kabely.
V tom druhém článku se hostinský vymlouval, že televizor nebyl jeho, pak se vymlouval že si ho musel nechat opravit.
Stačí argumentovat správně, v televizi není TV tuner a tedy televizor není schopen přijímat TV signál.

@joker: Podceňujete českou justici: tady žádná anténa nebyla v celém baráku, ale rozsudek zněl: Je nutno platit!

Někdo totiž sepsal do zákona 348/2005 Sb §2 v tomto znění:

Televizní poplatek se platí ze zařízení technicky způsobilého k individuálně volitelné reprodukci televizního vysílání, je-li šířeno prostřednictvím zemských rádiových vysílacích zařízení využívajících rádiové kmitočty vyhrazené pro šíření a přenos rozhlasového nebo televizního vysílání, družic nebo kabelových systémů (dále jen "televizní přijímač"). Toto zařízení se považuje za televizní přijímač i v případě, že si jej poplatník upraví k jinému účelu.

Advokáti najímaní ČT to vykládají tak, že pro účel vymáhání poplatku je jedno, jestli ta TV funguje nebo ne. A soudy jim v tom dávají za pravdu.

kratas
Ano, Protože výraz : nefunguje - je poměrně vágní. soud správně argumentoval, že to by mohl říct každý, a nejde to nijak dokázat! Respektive důkazní břemeno dnes se poplatník.
Ty kdyz vyjmeš tuner nebo urveč IECkonektor a pro jistotu nalepíš na televizi štítek, že je “technicky nezpůsobilá přijímat TV”, tak jsi podle mne v klidu. případně pokud si o tom opatříš důkazní materiál (foto), a zaprotokoluješ, necháš si ověřit podpis, aby bylo zachováno časové razítko na listině. jsem si na 99,99% jist, že by to u soudu uspělo resp. ani by to tam nedošlo.
bavíme se o televizi ve veřejně přístupném prostoru, doma ti to pochopitelně nikdo kontrolovat nebude
Ale dovedu si v budoucnu představit provedený důkaz přes okno :) tam by stačilo svědecky prokázat, kdy kde a že skutečně to okno patří dotyčnému, že stačí, aby tam měl nájemníka a už důkaz… takže se to zatím nepoužívá, ale kdyby chtěli, mohli by jezdit, jak český telekomunikační úřad (měří wifinky a rozdává flastry)…
A pokud někdo doma televizi má, TV signál schopnou přímat, tak by platit měl. Bez ohledu na to, jestli na televizi kouká nebo ne. To je zákon.
re4zon
Ne, "podle tebe v klidu" nefunguje. Byl i pripad kdy si nekdo nechal SERVISEM vymontovat tuner, mel od toho protokol a presto platit musel. Nikoho nezajima, jestli se koukas nebo muzes koukat, cil je vybrat vic penez za kazdou cenu.

hodnocení

4x

Ano, může. Ovšem do bytu je pustit nemusíte. Jestli ale máte na střeše anténu, tak si dobře naběhnete.

Na druhé straně dnes existují technické prostředky, kterými lze zjistit, zda přijímáte televizní signál.

hujer

Prosím tě a jaké , dej odkaz !

Hujere, ty už mě s tvými blbými otázkami nezajímáš. Že o těch technických prostředcích nic nevíš, je tvůj problém, ne můj! Toto je moje poslední reakce na tvé pokusy rozpoutat flame.

Mě by taky zajímalo, Jak se dá na dálku zjistit, zda v bytě, domě je televize. Nebo majitel přijímá televizní signál. Zní to velmi nepravděpodobně. Jestli můžeš, dej sem, prosím, více informací.

Všichni si určitě poradíte, jak zjistit, že se soused dívá na televizi. Nebo snad chcete po satamovi návod, jak to udělat?

Sami zapřemýšlejte.

re4zon
Zrovna vam to pisu nerad, ale zapremyslejte sam. Podivat se sousedovi do okna je sice pekne, ale ne zpusob, jak prokazat, ze prijima urcity typ vysilani. Nehlede na to, ze tohle casto neni technicky mozne a pravne uz vubec, nejaka kontrola nemuze chodit s dalekohledem a cumet lidem do oken. Zatim, ale jestli vyvoj prava bude postupovat dal stejnym zpusobem, mame se na co tesit.

Ano, přesně to po satamovi chci, vysvětlit, jak ČT zjišťuje majitele televizí. Čekal jsem popis nějakého sofistikovaného zařízení na měření spektra, nebo nějaký složitý rentgen. Místo toho se dozvím, že mám sám šmírovat sousedy klíčovou dírkou. Zatím se zdá, že si satam ty technické prostředky na zjišťování vymyslel, a teď raději dělá mrtvého brouka. Myslím, že jsem se slušně zeptal. Satam snad umí odpovědět sám, jen on sám vysvětlit, jak to myslel, nepotřebuje, aby za něj někdo pošetile odpovídal.

Proč by kontrola nemohla čumět lidem do oken? Večer mají všichni zatažené závěsy, je tedy vidět jen pulzování světla vyprodukované TV obrazovkou. Pak už záleží, jak by to vzal soud, jako narušení soukromí mi to nepřipadá a důkaz o sledování televize je to myslím dostatečný.
Ještě dodám, že když už jsme si zvolili tenhle pitomý systém, tak se musí na lidi trochu přitlačit, protože jinak by to zůstalo čistě na dobrovolnosti a platili by jen poctiví truhlíci.

hujer

satane, no to je dobré , že tě nezajímám já, ale co další. Sděl nám prosímtě technické prostředky, kterými zjistíš, že se díváme na televizi! Jednou jsi to napsal, odpověděl jsi asi kravinu a teď se z toho chceš vymotat!

To ,že p. Cukrář napíše, že soused bude udávat není technický prostředek, o kterém jsi se zmínil - jestli se nepletu...

re4zon
Proc asi. Ano, je to naruseni soukromi. Kdo zavesy nema, k tomu se koukat nemuzou, takze je v klidu, tak uvazujes? A kdo ma okna vysoko nebo nekam smerem do lesa, k tomu se pojedou koukat s jerabem nebo vrtulnikem, ze? A budou to delat soustavne minimalne nekolik tydnu, protoze v zakone jsou urcite podminky, jak dlouho musis prijimac drzet.. Ukazujes krasne totalitni uvazovani, na lid musi byt prisnost, zakladni principy svobody zahodime, protoze stat neni schopny financovat provoz televize jinak nez dementne navrzenym poplatkem.
S jineho soudku - technicke prostredky k zjisteni, co kde se jak prijima, ty skutecne existuji. Ale nema je televize, maji je armady a tajne sluzby ve vetsine zemi.

Je dobře, že si hledáte, jak to nejde, ale zkuste hledat, jak to udělat. Jak to vy dokážete doložit, že se ten druhý kouká, třeba na taneční.?

re4zon
Co bych mel a proc dokladat? Vzhledem ke sve profesi sice resim jak to udelat, ale na urovni systemu. Neni jediny duvod nastavit system zdanlive volitelne platby a pak hledat, jak z ni udelat povinnou. Kdyz uz stat neni schopny nastavit danovou zatez tak, aby odpovidajici castku prerozdelil ctv a cro, tak at udela pevnou dan, kterou si kazdy zaplati v ramci daneni mzdy nebo v danovem priznani. Tahle hra na poplatky je jen saskarna, jak vytahnout vic penez a nerikat tomu dan..

Ty budeš asi nějaký sluníčkář: "přísnost na lid", "principy svobody" :-D
Psal jsem, že když jsme si zvolili tenhle pitomý systém, tak se musí na lidi trochu přitlačit, protože jinak by to zůstalo čistě na dobrovolnosti a platili by jen poctiví truhlíci.
Co se týče sledování oken, k danému účelu nepotřebuješ zírat, jak se Máňa sprchuje před sledováním seroše, postačí sledovat/natočit pulzování světla v okně u toho seroše, bez jakýchkoli detailů uvnitř bytu. A k tomuhle jeřáb opravdu nepotřebuješ. Pak samozřejmě záleží na soudu, jak to vezme, ale troufnu si tvrdit, že by to prošlo.

hodnocení

1x

Kdyby měla ČT páky na to jak vymáhat, už to dávno udělá. Zatím těží jen ze zastrašování.

hodnocení

0x

Do bytu vám samozřejmě nikdo vstoupit nesmí (bez soudního příkazu). Nicméně pokud ČT nabyde dojmu, že přijímač máte, např. se poptá u sousedů, nebo vás někdo nabonzuje, tak máte velký problém, protože od vás začnou poplatky vymáhat. Jak se pak postupuje nevím, ale určitě již nebude stačit čestné prohlášení, nejspíš budete muset dokazovat, že přijímač nemáte.

vize
hodnocení

Jasně chápu.To by spíš měla dokázat druhá strana,že příjmač vlastním.Zajímalo by mě,jak by sem postupoval při dokazování,že přijmač nevlastním.Vyfotil by jsem prázdný televizní stolek a problém by byl vyřešenej.Tím na vás nechi nějakým způsobem útočit nebo podobně.Moc vám děkuji za názor!Jen jsem si představil situaci.Samozřejmě,že nejste odpovědná osoba ČT a taky po vás nechci odpovědi,které nejsou ve vaší kompetenci.Ještê jednou děkuji za reakci na moji otázku

Tak samozřejmě záleží, jak aktivní by byla ČT. Pokud by věc dala k soudu a soud uznal její argumenty, tak by vám asi nic jiného nezbylo, než se nějak s ČT dohodnout (tedy buď platit, nebo je pustit k sobě provést kontrolu).

hodnocení

0x

Kontrola do bytu nepůjde, zjistí si to jinými prostředky, stejně, jako to zjistíte i Vy o jiných lidech. Pokud to kontrolní orgán bude chtít zjistit, zjistí to.

Tak čistě teoreticky mě napadá, že by šlo synchronizovat jasovou složku se všemi, ve stejný okamžik, vysílanými programy ČT. Tedy za předpokladu, že je vidět na vaše okno, ale je to dost nepravděpodobná teorie.

A co sdělení majitele, sdělené někde, mezi kámoši, že ví, jak ojebat televizi, páč se kouká a neplat.

Proč jdete všichni jen po tom, že kouká na blikající techniku.

Ale proč by to složitě šetřili, stačí, když platí ti, co jsou poctiví. Pak jen jednoznačné případy...

Vyjadřoval jsem se k teoretickým, technickým možnostem, ne k bonzování.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]