Nejste přihlášen/a.
Poslední dobou, se začástkem topné, tady bylo pár dotazů ohledně termohlavic radiátorů, tak mě taky jedna nejasnost k tématu napadla
Totiž, na jakou vlastně teplotu topné vody jsou hlavice výrobcem určeny? Ona přece určitě musí mít vliv na chování hlavice, respektive tam bude závislost nejen žádoucí, tedy dle nastavené teploty v místnosti, ale i podle teploty vody, ne?
Dejme tomu, že asi u většiny hlavic by měl stupeň 1 znamenat 12°C, stupeň 3 pak 20°C a stupeň 5 asi 28°C.
Radiátor dimenzovaný tak, že třeba při teplotě kolem nuly bude místnost na požadovaných 20°C vytápět s teplotou vody 30°C. Radiátor i samotný hlavicí ovládaný ventil bude na hlavici vyzařovat jen minimum tepla a tím její chování téměř neovlivní, uplatní se skutečně jen teplota vzduchu. No a pak tam, když to přeženu, někdo napere naopak třeba 80°C vodu, to přeci musí hlavice ventil kvůli sálání v její bezprostřední blízkosti zavřít skoro okamžitě po zahřátí růžku radiátoru a v cimře bude zima, ne? Natož v případě 5 žebrového radiátorku na záchodě, přikrytého včetně hlavice hromadou literatury
Tedy, je mezi teplotou vody a stupnicí na hlavici nějaká konkrétně daná souvislost ve smyslu posunu třeba o jednu čárku na každých 10°; teploty vody?
Totiž přijde mi, že (pravda, 26let staré) hlavice Heimeier se v zatepleném, napůl starém a napůl přistavovaném baráku, kde teplota vody se po většinu sezony pohybuje mezi 30-40°C, chovají každá jinak a není to jen vlivem "vyvážení" soustavy, kde je jednom konci je napojen plynový kotel a na druhým vodní krbovky.
Nepře,mýšlejte nad malichernostmi..
Ano, logicky vliv teploty vody v radiátoru mít menší vliv na termostatickou hlavici bude, ale nemělo by Vám to narušovat klidné spaní.
Čísla na stupnici TH jsou stejně "bezrozměrná", takže si nakonec nastavíte dle sebe a poctitů, nikoliv dle čísla 1-5.
No a koneckonců, kolik znáte dnes lidí, co topí na teplotu topné vody 80°C? To jsou systémy používané před 40 lety, od té doby se teplota topné vody stále snižuje (a důvodů je více).
Právě bezrozměrnost čísel na stupnici mě na tuhle myšlenku přivedla, kdyby tam nějaký výrobce uváděl reálně spolehlivě odpovídající stupně, určitě by to byla značná kunkurenční výhoda minimálně v okruhu uživatelů, kteří funkci termohlavice nechápou
Přímo vliv teploty vodu nemám možnost pozorovat, protože nad nějakých 40°C bysme se v obýváku u krbovek, sice s vodním pláštěm a dobastenou izolační vatou pod vnějším plechem, upekli vedrem z sálajícího kouřovodu a prosklenných dvířek Jen jsem vypozoroval, že třeba v ložnici, při reálné i požadované teplotě kolem 19°C, to odpovídá nastavení hlavice ani ne na dvojku (jsou tam ploché radiátory s hlavicí souběžně s obvodovou zdí), zatímco v místnostech s žebrovými radiátory a hlavicí "do místnosti", tedy kolmo a dále od zdi, trojka přesně odpovídá 20°C - takže mě, kromě vlivu sálání chladu z obvodových zdí na hlavici, napadla i myšlenka opačná, sálání tepla z radiátoru a ventilu. A ta absurdně vysoká teplota vody pro příklad pak zase na základě všude doporučovaných vysokých teplot zpátečky pro krbovky (mám obvykle jen nezdravých 25-35°C, pokud se zrovna nevrací skrz hada výměníku v bojleru). Sice mám třícestný servoventil, ale většinou vyřazený, aby voda spolehlivě tekla i k nejvzdálenějším radiátorům a samotný kamna topily do vzduchu co nejmíň.
Jen mě napadl takový příklad, kdy by ta závislost mohla být fatální - například máme na venkově dům, obývavý rodiči pouze o víkendech, trvale temperovaný kondenzákem. Přes týden v referenčním obýváku nastaveno na termostatu 14°C, ve zbytku baráku (velký 120letý dům, kotel myslím 48kw), hlavice "na vločku", tedy cca 6°C. A pak by se teoreticky stalo, že třeba dítě v létě nepozorovaně uzavře v obýváku hlavice, nebo někdo při odjezdu nezavře dveře do okolních, jen temperovaných, místností, přijde mráz, kotel nebude schopen v referenčním obýváku dosahnout požadovaný teploty, zvýši teplotu vody na maximum, a bude průšvih třeba na záchodě v rohu baráku, kde je také hlavice "na vločku" a záchod se splachováním vestavěným v podstatě v obvodové zdi (za závěsnou mísou je přizděný sokl) - sice bude vařící přívodní trubka a růžek radiátoru a hlavice "spokojená", ale u země a ve vestavěné nádržce už možná bude mrznout. Ale snad je to jen moje teoretická úvaha a taková situace nenastane
Díky za típ na takovou hlavici, on ten "problém" je naštěstí natolik v teoretické rovině, že to za takovou investici nestojí (i když, u toho rohového záchodu nad tím ještě zauvažuju), každopádně dobře o existenci takovýho řešení vědět. Vlastně mi dochází, že na něco principielně podobnýho, jen s jiným rozsahem, jsem narazil při výběru trojcesťáku ke zpátečce krbovek, než se mi shodou okolností naskytla možnost použitého servoventilu Meibes za pětikilo a výběr byl jasný
V případě toho domu, kam rodiče jezdí na víkendy, beztak v souvislosti s temperováním reálně asi hrozí větší a vlastně opačný riziko s možným stejným a horším následkem - jsou tam totiž ještě i troje částečně využívané staré akumulačky (zbytečně a proti kondenzáku dražší na provoz, ale prostě to tak vždycky bylo v "době kamnové" před ÚT a tak to tak musí být...) , kde, podle mě, pokud by je někdo na víkend pustil na "3 třetiny" (jak v obýváku, tak ve vedlejší místnosti, vlastně skrz zeď za termostatem kotle) a při odjezdu zapomněl přepnout na 1/3, bude termostatu teplo od akumulaček, kotel nezapne a voda zamrzne v celým baráku
Dovolím si oponovat kolegovi. První termohlavice se objevily v době, kdy se na 70 - 80°C běžně topilo celou sezonu. Pokud je teplota vody na vstupu o 40°C menší, má to vliv i na funkci termohlavice., zavírá o 2 - 3 °C dřív než při 80°C. Experimentální pokusy doma na pár radiátorech s termohlavicema při různých výstupních teplotách vody a různých režimech vytápění
To ano. Jde o to že termohlavice bude při vyšši teplotě vstupní vody reagovat malinko jinak. Rozdíl nepatrný,ale je . ..řešil jsem v rámci servisu paní, která seděla u termostatu ( +- 0,5 °C) s digitálním termostatem ( +- 0,1°C) , zapisovala nastavení termohlavice, venkovní teplotu, zapínání a vypínání kotle..Za den měla A4 stránku zápisů ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.