Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Termohlavice x teplota vody

Od: bery* odpovědí: 7 změna:

Poslední dobou, se začástkem topné, tady bylo pár dotazů ohledně termohlavic radiátorů, tak mě taky jedna nejasnost k tématu napadla :)

Totiž, na jakou vlastně teplotu topné vody jsou hlavice výrobcem určeny? Ona přece určitě musí mít vliv na chování hlavice, respektive tam bude závislost nejen žádoucí, tedy dle nastavené teploty v místnosti, ale i podle teploty vody, ne?

Dejme tomu, že asi u většiny hlavic by měl stupeň 1 znamenat 12°C, stupeň 3 pak 20°C a stupeň 5 asi 28°C.

Radiátor dimenzovaný tak, že třeba při teplotě kolem nuly bude místnost na požadovaných 20°C vytápět s teplotou vody 30°C. Radiátor i samotný hlavicí ovládaný ventil bude na hlavici vyzařovat jen minimum tepla a tím její chování téměř neovlivní, uplatní se skutečně jen teplota vzduchu. No a pak tam, když to přeženu, někdo napere naopak třeba 80°C vodu, to přeci musí hlavice ventil kvůli sálání v její bezprostřední blízkosti zavřít skoro okamžitě po zahřátí růžku radiátoru a v cimře bude zima, ne? Natož v případě 5 žebrového radiátorku na záchodě, přikrytého včetně hlavice hromadou literatury :)

Tedy, je mezi teplotou vody a stupnicí na hlavici nějaká konkrétně daná souvislost ve smyslu posunu třeba o jednu čárku na každých 10°; teploty vody?

Totiž přijde mi, že (pravda, 26let staré) hlavice Heimeier se v zatepleném, napůl starém a napůl přistavovaném baráku, kde teplota vody se po většinu sezony pohybuje mezi 30-40°C, chovají každá jinak a není to jen vlivem "vyvážení" soustavy, kde je jednom konci je napojen plynový kotel a na druhým vodní krbovky.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Nepře,mýšlejte nad malichernostmi..

Ano, logicky vliv teploty vody v radiátoru mít menší vliv na termostatickou hlavici bude, ale nemělo by Vám to narušovat klidné spaní.

Čísla na stupnici TH jsou stejně "bezrozměrná", takže si nakonec nastavíte dle sebe a poctitů, nikoliv dle čísla 1-5.

No a koneckonců, kolik znáte dnes lidí, co topí na teplotu topné vody 80°C? To jsou systémy používané před 40 lety, od té doby se teplota topné vody stále snižuje (a důvodů je více).

bery*
hodnocení

Právě bezrozměrnost čísel na stupnici mě na tuhle myšlenku přivedla, kdyby tam nějaký výrobce uváděl reálně spolehlivě odpovídající stupně, určitě by to byla značná kunkurenční výhoda minimálně v okruhu uživatelů, kteří funkci termohlavice nechápou :)

Přímo vliv teploty vodu nemám možnost pozorovat, protože nad nějakých 40°C bysme se v obýváku u krbovek, sice s vodním pláštěm a dobastenou izolační vatou pod vnějším plechem, upekli vedrem z sálajícího kouřovodu a prosklenných dvířek :) Jen jsem vypozoroval, že třeba v ložnici, při reálné i požadované teplotě kolem 19°C, to odpovídá nastavení hlavice ani ne na dvojku (jsou tam ploché radiátory s hlavicí souběžně s obvodovou zdí), zatímco v místnostech s žebrovými radiátory a hlavicí "do místnosti", tedy kolmo a dále od zdi, trojka přesně odpovídá 20°C - takže mě, kromě vlivu sálání chladu z obvodových zdí na hlavici, napadla i myšlenka opačná, sálání tepla z radiátoru a ventilu. A ta absurdně vysoká teplota vody pro příklad pak zase na základě všude doporučovaných vysokých teplot zpátečky pro krbovky (mám obvykle jen nezdravých 25-35°C, pokud se zrovna nevrací skrz hada výměníku v bojleru). Sice mám třícestný servoventil, ale většinou vyřazený, aby voda spolehlivě tekla i k nejvzdálenějším radiátorům a samotný kamna topily do vzduchu co nejmíň.

Jen mě napadl takový příklad, kdy by ta závislost mohla být fatální - například máme na venkově dům, obývavý rodiči pouze o víkendech, trvale temperovaný kondenzákem. Přes týden v referenčním obýváku nastaveno na termostatu 14°C, ve zbytku baráku (velký 120letý dům, kotel myslím 48kw), hlavice "na vločku", tedy cca 6°C. A pak by se teoreticky stalo, že třeba dítě v létě nepozorovaně uzavře v obýváku hlavice, nebo někdo při odjezdu nezavře dveře do okolních, jen temperovaných, místností, přijde mráz, kotel nebude schopen v referenčním obýváku dosahnout požadovaný teploty, zvýši teplotu vody na maximum, a bude průšvih třeba na záchodě v rohu baráku, kde je také hlavice "na vločku" a záchod se splachováním vestavěným v podstatě v obvodové zdi (za závěsnou mísou je přizděný sokl) - sice bude vařící přívodní trubka a růžek radiátoru a hlavice "spokojená", ale u země a ve vestavěné nádržce už možná bude mrznout. Ale snad je to jen moje teoretická úvaha a taková situace nenastane :)

V případě potřeby můžete použít termostatickou hlavici s oddáleným ovládáním a problém je vyřešen:

kamody.cz/...

bery*
hodnocení

Díky za típ na takovou hlavici, on ten "problém" je naštěstí natolik v teoretické rovině, že to za takovou investici nestojí (i když, u toho rohového záchodu nad tím ještě zauvažuju), každopádně dobře o existenci takovýho řešení vědět. Vlastně mi dochází, že na něco principielně podobnýho, jen s jiným rozsahem, jsem narazil při výběru trojcesťáku ke zpátečce krbovek, než se mi shodou okolností naskytla možnost použitého servoventilu Meibes za pětikilo a výběr byl jasný :)

V případě toho domu, kam rodiče jezdí na víkendy, beztak v souvislosti s temperováním reálně asi hrozí větší a vlastně opačný riziko s možným stejným a horším následkem - jsou tam totiž ještě i troje částečně využívané staré akumulačky (zbytečně a proti kondenzáku dražší na provoz, ale prostě to tak vždycky bylo v "době kamnové" před ÚT a tak to tak musí být...) , kde, podle mě, pokud by je někdo na víkend pustil na "3 třetiny" (jak v obýváku, tak ve vedlejší místnosti, vlastně skrz zeď za termostatem kotle) a při odjezdu zapomněl přepnout na 1/3, bude termostatu teplo od akumulaček, kotel nezapne a voda zamrzne v celým baráku :(

hodnocení

0x

Dovolím si oponovat kolegovi. První termohlavice se objevily v době, kdy se na 70 - 80°C běžně topilo celou sezonu. Pokud je teplota vody na vstupu o 40°C menší, má to vliv i na funkci termohlavice., zavírá o 2 - 3 °C dřív než při 80°C. Experimentální pokusy doma na pár radiátorech s termohlavicema při různých výstupních teplotách vody a různých režimech vytápění

Ale jo, já pamatuji také ještě páru...
Ale mluvíme snad o současnosti..a současném vytápění, či systémech vytápění.

To ano. Jde o to že termohlavice bude při vyšši teplotě vstupní vody reagovat malinko jinak. Rozdíl nepatrný,ale je . ..řešil jsem v rámci servisu paní, která seděla u termostatu ( +- 0,5 °C) s digitálním termostatem ( +- 0,1°C) , zapisovala nastavení termohlavice, venkovní teplotu, zapínání a vypínání kotle..Za den měla A4 stránku zápisů ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]