Nejste přihlášen/a.
Zajímá mě ,na kolik stupnů vytápíte jednotlivé místnosti v domě.Co mi skončila fixace a poslali mi,že budu platit za plyn 7500Kč,tak jsem si to nechala snížit na 5500Kč a topím jen na 19stupnů.Ale je mi pořád zima i když jsem opravdu nabalená a piju často teplý čaj.Mám ledové ruce,nic mě nebaví...
21°C (ekvitermní regulace, teplota prakticky v celém domě stejná, s vyjímkou kuchyně a koupelen-tam bývá vyšší).
Co jsem spočítal z vaší udávané ceny (záloh), tak by to odpovídalo spotřebě 38MWh za rok (počítám to dle cen v aktuálním ceníku E-ON). Ano, ta spotřeba je šílená a ceně se potom nesmíte divit. Odpovídá to rodinnému domku s tepelnou ztrátou cca 22kW (tedy nezateplenému rodinnému domku o podlahové ploše cca 170m2 bez jakéhokoliv zateplení).
Jakou tedy máte roční spotřebu plynu? (v m3 nebo rovnou v MWh).
Určitě Vám dodavatel sám smlouvu nefixoval, to buď musel prodloužit minulou smlouvu (ale s vaším souhlasem a vědomím), nebo jste si cenu zafixovala sama.
Tak na jednu stranu je ta spotřeba oopravdu hodně vysoká a bylo by velmi rozumné s ní něco dělat..(u rodinného domku bych za rozumnou-na dnešní poměry a standardy-považoval spotřebu poloviční).
Na druhou stranu, byste u E-ONu platila za stejnou spotřebu dle aktuálních cen cca 5550Kč/měsíc.
Proč je to u vašeho dodavatele o 2tis Kč více, to nevím.
Možná by to chtělo změnit systém topení, pokud máte tu možnost. Mám kombinaci elektrokotel a krbová kamínka s výměníkem. Rego elkotle jsem někdy před sedmi lety nastavil na dvacetdva stupňů a od té doby si ho nevšímám. Kdyby klesla teplota, elkotel zapne a dotopí. Vloni nezapl ani jednou, letos zatím také ne. A momentálně tu mám něco přes dvacetpět stupňů...
Vytápíme na 23 všude, jenže ročně na topení spotřebujeme jen 0,6MWh, tzn. teplota sama vám nic neřekne. 19 stupňů je poměrně málo. Pokuste se o nějaká opatření, abyste měla alespoň jednu obývací místnost, co nejlépe izolovanou od okolí, s teplotou vyšší. Možná by stálo za to, máte-li komín, pořídit na přitápění kamna na tuhá paliva.
Budeš se divit, ale metry mám aktuálně takřka dvojnásobné (na zimu mi v současnosti stačí) a kolem nikoho, nejbližší dům je asi 10 metrů daleko, 0,6 MWh je, jak jsem psal, spotřeba vytápění. I ohřev vody vezme více. A ano, je to pasiv. Pokud ale zkoukneš požadavky pasivu, zjistíš, že to není tak nenormální hodnota. Nyní venkovní teplota 2,5 stupně, spotřeba 3-4 kWh denně. Nejlevnější energie je ta, kterou nespotřebuješ
Zajímavé. Nikdy bych nevěřil jak neuvěřitelné to bude. Spotřeba komplet je 4,1MWh/rok. Jotulky nemám. Ani žádná jiná kamna. Klimu mám, ale jen na léto. Jinak pálím elektřinu (klima se nevyplatí), a samozřejmě rekuperace je prakticky u pasivu základem. Vezme cca 0,6kWh denně. Ale řeč byla o spotřebě za vytápění. Tak jsem napsal spotřebu za vytápění. Když je někdo v nezateplené budově, tak si tam přece vařením a souložením také přitápí
A k cemu Vam ta informace prakticky bude? Pokud je Vam pri 19°C zima, tak pokud nechcete dale mrznout, budete ocividne muset topit vice bez ohledu na to, jak topi ostatni.
Nebo mi neco unika?
23-25, topím v krbu - dřevo za rok cca. 10.000,-
otci jsem hned po těch nárůstech vydřiduchů nechal odpojit plyn - nějakou dobu měl jen přímotopy (bez plynu nakonec i ušetřil i přes nárůst částky za el.energii), nyní má kotel na peletky - náklady 25000,- za rok místo plynu před zdražením 30tis.
No nevím .
Cena peletek je cca 10kč za kilo . Když beru , že z kila dáte 4kwh , tak to vychází cca 2,5kč/kwh. A jste tedy na stejné ceně jako plyn a ještě jste vlastně koupil kotel . Což bude také pěkná darda . Jediné pozitivum , snad je že máte energii na zimu ve sklepě (nezávislost)
Kluci, to je přesně moje řeč. I když je z toho trochu bordelu, ten pohled do plamenů je k nezaplacení.
Arwi to nejste bohužel sama, Češi to prostě neřeší. Vidí v TV reklamu, jak innogy slevňuje, ale že odborníci ve zprávách nebo na CNN v pořadu co na to vaše peněženka radí nefixovat, to už je nezajímá. Nakonec i v pořadu Jílkové se toto téma řešilo, kde zmínili i to innogy, ruší zafixovaným smlouvy, podle toho, jak se to hodí . Dneska už to mají dokonce i ve smlouvách, že v případě velké změny cen muzou fixaci zrušit. Navíc do fixovanych produktu už jsou započítané i rizika, které zákazník platí. Dlouhodobě se tedy fixace nikdy nevyplatí a krátkodobě se taky vyplatit nemusí, protože po skončení dostanou šílené ceny. Nejlépe je porovnávat ceníky jednotlivých dodavatelů a sledovat ceny. Já mám jednoho dodavatele dlouhé roky a je stabilně nejlevnější. Trh s elektřinou funguje tak, že dodavatelé nakupují kontrakty na několik let dopředu, takže prumerna cena prakticky kopíruje trh. Když se podívám na kontrakty na roky 24, 25, 26 tak je vidět, že ceny klesají, takže vím, že u smlouvy na neurčito mně budou ceny klesat. Což v případě fixu není reálné. Proč myslite, že vám znovu nabídli fixaci? Kdyby nakupovali kontrakty za vyšší ceny, tak vám ji nedají nebo vám ji dají za vyšší ceny než dneska. A tomu je potřeba připočítat ten rizikový příplatek v případě náhlého kolísání cen nahoru. Když jsem před pár lety pomáhal sestře měnit dodavatele, tak na konci výpovědní doby se jí ozval puvodni dodavatel s novým lepším ceníkem, když zustane. Ceny dorovnal výrazně na ceny nového dodavatele, mírně i pod a řeknu, byl to velký rozdíl v cenách, o které si dlouhé roky říkal. Bylo to konkrétně innogy u elektřiny , plyn měla jinde a ti se také ozvali s lepším ceníkem. Nicméně měsíční poplatky, které si innogy a jiní dodavatelé účtují to zabily , jen na nich nechá zákazník cca 1800korun ročně u elektřiny a podobně u plynu a tyto se platí, i když člověk nemá žádnou spotřebu. Jinak muj dodavatel se nad strop nedostal, neustálé jsem měl ceny pod stropem, jak plyn tak elektřiny, to je ta výhoda smlouvy na neurčito, kdy pro vás dodavatel nakupuje kontrakty na dlouho dopředu, takže prumerna cena se o dost liší od aktuální.
Tak topím na dosť vysoku teplotu cca 24-25 stupňov,spotreba cca 2300 m3 a záloha za plyn mesačne je 124 € čo je v prepočte cca 3500 Kč. To máte raz tak drahý plyn v Česku ako na Slovensku.
Prepočet je cca podľa tabuľky 1 m3-- 10,8 kW. čo vychádza na rovnako skoro, tiež mám uvedeno na faktúre v kW a odpočet v m 3 lebo neviem či sú meradla bežne používane na tepelnú výhrevnosť pri plyne.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.