Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Silikonový tmel bez biocidu

Od: nykuk odpovědí: 12 změna:

Jsem zvyklý pracovat s tím silikonovým tmelem Den Braven universal, který obsahuje biocid a nějakou další protiplísňovou složku s dlouhým složitým názvem. Ale zajímá mě jestli je nějaký jiný, který ten biocid a jedovatou chemii (po vytvrzení) neobsahuje? Ale aby byl odolný proti UV záření. Ještě chci podotknout, že jsem v dávné minulosti zkoušel silikonový tmel Den Bravenu do potravinářského prostředí, ale zjistil jsem časem že ten tmel strašně smrdí a nevím proč. Nový tmel bílý univerzal nesmrdí.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Je třeba nastudovat technické a bezpečnostní listy, nebo nejlépe dotaz na výrobce, který tmel je vhodný do potravinářství (Lukopren).

nykuk
hodnocení

Jako je tento LUKOPREN N 5221?

Výroba různých forem na odlívání potravin jako je čokoláda apod.

re4zon
Tak pokud resis vyrobu forem na cokolady, tak urcite neco jako ten lukopren. A nevim proc vubec resis tmely od den braven, kdyz dela pokud vim vyhradne v kartusich a pro stavebnictvi, lepeni skel a utesnovani motoru..

To co jste zmínil je dvousložkový licí silikon, nejčastěji používaný na odlévání forem (musí se přidávat tvrdidlo, aby ztuhnul). Běžnější jsou jednosložkové, tixotropní - nestékavé, vzdušnou vlhkostí vulkanizující tmely v kartuších. To jsou značně rozdílné silikony, ale určitě najdete od obého nějaký vhodný pro potravinářské účely. Nejlépe zkontaktovat Lučební závody Kolín, výrobce silikonů Lukopren.

nykuk

@orion: Příprava té formy tou litou látkou - Lukopren - plus katalyzátorem, asi dlouho trvá že? Jak moc to smrdí? Je zápach srovnatelný třeba se syntetikou nebo silikonovým tmelem nebo je to mnohem méně intenzivnější?

re4zon
hodnocení

0x
Pokud je mi znamo, tak silikony jsou pro expozici uv zareni nic moc. K cemu to ma presne slouzit? Nesel by pouzit pu tmel, treba sikaflex pro-3 purform?

hodnocení

0x

Pokud nechcete aby smrděl tak vybírejte z neutrálních tmelů ,například tento dek.cz/... ,nebo polyuretanový např. stavmi.cz/... .

Acetátový silikon smrdí kyselinou octovou (což je zdravotně nezávadná látka), ale jen při tuhnutí, pak už ne. Neutrální silikony dokud neztuhnou také smrdí, některé více, některé méně, ale ne tak pronikavě.

nykuk

Tento Tmel silikonový Soudal SILIRUB N transparentní 300 ml - má podobné nebo stejné vlastnosti jako ten Silikon od Den Bravenu? Já silikon používám na více účelů, nejen do kuchyně. Když nanesu tlustou vrstvu, například jsem takto do koupelny "přilepil" odlomenou rohovou hliníkovou lištu nad vanou tak jsem tam narval soupustu toho tmelu, protože tam byla díra jak prase a pak jsem to tam přimáčkl a sedí perfektně. A líbí se mi že je takový měkký tak ho používám i na těsnění v kuchyni mezi křídli oken, kde protahovalo jsem to použil jako takovou lištu obalenou tmelem. A díky tomu že Den Braven je takový měkký tak okno jde stále dobře otevírat i zavírat. Proto mě zajímá jestli tento Soudal má taky stejnou měkkost. Dále bych chtěl aby tam nebyly škodlivé látky jako ty biocidy, zase pro případ styku s potravinama. To už bych asi musel hledat něco jiného? Dále taky na ty formy, ale to říkali že mám použít ten Lukapren no ten je výrazně dražší... Snad by bylo levnější nějaké jednosložkové řešení na formy v potravinářství, ale vcelku jsem opatrný protože to stojí dost peněz a na experimentování teď moc nemám peníze. Plus že na formu se musí použít ještě nějaký další prostředek, neuvedli ve videu jaký, aby se ty dva silikony nebo lukapren k sobě nespojily (dolní forma zaschne a pak se to dolévá druhou dávkou zezhora - jenže nesmí se spojit, proto se to musí potřít dalším přípravkem.). No a ten lukapren co jsem se díval na stránky té firmy, tak tam měly asi 5kg což je na začátek na to vyzkoušení strašně moc a proto to asi je tak drahé. Protože třeba s tím nebudu spokojen a kdoví jakou to má životnost, použitelnost.

Tak pokud chcete vyrábět formu potravinářskou tak bych šel do osvědčených přípravků a protože se to bude týkat potravin tak o to bude bohužel dražší ,ale zase máte jistotu že jsou otestované na potraviny např. tvorivyamos.cz/... ,zkuste firmu kontaktovat určitě Vám poradí co budete potřebovat at se vám forma povede podle Vaších představ.

nykuk

Ale pokud by šlo o jinou než potravinářskou formu jako na figurky tak bych mohl použít silikon, ni? Na videu jsem viděl, že když používali lukapren tak tam ještě vložili nějakou výstuž asi textilní mřížku nebo něco podobného, zřejmě, aby se to neroztáhlo. Nebo mě napadlo dát ten potravinářský silikon jen z tam, kde se to dotýká s potravinama a zbytek obyčejný silikon levnější. Protože ta cena je fakt šílená a je to na gramy, nevím co je 500 g kolik to má objem.

nykuk

Ještě dotaz na ten polyuretanový.. Den Braven PU 50 FC polyuretanový tmel, kartuše 300 ml, hnědá

Je tam taky taková měkkost jako u silikonového tmelu (když dáte třeba 0,5 až 1 cm vrstvu) nebo je tam pouze to, že to pevně drží a ohýbá se to třeba jako například lino... S polyuretanem jsem nikdy nedělal tak si to neumím představit.

Tam se píše, že je krátkodobě odolný proti živočišným olejům, že by ten Silikon nebyl? Hlavně potravinářský? Možná proto to tak smrdělo?

Vysokomodulový - co to znamená?

Píšou: "Pružné lepení spojů ve strojírenství a automobilovém průmyslu (lepení auto-nástaveb);"

Tak to by mělo být měkké podobně jako ten silikonový.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]