Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Předání bytu

Od: conconi® odpovědí: 10 změna:

Můj otec měl byt 1+1 v pronájmu. Na začátku listopadu zemřel. Nájem měl zaplacený do konce listopadu. S majitelem bytu jsem se domluvila, že byt uvolníme co nejdřív. Byt je vyklizený, ale majitel bytu mi nebere telefon a na SMS nereaguje. Nevíte prosím někdo, jak mám postupovat abych nemusela platit další nájem za prosinec?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

makak
hodnocení

1x
Nech mu klíče a další veci v prázdném bytě a informuj ho o tom. Vyfotit stav všech měřiču.

hodnocení

0x

Smrtou osoby, ktora podpisala zmluvu zanika aj zmluvny vztah ako taky, zjednodusene povedane, vo vacsine pripadov. Najomna zmluva sa nededi, proste majitel nedostane ziadne dalsie peniaze a ozve sa sam, toho sa nebojte. Byt je prazdny, teda vam ani nema co zobrat.

Na vasom mieste mu poslem doporuceny list s klucmi a kopiou umrtneho listu, plus nejaku vetu, ze byt si moze prevziat ako vyprazdneny. Hlavne mu nic neplatte, okrem pripadneho vyuctovania energii.

No zrovna klíče od bytu bych asi v DD neposílal ale předal osobně.Jen taková malá připomínka.

Jeden z manželů zemře a ten druhý se musí vystěhovat?

To asi ne.

@peter není to tak, právě že nájemní smlouva přechází na dědice.

hodnocení

0x

Nájem nekončí smrtí nájemníka, nájem přechází na ostatního člena domácnosti, popřípadě na dědice. Ale jen na dobui dvou let, pokud se nedohodnou jinak.

Nevím, jak je to na Slovensku, ale domnívám se, že obdobně.

hodnocení

Také si myslím, že na dědice přecházejí i dluhy, což je v tomhle případě ještě nájem za listopad, který zřejmě budeme muset ještě uhradit.

Milá conconi®, jelikož jsem pronajímal byty, několik nájemníků i umřelo, tak to vím zcela přesně. ne jednou jsem byl na policii, která po převozu těla byt zapečetila, nežli jsem se dohodl s dědicem.

konecnajmu
@conconi Vždyť tvrdíte, že nájem měl zaplacený do konce listopadu A pak že budete muset ještě listopad doplatit?
Dále tvrdíte, že jste se dohodli na vyklízení, tím lze brát, že nájem byl ukončen. pokud tedy můžete takovou dohodu prokázat, například svědecky, či záznamem, tak klidně 30. listopadu v hoďte do schránky klíče, byt si nafoťte včetně měřidel, a pronajímateli toto ještě v listopadu oznamte, nezapomeňte uvést, že vy jste dědic a jednáte za dědice a odvoláváte se na dohodu o ukončení sjednanou dne XY, a nájem skončil.
Pokud ale tu dohodu (třeba ústní) neprokážete a/nebo nebudete dědic a/nebo ze smlouvy plyne něco jiného, no tak teoreticky by mohl pronajímatel uplatnit výpovědní lhůtu a vymáhat po dědici. to by musel být ale dost šikovný A pokud dodrží té výše uvedený odstavec, tak.
Na nějaké osobní předávání, nevím co si u toho chcete jako dokazovat, mimo písemné dohody, že pronajímatel přebírá tak jak je bez výhrad a je vyrovnáno a nebude uplatňovat další nároky a doručí vyúčtování a přeplatek do 4 měsíců, pokud vám toto nepodepíše, tak v tom osobním nevidím žádný přínos, stav si mohu zaznamenat na videokameru a fotografie i sám a oznámit uložení klíčů do schránky emailem/sms anebo způsobem komunikace uvedeným ve smlouvě.
Nevidím v tom žádný rozdíl oproti živému nebo mrtvému nájemníkovi (když dědic komunikuje).
@milancukrar ale ona se jiz dohodla chapete? Tedy neni co by prechazelo.
hodnocení

Majitel bytu už se mi ozval. Moc děkuji za všechny rady.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]